Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας, λόγω της φύσης της εργασίας μας, δεν είναι λίγες οι στιγμές που από μάρτυρες και συλλαβόντες κινδυνεύουμε να βρεθούμε στην απέναντι πλευρά και γίνουμε κατηγορούμενοι – συλληφθέντες.

Άρθρο του Παναγιώτη Αγγελίδη
Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης
Αντιπρόσωπος στην ΠΟΑΣΥ, μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης

Αυτό μπορεί να συμβεί είτε έπειτα από ενέργειες ή παραλείψεις μας, ή ακόμη και έπειτα από σκόπιμη καταγγελία-μήνυση του συλληφθέντα-κατηγορουμένου με απώτερο σκοπό να μας πιέσει ψυχολογικά.

Επίσης τυχαίνει σχεδόν καθημερινά συνάδελφοι μας να έχουν την ανάγκη να παραστούν ενώπιον δικαστηρίων ως πολιτικοί ενάγοντες επιδιώκοντας αποζημίωση για πράξεις που συνέβησαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα ταύτης.

Όλα τα ανωτέρω, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για το σύνολο των συναδέλφων, δηλαδή οι προϋποθέσεις χορήγησης των εξόδων στους κατηγορηθέντες ή πολιτικώς ενάγοντες, καθώς και η σχετική διαδικασία με τα ανάλογα δικαιολογητικά για τη δικαιολόγηση των εξόδων, προβλέπονται όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω στο Π.Δ. 15/2007«Προϋποθέσεις χορήγησης εξόδων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το πυροσβεστικό προσωπικό και στις οικογένειες αυτών» και στο άρθρο 52Α του Ν.4249/14 «Συνήγορος του Αστυνομικού».

Αυτό που απαιτείται και θεωρώ πως θα πρέπει να γίνει το συντομότερο, είναι να βγει ένα Π.Δ. ή μία Υ.Α. που θα καθορίζει τις επιμέρους διαδικασίες, προϋποθέσεις, λεπτομέρειες, τα δικαιολογητικά κλπ καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΝ ΙΣΧΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ



ΠΗΓΗ