Φωτογραφίες από τα μέλη της «συμμορίας με τις χειρουργικές μάσκες» φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ethnos.gr.

Πρόκειται για μία οργάνωση που από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου «άνοιγε» σπίτια σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως η Βάρη, το Παλαιό Φάληρο και η Νίκαια, ενώ «επαγγελματικά ταξίδια» είχαν γίνει σε Άρτα και Πρέβεζα.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής πραγματοποίησαν επιχείρηση στις 9 Νοεμβρίου 2020 στα Άνω Λιόσια και στο Ζεφύρι, όπου συνελήφθησαν δύο Έλληνες που κατηγορούνται για 11 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών. Πρόκειται για έναν 23χρονο και έναν 41χρονο, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί για τη συμμετοχή τους στη συμμορία ακόμα δύο Έλληνες, ηλικίας 23 και 24 ετών.

Ενδεικτικό του πόσο σκληρός ήταν ένας από τους διαρρήκτες είναι ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη σύλληψή του επιτέθηκε σε αστυνομικό που προσπαθούσε να τον ακινητοποιήσει.

Η συμμορία «χτυπούσε» πρωινές και μεσημεριανές ώρες με συγκεκριμένο «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο. Εντόπισαν και παρακολουθούσαν σπίτια, εισέρχονταν σε αυτά από ανασφάλιστα σημεία ή από πόρτες και μπαλκονόπορτες, χρησιμοποιώντας διαρρηκτικά εργαλεία. Για να καλύψουν τα πρόσωπά τους φορούσαν χειρουργικές μάσκες, εκμεταλλευόμενοι τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του κορονοϊού.

Όσον αφορά στους ρόλους, ο 23χρονος που καταζητείται παρέμενε εντός του επιχειρησιακού αυτοκινήτου σε κοντινή απόσταση από την στοχοποιημένη οικία, παρέχοντας στα υπόλοιπα μέλη βοήθεια είτε με τη μορφή ειδοποίησης αν προσέγγιζαν οι ένοικοι ή αστυνομικοί, είτε για την άμεση παραλαβή τους από το σημείο. Τα υπόλοιπα μέλη ανά περίπτωση προκαθόριζαν τους ρόλους τους σε αυτούς που εισέρχονταν στην οικία (δύο άτομα) και σε αυτούς που θα επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία.

Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας των μελών της συμμορίας, συνιστά το γεγονός ότι δε δίστασαν ακόμη και να επιτεθούν, ασκώντας σωματική βία κατά αστυνομικού, ώστε να αποφύγουν επικείμενη σύλληψή τους, αμέσως μετά τη απόπειρα κλοπής από οικία.

Τα κλοπιμαία τα απέκρυπταν στην κατοικία του 41χρονου συλληφθέντα, ο οποίος και είχε εγκαταστήσει σύστημα καταγραφής με κάμερες σε διάφορα σημεία εξωτερικά της οικίας ως μέτρο προειδοποίησης σε ενδεχόμενο εντοπισμού τους.

Από την έρευνα εξιχνιάστηκαν 11 περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών από οικίες.

 

Από τις έρευνες στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, κοσμημάτων, το χρηματικό ποσό των 4.060 ευρώ, 1 καταγραφικό μηχάνημα αποθήκευσης δεδομένων καμερών επιτήρησης, 5 κάμερες επιτήρησης, 1 οθόνη αναπαραγωγής εικόνας, γάντια και είδη ρουχισμού των κατηγορουμένων που φορούσαν κατά τη διάπραξη των κλοπών, καθώς και το επιχειρησιακό αυτοκίνητο της συμμορίας.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δράση, υπερβαίνει το ποσό των 35.000 ευρώ. Οι ανωτέρω δύο 23χρονοι –κατηγορούμενος και συλληφθείς- έχουν κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν για κλοπές και ληστείες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Πηγή: ethnos.gr

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη



ΠΗΓΗ