Συνολικά 1.600 συναθροίσεις έχουν λάβει χώρα τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος όμως επισήμανε πως μόλις στο 10% των περιπτώσεων έκλεισαν οι δρόμοι. 

“Δεν διαλύθηκε η πόλη. Επιτελείται ο ρόλος της νομοθεσίας και προστατεύεται τόσο το δικαίωμα των διαδηλωτών όσο και των υπόλοιπων πολιτών”, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως “η δημοκρατική Ελλάδα επιτρέπει τις πορείες και οι πολίτες έχουν δικαίωμα έκφρασης”. Τόνισε ωστόσο πως την περίοδο της πανδημίας κακώς έγιναν πορείες.

Μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, δήλωσε συγκλονισμένος από το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά και σημείωσε πως “τέτοια βαρβαρότητα σπάνια συναντάμε στην Ελλάδα”. “Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου για τον άδικο χαμό μιας τόσο νέας γυναίκας”, είπε.

“Η ΕΛΑΣ έχει κινητοποιηθεί, δύο ομάδες εξετάζουν από κάθε πλευρά τη διερεύνηση του εγκλήματος. Πιστεύω στην ικανότητα της Αστυνομίας να φτάσει μέχρι το τέλος της υπόθεσης”. Όπως ανέφερε ο υπουργός, η Αστυνομία έφτασε αμέσως και παρέχει διαρκή στήριξη στην οικογένεια. 

“Αλλάζουμε την Αστυνομία για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί”

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στη σημασία “του σεβασμού των δικαιωμάτων της αξιοπρέπειας των πολιτών” και μίλησε για επικείμενες αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία: “Υπήρχαν ζητήματα που δεν μας απασχολούσαν πριν από 15 χρόνια. Πλέον υπάρχουν καινούργια πράγματα για μας. Αλλάζουμε την αστυνομία κυρίως για να προσαρμόζεται και να υπηρετεί κάθε αλλαγή, αλλάζουμε την εκπαίδευση η οποία πρέπει να είναι δια βίου. Η αστυνομική ακαδημία θα είναι ξεχωριστή οντότητα και θα υπάγεται στο υπουργείο”.

Ακόμη πρόσθεσε: “Εκσυγχρονίζουμε τη δομή του αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Θα αποκτήσει δομή που θα βοηθήσει να γίνουμε πιο χρήσιμοι και πιο αποτελεσματικοί για την κοινωνία”.

“Ελάχιστα τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας”

“Μετά τον Εβρο όπου έδωσε μάχη η αστυνομία και πέτυχε την αποστολή της ακολούθησε η αστυνόμευση της πανδημίας. Κάναμε 14 εκατομμύρια ελέγχους. Βάλαμε δυνάμεις που κυνηγούν εγκληματίες και αυτό σε συνδυασμό με τον θυμό του πολίτη για τα μέτρα περιορισμού οδήγησε σε αντιπάθεια προς την αστυνομία”, ανέφερε ο υπουργός. 

Όπως σημείωσε, υπήρξαν “μερικές περιπτώσεις κακής συμπεριφοράς, οι οποίες είναι καταδικαστέες”, ωστόσο τόνισε πως “η αστυνομία δεν είναι βίαιη και υπάρχουν στοιχεία για αυτό”. “Δεν είναι κανόνας η αστυνομική αυθαιρεσία”.

Τέλος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε πως πλέον ο Συνήγορος του Πολίτη “διενεργεί τις ΕΔΕ και ασκεί προανακριτικά καθήκοντα κι έτσι βγήκαμε από τη μέση”. 

“Όλες οι κρίσιμες υποθέσεις βρίσκονται στα χέρια του Συνηγόρου, καμία ΕΔΕ δεν ξεπερνά πλέον τους 8 μήνες, ενώ δίνουμε σχετικά στοιχεία σε μηνιαία βάση”, συμπλήρωσε.

Της Δανάης Μαραγκουδάκη 

capital.gr



ΠΗΓΗ