Αναδημοσίευση άρθρου του δημοσιογράφου Θάνου Σωτήρη από την ιστοσελίδα astinomiko.gr:

Δύο χρόνια, δύο μήνες και τρεις ημέρες, χρειάστηκαν τα δύο κινητά τηλέφωνα του δολοφονημένου πρώην αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., και κεντρικού προσώπου της έρευνας της ΕΥΠ για την διαφθορά στην Αστυνομία, Σπύρου Παπαχρήστου, να μεταφερθούν από την Ασφάλεια Αττικής στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για την ανάλυση του περιεχομένου τους, στο πλαίσιο της δικογραφίας για την εν ψυχρώ δολοφονία του.

Με εντολή του ίδιου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, βγήκαν από τα συρτάρια που αράχνιαζαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα και διαβιβάστηκαν στο αρμόδιο ερευνητικό τμήμα της ΔΕΕ, την περασμένη Παρασκευή το πρωί,  με την αυστηρή εντολή όμως, να παραδοθούν σε συγκεκριμένο αξιωματικό ο οποίος και ανέλαβε την «ετεροχρονισμένη εξέτασή τους», χωρίς κανείς άλλος να μπορεί να έχει πρόσβαση στην ανάλυση των δεδομένων που πιθανόν βρεθούν σε αυτά.

Και λέμε πιθανόν, διότι τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το astinomiko.gr, οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα δύο αυτά κινητά τηλέφωνα που κανείς, από την ημέρα της δολοφονίας του Σπύρου Παπαχρήστου δεν ήθελε να «μιλήσουν», θα παραμείνουν για πάντα σιωπηλά…

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από τις πρώτες ώρες μετά την δολοφονία Παπαχρήστου, ξημερώματα 1ης Μάη του 2018, η Ασφάλεια Αττικής δέχθηκε αφόρητες πιέσεις για δύο πράγματα: πρώτο να μην «πειραχτούν» τα κινητά τηλέφωνα του θύματος, και το δεύτερο να μην γίνει κατ’ οίκον έρευνα, όπως θα έπρεπε να γίνει και γίνεται σε κάθε ανάλογη σοβαρή υπόθεση.

Και πράγματι τίποτε από τα δύο δεν έγινε πότε, μέχρι την περασμένη Παρασκευή που στάλθηκαν στην ΔΕΕ τα κινητά τηλέφωνα. Πληροφορίες από εκείνη την εποχή ανέφεραν, ότι μετά την δολοφονία του Σπύρου Παπαχρήστου, εμφανίστηκαν στο σπίτι του στην Γλυφάδα ένας απόστρατος αξιωματικός της Αστυνομίας με κομβική τότε θέση σε αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας, ένας πολιτικός, ένας επιχειρηματίας και ένας «μυστικοσύμβουλος» του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, ο οποίος συνδεόταν στενά με τον δολοφονημένο και είχε παίξει σοβαρό ρόλο σε πολλών ειδών παρεμβάσεις που σήμερα εξετάζονται από την Δικαιοσύνη.

Τα δύο κινητά τηλέφωνα του Σπύρου Παπαχρήστου, για όσους εμπλέκονται με την σημερινή έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αλλά και για όσους τον γνώριζαν, αποτελούν κάτι σαν την …Κιβωτό της Διαθήκης για την διαπλοκή μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών, αστυνομικών και ροής του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα. Φίλοι του και συνεργάτες του, αλλά και η έκθεση της ΕΥΠ, αναφέρουν ότι ο δολοφονημένος πρώην Αστυνομικός, χρησιμοποιούσε τις εφαρμογές Viber  και WhatsApp, κάτι που αποδεικνύεται και  από τις ελάχιστες καταγραφές συνομιλιών του που υπάρχουν, αναλογικά, στην τεράστια έκθεση τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ. Από αυτές, λένε οι γνωρίζοντες, πραγματοποιούσε επαφές με πρόσωπα που δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να εμπλακούν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο σε μια αστυνομική και στην συνέχεια Εισαγγελική έρευνα, μετά την δολοφονία του.

Έτσι, προφανώς, δικαιολογείται η ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε, τότε, στην Ασφάλεια Αττικής, τόσο από τον 7ο όροφο της Κατεχάκη, όσο και προσωπικά από το διαβόητο πλέον «μυστικοσύμβουλο» του Νίκου Τόσκα και «στενό συνεργάτη της Αρχιεπισκοπής», για να παραμείνουν τα δύο κινητά μακριά από κάθε είδους έρευνα και ανάλυση! Όπερ και εγένετο…

Τα δύο κινητά λοιπόν, και ειδικότερα αυτό που τελειώνει σε 660, βασικό τηλέφωνο επικοινωνίας του, έμεινε όλο αυτό το διάστημα, διάστημα που άλλαξαν τρεις Αρχηγοί, τέσσερις Υπουργοί και δύο Κυβερνήσεις, σε ένα συρτάρι της Ασφάλειας Αττικής. Φίλοι του Σπύρου Παπαχρήστου λένε στο astinomiko.gr ότι το πρώτο διάστημα η εφαρμογή Viber έδειχνε ότι είχε να χρησιμοποιηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Τις τελευταίες ημέρες όμως που ερευνούμε την τύχη των κινητών αυτών, μας είπαν ότι πλέον στις λίστες επαφών τους των εφαρμογών Viber  και WhatsApp, το όνομα του Σπύρου Παπαχρήστου έχει εξαφανιστεί, κάτι που για τους γνωρίζοντες σημαίνει ότι «περιέργως πώς» οι εφαρμογές αυτές έχουν απεγκατασταθεί από τα δύο κινητά!!

Τελικά γιατί τα κινητά τηλέφωνα του Σπύρου Παπαχρήστου κρατήθηκαν μακριά από την προανάκριση μέχρι που ξέσπασε η υπόθεση της έρευνας της ΕΥΠ;

Θα δώσει απαντήσεις η Δικαστική έρευνα ή το ερώτημα θα μείνει για πάντα αναπάντητο;

Και ένα ακόμη «περίεργο» της υπόθεσης: το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την αποστολή των κινητών στην ΔΕΕ, η «Κατεχάκη» διέρρευσε σε ΜΜΕ πως έχει ξεκινήσει η αποστολή των δεδομένων από τα Viber  και WhatsApp των δύο αυτών τηλεφώνων προς την Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος…



ΠΗΓΗ