Πέρυσι τέτοιο καιρό τόσο η φυσική όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έλαβαν την απόφαση να ενισχυθούν οι μάχιμες υπηρεσίες οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν στην κυριολεξία αποδεκατιστεί από προσωπικό.
Άρθρο του Παναγιώτη Κυριακάκου
Αντιπρόεδρος Νομικών Θεμάτων της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών
Εξ αιτίας της κατάστασης που είχαν περιέλθει οι μάχιμες υπηρεσίες μεταξύ αυτών και η Άμεση Δράση δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως όχι μόνο δεν μπορούσαν να φέρουν εις πέρας με αξιώσεις την αποστολή τους, που ως γνωστόν είναι η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες, αλλά το εναπομείναν προσωπικό που τις στελέχωνε βίωνε έναν υπηρεσιακό Γολγοθά με ταυτόχρονη καταπάτηση βασικών εργασιακών κεκτημένων..Η απόφαση φυσικής και πολιτικής ηγεσίας να μετακινηθούν όσοι αστυνομικοί υπηρετούσαν σε επίσημους και πρόσωπα που είχαν οργανική θέση στην Άμεση Δράση ομολογουμένως έδωσε μια ανάσα στην υπηρεσία και το προσωπικό.
Το βάρος όμως δόθηκε κυρίως στην στελέχωση της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ τα περιπολικά και η ομάδα Ζ ουσιαστικά αρκέστηκαν στο να αναμένουν της έξοδο των νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών που στο μεταξύ είχαν πάρει τον δρόμο της εκπαίδευσης στις σχολές της ΕΛΑΣ, προκειμένου με εσωτερικές μετακινήσεις να λάβουν κι αυτές την ανάλογη ενίσχυση, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις που ήδη υπήρχαν, αλλά και αυτών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του covid-19.
Σε όλο αυτό δεν πρέπει να λησμονεί κανείς την δηλωμένη αδυναμία των Αστυνομικών Τμημάτων να συνδράμουν με περιπολίες το έργο και την προσπάθεια της Άμεσης Δράσης. Σήμερα ένα χρόνο μετά αξιολογώντας την κατάσταση έχουμε τα εξής δεδομένα. Η Άμεση Δράση και ειδικότερα η Α’ Υποδιεύθυνση που αφορά τα περιπολικά παραμένει υποστελεχωμένη σε σχέση με την ομάδα ΔΙΑΣ, ενώ η κατάντια της ομάδας Ζ δεν έχει ιστορικό προηγούμενο από συστάσεως της, αφού υπηρεσιακά δεν είναι υπερβολή να πούμε πως τελεί υπό καθεστώς καραντίνας. Λαμβάνοντας υπ όψιν και τις αρκετές αποχωρήσεις που είχαμε απ’ το δυναμικό της υπηρεσίας με τις μεταθέσεις εντός ΓΑΔΑ, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου η υπηρεσία να μην επανέλθει στους χαλεπούς καιρούς των προηγούμενων ετών.
Φέτος το προσωπικό της υπηρεσίας έλαβε την απόφαση να περικόψει ημέρες απ’ τις προγραμματισμένες άδειες του καλοκαιριού (έλαβαν 20 ημέρες αντί 24) προκειμένου να υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός περιπολικών στους τομείς (31 οχήματα αντί 35), τα οποία ούτως ή άλλως υπολείπονται κατά πολύ των 55 οχημάτων που περιπολούσαν τους παλιούς καλούς καιρούς. Επισημαίνεται πως βρισκόμαστε εν μέσω θέρους και κάποιες μέρες τις εβδομάδας 11 περιπολικά απ’ τα 31 που περιπολούν λαμβάνουν μέτρα πυρασφάλειας, το οποίο σημαίνει πως δεν μπορούν να βρίσκονται στην διάθεση του ΚΑΔ για οποιαδήποτε άλλη απασχόληση.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το κυρίως βάρος της αστυνόμευσης καλείται καθημερινά να το σηκώσει η Άμεση Δράση της οποίας η παρουσία είναι πολυεπίπεδη με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό. Έχουμε καταντήσει γραφικοί να λέμε και να γράφουμε σε κάθε ευκαιρία πως το 65 με 70% των οχημάτων έπρεπε να είχε αλλάξει χθες. Τόσο τα περιπολικά όσο και οι μοτοσικλέτες.
Πολιτεία, φυσική και πολιτική ηγεσία θα πρέπει να εκτιμήσουν το φιλότιμο και την προσπάθεια που καταβάλλει το αστυνομικό προσωπικό και να ενσκήψει με θέρμη στα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Έλληνες αστυνομικοί δίνοντας λύσεις προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.