«Θα έχουμε πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα». Αυτά ήταν τα λόγια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά το μπαράζ δολοφονιών ανθρώπων της νύχτας, την ώρα που το οργανωμένο έγκλημα απλώνει τα δίχτυα του για συνεργασίες και επέκτασης τόσο εντός, όσο και εκτός Αττικής.

 

Κάθε δύο μήνες εκτελείται και ένα συμβόλαιο θανάτου, με τελευταίο αυτό του γνωστού πυγμάχου, Τάσου Μπερδέση ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη Βάρη, έξω από προπονητικό κέντρο την περασμένη Δευτέρα. Η έξαρση της εγκληματικότητας μάλιστα αποτέλεσε αφορμή για αναδιάταξη στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ, καθώς επικαιροποιείται η χαρτογράφηση των ενεργών εγκληματικών ομάδων, με ονόματα και διευθύνσεις, ενώ αναμένεται και ενίσχυση της αστυνόμευσης.

 

Είναι ενδεικτικό ότι από το 2009 έως το 2021 (μέσα σε μία 12ετία, δηλαδή) εκτελέστηκαν 45 συμβόλαια θανάτου, ενώ σημειώθηκαν δεκάδες απόπειρες δολοφονίας. Μόνο τα τελευταία 4 χρόνια (2017-2021) είχαμε 22 δολοφονίες και 6 απόπειρες δολοφονίας, εκ των οποίων τα 14 ήταν συμβόλαια θανάτου με καλάσνικοφ. Το τελευταίο πεντάμηνο διαπράχθηκαν 5 δολοφονίες.

 

Η «γεωγραφία» της ελληνικής Καμόρα

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η γεωγραφία της «ελληνικής καμόρα» όπως αποτυπώνεται στις αστυνομικές εκθέσεις και συμπεριλαμβάνεται στο υπόμνημα-βόμβα που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα – αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν:

 

4 αρχηγοί των «Βόρειων» και «Νότιων». Μάλιστα σε βάρος των τριών έχουν γίνει αποτυχημένα συμβόλαια θανάτου το 2018 και το 2019.

 

Ακολουθούν 19 «υπαρχηγοί»

 

Έχει μικρύνει η οικονομική «πίτα» εκβιασμών με πολλούς όμως διεκδικητές του μαύρου χρήματος

 

Εκβιάζουν επιχειρηματίες χωρίς γεωγραφικά… σύνορα. Μπορεί να ακολουθούν έναν ιδιοκτήτη καταστήματος που έχει ενδώσει στον εκβιασμό, σε όσα καταστήματα έχει ανοίξει από Αθήνα, Κολωνάκι έως και Μύκονο. Γι αυτό τον λόγο υπάρχουν και θανατηφόρες «ζυμώσεις» μετά το lockdown.

 

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό οι μεγάλες φατρίες επιδίδονται μόνο στους εκβιασμούς. Ουσιαστικά «μαρκάρουν» περιοχές.

 

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος από το οργανωμένο έγκλημα

 

Οι εγκληματικές οργανώσεις ξεπλένουν το μαύρο χρήματα σε διάφορες δραστηριότητες όπως φούρνους, βενζινάδικα, εταιρείες καφέ, κάβες, κατασκευαστικές εταιρείες, ξενοδοχεία, και… φωτοβολταϊκά πάρκα.

 

Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είχε γράψει και χθες το iefimerida.gr για να βρεθεί η άκρη του νήματος, οι Αρχές «ακολουθούν το χρήμα» (follow the money): Εχει οριστεί ειδικός εισαγγελέας συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών, όπως το ΣΔΟΕ, η Αρχή για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η Οικονομική Αστυνομία, και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

 

Το συμβόλαιο θανάτου του Τάσου Μπερδέση

 

Ο 39χρονος πυγμάχος, Τάσος Μπερδέσης στο υπόμνημα ήταν στα 500 ονόματα, γιατί το 2015 τον είχε προσεγγίσει ομάδα εκβιαστών της Αθήνας προκειμένου να γίνει ο «αντιπρόσωπος» της επέκτασής τους σε καλοκαιρινά καταστήματα στο Ξυλόκαστρο, Κιάτο αλλά στην Πάτρα. Το θύμα του πρόσφατου συμβολαίου θανάτου είχε αθωωθεί σε εκείνη την υπόθεση.

 

 

 



ΠΗΓΗ