Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών:

Κύριε Αρχηγέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μεγάλος αριθμός συναδέλφων-μελών της Ένωσής μας που υπηρετούν στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αγωνιστικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής επικοινωνούν με το Προεδρείο της Ένωσης Αθηνών, προκειμένου να εκφράσουν τα παράπονα και να μεταφέρουν τη δυσαρέσκειά τους για την επικείμενη μεταστέγαση της Υπηρεσίας τους από το κτίριο Α.Μ.Α. όπου στεγάζονται διαχρονικά όλες οι κεντρικές Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο κτίριο του Αστυνομικού Τμήματος Πατησίων!!!

     Ως θεσμικοί εκπρόσωποι των συναδέλφων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε τις ενστάσεις μας για την μεταστέγαση της Υ.Α.Β.Α.Χ. στο Α.Τ. Πατησίων, η οποία με διαδικασίες fast track εγκρίθηκε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ (υπ΄ αριθ. 1005/21/323604 από 12/02/2021 έγγραφο) κατόπιν σχετικής πρότασης του επικεφαλής της Υπηρεσίας προς τη Διοίκηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής (υπ΄αριθ. 2592/21/216954 από 30/01/2021 έγγραφο) και με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΡΟ ΚΡΙΣΕΩΝ Ηγεσίας της ΓΑΔΑ  (υπ’ αριθ. 2000/21/299326 από 09/02/2021 έγγραφο).  

Μακάρι η Ηγεσία να επιδείκνυε και να επέλυε με ανάλογες διαδικασίες εξπρές τόσα άλυτα και διαχρονικά ζητήματα που έχουμε θέσει και τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης!!!

      Προφανώς δεν υπολογίζεται και δεν λαμβάνεται υπόψιν η βούληση της πλειοψηφίας των υπηρετούντων αστυνομικών που ΔΕΝ επιθυμούν την μετεγκατάσταση, ούτε καν ζητήθηκε η γνώμη τους, πριν την σύνταξη και αποστολή της εν λόγω πρότασης ιεραρχικά προς το Αρχηγείο, ενώ στις δικαιολογημένες αιτιάσεις – ενστάσεις που παραθέτουν, οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι ότι στο νέο κτίριο θα υπάρχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και άνεση χώρου για την διεκπεραίωση των προανακρίσεων.

     Κύριε Αρχηγέ,

Δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε ως προς το επιχείρημα που παραθέτει η Διοίκηση της Υ.Α.Β.Α.Χ., ότι δηλαδή σε περιπτώσεις πολλών συλλήψεων για οπαδική βία δεν υφίσταται επαρκής χώρος για την ασφαλή διεκπεραίωση της προανάκρισης και για αυτό το λόγο ενδεχομένως ένα κομμάτι του προσωπικού να είναι θετικό στη μεταστέγαση, σεβόμενοι φυσικά την άποψή τους.  

          Επειδή όμως στο τέλος της ημέρας  «τα γραπτά μένουν», απευθύνουμε προς τους ιθύνοντες τα κάτωθι ερωτήματα που μέχρι στιγμής μένουν αναπάντητα και δημιουργούν πλείστους προβληματισμούς:

  • Άραγε εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια ανεύρεσης περισσότερων γραφείων στον ίδιο ή έτερο όροφο εντός του κτιρίου της ΓΑΔΑ προτού παρθεί η απόφαση για τη μεταστέγαση; Για παράδειγμα, πριν ένα περίπου χρόνο όταν σε ανάλογη περίπτωση υπήρξε πρόβλημα έλλειψης χώρων άλλης κεντρικής Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας, (Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων) το ένα της Τμήμα μετεγκαταστάθηκε σε άλλο όροφο του κτιρίου.
  • Οι ιθύνοντες της πρότασης μεταστέγασης μιας κεντρικής Υποδιεύθυνσης εκτός του καλύτερα φυλασσόμενου κτιρίου της Ελληνικής Αστυνομίας, που λόγω του εξειδικευμένου αντικειμένου της, οι υπηρετούντες της έχουν γίνει ουκ ολίγες φορές στόχος απειλών και επιθέσεων από χούλιγκαναναλογίστηκαν έστω και στο ελάχιστο τους κινδύνους ασφαλείας που μεταφέρουν στο ίδιο το Α.Τ. Πατησίων το οποίο φυλάσσεται μονάχα από έναν σκοπό καταστήματος (ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω έλλειψης προσωπικού το κτίριο φυλάσσεται από έναν Δόκιμο Αστυφύλακα παρατύπως), αφού έτσι κατάντησε τα Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία;
  • Μήπως επιφυλάσσουν νέες εκπλήξεις στο προσωπικό της Υ.Α.Β.Α.Χ. και η μεταστέγαση στο κτίριο του Α.Τ. Πατησίων συνοδευτεί από την επιφόρτισή του με τη φύλαξη του κτιρίου;;; Μήπως κατασπαταληθούν δυνάμεις της Γ.Α.Δ.Α. για τη μόνιμη φρούρηση του κτιρίου, σε απευκταία -αλλά διόλου απίθανη- περίπτωση που το κτίριο ή τα οχήματα πέριξ αυτού, γίνουν στο μέλλον στόχος οργανωμένων οπαδών, ως αντίποινα στην δράση της;
  • Ελήφθησαν υπόψιν οι καθημερινές δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το προσωπικό της γραμματειακής υποστήριξης της Υπηρεσίας που καθημερινά θα χρειάζεται να μεταβαίνει στη Γ.Α.Δ.Α. για απλές έως σήμερα υπηρεσιακές ενέργειες, καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό που για να παραλάβει-παραδώσει τα υπηρεσιακά οχήματα θα διανύει αρκετά χιλιόμετρα και θα κατασπαταλά εργατοώρες; Το ίδιο θα συμβαίνει και σε περιπτώσεις μεταφοράς συλληφθέντων ατόμων στα κρατητήρια της Γ.Α.Δ.Α., που μέχρι πρότινος συστεγάζονταν στον ίδιο όροφο.

Κύριε Αρχηγέ,

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών δεν συνδιοικούμε (όπως κάποιοι ενδεχομένως αρέσκονται να διατυμπανίζουν για δικούς τους λόγους), παρά μόνο εκφράζουμε τους προβληματισμούς και εκθέτουμε τα ερωτήματα που μας απευθύνουν τα ίδια τα μέλη μας που θα κληθούν αναπάντεχα και πολύ σύντομα να αντιμετωπίσουν τη νέα υπηρεσιακή πραγματικότητα που τους επιφυλάσσει η Διοίκηση και η Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.  Ευχόμαστε να μη γίνουμε μάντεις κακών και οι φόβοι μας να αποδειχθούν υπερβολικοί.             

Σε περίπτωση όμως που οι ανησυχίες μας επιβεβαιωθούν, θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαιτήσουμε τον καταλογισμό ευθυνών σε όσους έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στην απόφαση μετεγκατάστασης της Υ.Α.Β.Α.Χ. στο κτίριο του Α.Τ. Πατησίων.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος



ΠΗΓΗ