Περισσότεροι από 2.000 “αστυνομικοί” πανεπιστημίων χρειάζονται για την ίδρυση του νέου σώματος ασφάλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Στο προσχέδιο προστασίας των συνολικά 26 πανεπιστημίων, αναφέρεται πως απαιτείται να προσληφθεί ένας αριθμός ατόμων που είναι μεταξύ 2.000-2.200, εκ των οποίων 800-1.000 άτομα για τα 8 πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής.

Όπως γράφει το thetoc.gr, ο συγκεκριμένος αριθμός προσλήψεων αυτό το χρονικό διάστημα κρίνεται απαγορευτικός, όταν μάλιστα υπάρχει η αναγκαιότητα ενίσχυσης του συστήματος υγείας με προσωπικό, κάτι που μεταθέτει τη δημιουργία του νέου σώματος στο προσεχές μέλλον, όταν κριθούν πρόσφορες οι συνθήκες.

Τι θα γίνει στην Πανεπιστημιούπολη

Δεν αποκλείεται ωστόσο η “μερική” δημιουργία του σε κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα που παρατηρούνται αυξημένες παραβατικές συμπεριφορές, κάτι που θα αποφασιστεί στις αρχές του 2021. Κατά μέσο όρο, όπως έχει υπολογιστεί, το κάθε πανεπιστήμιο χρειάζεται περίπου 80 άτομα, που θα απαρτίζουν το νέο σώμα. Υπάρχουν όμως και κάποιες “ειδικές” περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου προβλέπεται η παρουσία 100-150 ατόμων του συγκεκριμένου σώματος ασφάλειας του ιδρύματος, περίπου 60-70 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, και αντίστοιχος αριθμός ή κυμαινόμενος σε κάποια άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τις προσλήψεις, όταν αυτές αποφασιστούν, θα κάνει η Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα αναλάβει και την εκπαίδευσή τους. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, επισημαίνουν πως τα στελέχη του νέου σώματος θα μπορούν να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα, να έχουν προανακριτικά καθήκοντα και να μπορούν να συντάσσουν δικογραφίες.

Το νέο σώμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα είναι άοπλο και θα λειτουργεί στα πρότυπα αντίστοιχων σωμάτων σε μεγάλα πανεπιστήμια Γαλλίας και Αγγλίας. Το προσωπικό του θα φορά στολές που δεν θα παραπέμπουν σε αυτές της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά πολύ περισσότερο σε αυτές που φορά προσωπικό ιδιωτικών “σεκιούριτι”.

Το προσωπικό του νέου σώματος

Το προσωπικό του νέου σώματος, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν υπηρεσιακά και οργανικά θα ανήκει στο υπουργείο Παιδείας ή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα οποία πρέπει να αναλάβουν το κόστος προσλήψεων και εξοπλισμού αλλά και την διοικητική εποπτεία του.

Τα τμήματα του νέου σώματος θα έχουν έδρα εσωτερικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, όταν το προσωπικό τους λάβει την ειδική εκπαίδευση για τον τρόπο χειρισμού εγκληματικών-παραβατικών συμπεριφορών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Όταν εντοπίζεται περιστατικό εγκληματικής συμπεριφοράς θα υπάρχει άμεση επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές και όταν απαιτείται θα ζητείται η συνδρομή της Αστυνομίας.

Η ίδρυση του νέου σώματος αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους πρυτάνεις και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την ανατριχιαστική επίθεση διαπόμπευσης του πρύτανη του οικονομικού πανεπιστημίου Δημήτρη Μπουραντώνη.

Στο μεταξύ με νέο κείμενό της η αυτοαποκαλούμενη “Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης” που είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης στον πρύτανη του οικονομικού πανεπιστημίου, επανήλθε υπερασπιζόμενη την ανατριχιαστική ενέργειά της. Σε μέρη του κειμένου τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Η πρακτική της παρουσίασης του ανθρώπινου προσώπου της εξουσίας φοβισμένου και καταβεβλημένου, αποκαθηλωμένου από τη συνηθισμένη αίγλη και κύρος των αξιωμάτων του, στοχεύει όχι μόνο στον εκφοβισμού του ίδιου αλλά και των ομοιών του. Υπάγεται στη λογική “χτύπα έναν να φοβηθούν εκατό’’. Αυτό γιατί δείχνει ότι η απειλή της αυτοδικίας των από τα κάτω, η απειλή της κοινωνικής αντιβίας, η απειλή της επαναστατικής δικαιοσύνης, δεν είναι κάτι αόριστο και αφηρημένο, αλλά κάτι που παίρνει σάρκα και οστά και δύναται να προσωποποιηθεί στη φάτσα ενός πανικοβλημένου ανθρώπου της τάξης των ισχυρών”.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή:  thetoc.gr



ΠΗΓΗ