Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.) με επιστολή της στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα αναφέρει τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να γίνει ομαλά η επικείμενη επαναφορά σε πλήρη λειτουργία των Δικαστικών Υπηρεσιών της Χώρας, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού Covid-19, λόγω του συνωστισμού που αναπόφευκτα υπάρχει στους Δικαστικούς χώρους.

Άρθρο του Ευάγγελου Μπουζά
Αντιπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ στην Ε.Α.Υ.Ν/Α.Α., Μέλος Μ.ΠΡ.Ο.Σ.Τ.Α.

 

 

Αναλυτικότερα, η Ε.Ε.Ε. αναφέρει ότι για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας στους χώρους των Δικαστηρίων, είναι αναγκαία η λήψη των εξής μέτρων:

  1. Η τοποθέτηση διάφανων διαχωριστικών στις Δικαστικές αίθουσες (τόσο στις έδρες όσο και στα έδρανα των συνηγόρων) και στις υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης (που έρχονται σε επαφή με κοινό) όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της Χώρας,
  2. Η εξασφάλιση επαρκών προμηθειών αντισηπτικών υγρών και μασκών προς διανομή στο απασχολούμενο προσωπικό, στους εισερχόμενους πολίτες, αλλά και η τακτική απολύμανση όλων των χώρων,
  3. Η λήψη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας, για την αποσυμφόρηση των πινακίων των ποινικών Δικαστηρίων από ήσσονος απαξίας υποθέσεις αλλά και στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, αφού είναι γνωστό με τις συσσωρευμένες προς εκδίκαση υποθέσεις στα ποινικά δικαστήρια και τις υπάρχουσες υλικοτεχνικές υποδομές, είναι αδύνατο να τηρηθούν ούτε κατ’ επίφαση οι συστάσεις περί απαγόρευσης συνωστισμού στις Δικαστικές αίθουσες.

H E.E.E. καλώς έπραξε και ζήτησε όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για την πρόληψη του κίνδυνου διασποράς μολύνσεων, λόγω του συνωστισμού που αναπόφευκτα υπάρχει στους Δικαστικούς χώρους.

Τι γίνεται όμως με το συνωστισμό που επικρατεί έξω από τις αίθουσες της Εισαγγελίας και ειδικότερα στα Δικαστήρια της Ευελπίδων;

Οι υπερβολικές θερμοκρασίες (τώρα το καλοκαίρι πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου), σε συνδυασμό οι μονάδες που απαιτούνται για να λειτουργούν τα air condition που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο και συμβάλουν και αυτές στο να αυξάνεται ακόμα περαιτέρω η θερμοκρασία, καθώς και ο συνωστισμός που επικρατεί από κρατούμενους, συνοδούς και πολίτες που περιμένουν έξω από τα παράθυρα ώστε να εξυπηρετηθούν για τις υποθέσεις τους, καθιστούν την ατμόσφαιρα αποπνικτική αλλά και αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού .

Τα θύματα σε αυτή την περίπτωση είναι όλοι αυτοί που περιμένουν για ώρες, μέχρι να βγει ο αρμόδιος υπάλληλος να κατευθύνει τον ενδιαφερόμενο για τις ενέργειες που οφείλει να ακολουθήσει (τι θα κάνει και που θα πάει) με το ίδιο σκηνικό να συνεχίζεται στις αίθουσες των Δικαστηρίων.

Μήπως μέχρι να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, να υπήρχε για κάποιες ώρες σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση ένας Εισαγγελέας ή να στέλνονται με ηλεκτρονική αλληλογραφία οι δικογραφίες ώστε να αποφευχθεί όλη αυτή η ταλαιπωρία των κρατουμένων, αστυνομικών και πολιτών;

Αυτή η πρόταση που σας παραθέτω έχει ως στόχο τη διαφύλαξη του ανώτερου αγαθού, της υγείας.



ΠΗΓΗ