Κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων της Europol ήρθε στην Αθήνα για τη σύλληψη 61χρονου, ο οποίος φέρεται να είχε κομβικό ρόλο σε κύκλωμα διακίνησης διαβατηρίων που μπήκε στο στόχαστρο της Europol, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «operation Kosmos».

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής συνέλεξαν ύστερα από μεθοδική έρευνα πληροφορίες και πραγματοποίησαν έρευνα σε μίνι μάρκετ στην περιοχή του Νέου Κόσμου, το οποίο από την έρευνα προέκυψε ότι λειτουργούσε ως «βιτρίνα» για την ταχυδρομική αποστολή κατά παραγγελία πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων από την Ελλάδα προς διάφορες χώρες.

Έπειτα από σχετικούς ελέγχους, σε διεθνές κέντρο συλλογής και διανομής ταχυδρομικών δεμάτων της Γερμανίας, εντοπίστηκαν 26 ταχυδρομικά δέματα που περιείχαν συνολικά 56 πλαστά ή νοθευμένα ταξιδιωτικά και διοικητικά έγγραφα, διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία συσχετίστηκαν ως προς τον κοινό τους αποστολέα, που ήταν το ύποπτο κατάστημα «βιτρίνα» στο Νέο Κόσμο.

Ύστερα από αξιολόγηση των στοιχείων που ανέκυψαν, αποφασίστηκε η διενέργεια Κοινής Ημέρας Δράσης στη Γερμανία και την Ελλάδα και συγκεκριμένα την 15-7-2020, όταν διενεργήθηκαν δύο έρευνες σε κατοικίες και μία σε κατάστημα στην Αττική, από τις οποίες κατασχέθηκαν ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων αμφιβόλου γνησιότητας, ταχυδρομικοί φάκελοι με διευθύνσεις που χρησιμοποιούνταν για τις ταχυδρομικές αποστολές, ιδιόχειρες σημειώσεις με λεπτομέρειες σχετικά με τις διανομές των εγγράφων και κινητά τηλέφωνα.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 61χρονο που θεωρείται άνθρωπος-«κλειδί» για το κύκλωμα. Ο εντοπισμός, η ταυτοποίηση και η σύλληψη του ήταν αποτέλεσμα διερεύνησης πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. από τη συμμετοχή της σε έρευνα που διεξήγαγαν οι γερμανικές Αρχές και αφορούσε τη διεθνή διακίνηση-εμπορία πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων από την Ελλάδα στη Γερμανία και έτερες ευρωπαϊκές χώρες, υπό το συντονισμό της Europol . Η εν λόγω υπόθεση έλαβε την κωδική ονομασία « Op . KOSMOS ».

Την ημέρα δράσης, η Διεύθυνση Αλλοδαπών ενισχύθηκε και από κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων ( mobile office ) της Europol .

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

(φώτο αρχείου)



ΠΗΓΗ