Υλοποιήσαμε το 100% όσων σχεδιάσαμε, παρά την πανδημία, τόνισε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2021, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών, ενώ, αναφερόμενος στο έργο της Αστυνομίας, από την κρίση του Έβρου και του καψίματος της Μόριας, έως την κρίση της πανδημίας, είπε ότι η ΕΛΑΣ παραμένει στους δρόμους, και μόνο τον Νοέμβριο, πραγματοποίησε 1.382.00 ελέγχους σε πολίτες και σε 967.00 οχήματα, δηλαδή, σε περισσότερο από 10% του πληθυσμού και σε 20% των οχημάτων.

«Η Αστυνομία έχει παρουσία σε όλον τον δημόσιο χώρο, σε κάθε γειτονιά. Άβατα κάθε είδους εξαφανίστηκαν. Υλοποιείται το σχέδιο της ήπιας αστυνόμευσης. Σαρώνονται οι πόλεις, διαλύονται σπείρες ναρκωτικών, αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΛΑΣ ανταποκρίνεται στο αίτημα της διαφάνειας, του περιορισμού των περιστατικών αυθαιρεσίας ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη έχει αρμοδιότητες και προσωπικό για να ασκεί πειθαρχικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο του απολογισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο νόμος που ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι εφαρμόζεται, ενώ ο φράχτης στον Έβρο «κατασκευάζεται και σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμος».

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το υπουργείο ετοιμάζεται τόσο για την περίοδο του εμβολιασμού όσο και για την περίοδο χωρίς την πανδημία, ωστόσο «δεν είναι σαφής ο χρόνος της μετάβασης ούτε οι συμπεριφορές μετά».

 

Αναλύοντας τον σχεδιασμό για το 2021, είπε -μεταξύ άλλων- ότι:

> σε λίγες εβδομάδες θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο επιχειρησιακό δόγμα για τη διαχείριση συναθροίσεων, θα ακολουθήσει η λευκή βίβλος της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, και έως τον Ιούνιο του 2021 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγωγής του νέου δόγματος για την εσωτερική ασφάλεια,

> η εκπαίδευση του προσωπικού θα αλλάξει με νόμο το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα ακολουθήσει η αναδιοργάνωση της δομής του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, ενώ έρχεται η αλλαγή διαχείρισης του προσωπικού της ΕΛΑΣ,

> στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, το ’21 σχεδιάζεται η μελέτη και πλήρης αλλαγή συμβόλων, μεθόδων και διαδικασιών επικοινωνίας της αστυνομίας,

> σχετικά με την εξειδίκευση στην πιο “ήπια αστυνόμευση” είπε ότι, μετά την “ΟΔΟΣ” «έρχεται η ομάδα για τα πανεπιστήμια, που προβλέπεται να αρχίσει λίγο πριν το 2ο εξάμηνο του ‘21, και, εάν η πανδημία το επιστρέψει, ακολουθεί η ριζική μετεξέλιξη των μεθόδων συνεργασίας με τους δήμους».

Για τις φυλακές είπε -μεταξύ άλλων- ότι το τελευταίο τρίμηνο του ‘21 θα αλλάξει ο σωφρονιστικός κώδικας. «Εκεί θα αλλάξουν όλα, εκεί θα γίνει πράξη και η κοινωνική εργασία» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Στρατηγικός στόχος είναι, οι κρατούμενοι να είναι πολίτες με στέρησης ελευθερίας και τίποτα άλλο».

Κλείνοντας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι μετά το πέρας της πανδημίας θα έχουμε μια νέα εποχή. «Η Δημοκρατία πρέπει να αντέξει και το αίσθημα ασφάλειας να ενισχυθεί…. Καλώ όλους να αφήσουμε τις σκιαμαχίες […] και να αξιοποιήσουμε την πρόσφατη εμπειρία για να πάρουμε το μερίδιο μας στη νέα εποχή».



ΠΗΓΗ