Σε συνέχεια της από 23 Οκτωβρίου 2020 Ανακοίνωσής μας (Αρ. Πρωτ.: 605/9/100α) πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης) νέα συνάντηση μεταξύ της αντιπροσωπείας μας με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ, του Διευθυντού του Γραφείου Υπουργού, κ. Γιώργου ΣΤΑΜΑΔΙΑΝΟΥ, του Διευθυντή της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Νομικής Υποστήριξης, Ταξίαρχου κ. Δημήτριου ΜΠΑΚΟΛΑ και των συνεργατών του Υπουργού.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η περαιτέρω επεξεργασία και προώθηση των αιτημάτων μας, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην προηγούμενη συνάντησή μας και ειδικότερα το αίτημά μας για την ανωτατοποίηση της αστυνομικής εκπαίδευσης. Αφού αναπτύχθηκε για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης της λειτουργίας των Αστυνομικών Σχολών, όπως έχουμε προτείνει εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα από το 2017 με τη σχετική μας πρόταση στη βάση των προβλεπομένων από τη λεγόμενη «συμφωνία της Bologna», συμφωνήθηκε να κατατεθεί στη Βουλή σχετική τροπολογία που θα προβλέπει:

α) την αύξηση του χρόνου φοίτησης στη Σχολή Αστυφυλάκων και την αλλαγή του προγράμματος σπουδών, σύμφωνα με την πρότασή μας, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για όσους έχουν αποφοιτήσει, ώστε μέσω σεμιναρίων να επικαρπωθούν και οι ήδη αποφοιτήσαντες τα οφέλη της νομοθετικής αυτής ρύθμισης (συνέχιση των σπουδών τους σε υψηλότερο επίπεδο, αναγνώριση του πτυχίου τους ως πρώτου ακαδημαϊκού τίτλου κ.ά.).

β) την τροποποίηση των ποσοστών εισόδου στη Σχολή Αξιωματικών, από 60% εξ ιδιωτών, που ισχύει σήμερα, σε 50% και αντιστοίχως από 40% εκ του Σώματος, σε 50%.

Επίσης, επαναλάβαμε το πάγιο αίτημά μας για την εισαγωγή στο Αστυνομικό Σώμα μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, επισημαίνοντας στην Πολιτική και Φυσική Ηγεσία ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη αλλά και πηγή επίλυσης πολλών προβλημάτων, η ενίσχυση του αστυνομικού προσωπικού με νέες γενναίες προσλήψεις Αστυφυλάκων το 2021, μια χρονιά ορόσημο για το ελληνικό κράτος, αφού συμπίπτει με τα 200 χρόνια της εθνικής μας παλιγγενεσίας και το όραμά μας για μια Ελληνική Αστυνομία αντάξια των προκλήσεων της νέας εποχής.

Τέλος, συζητήσαμε τη διαδικασία επίλυσης των εκκρεμοτήτων του «Πόθεν Έσχες», όπως έχουμε ήδη συμφωνήσει και ανακοινώσει, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον των συναδέλφων μας. Η σχετική διάταξη, που θα κατατεθεί τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση (αναφορικά με τις προθεσμίες επιβεβαίωσης, την αναστολή των προστίμων κ.ά.), θα λαμβάνει υπόψη της το χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου, έτσι ώστε να καλύπτεται το αίτημα όλων των ενδιαφερομένων για να υπάρξει οριστική διευθέτηση μιας άδικης και επιζήμιας διαδικασίας για την οποία η Π.Ο.ΑΣ.Υ. είχε δώσει πολλές μάχες στο παρελθόν με γνώμονα το συμφέρον του αστυνομικού προσωπικού, σε πείσμα της γραφειοκρατίας και της όποιας πολιτικής αβελτηρίας.

Η Ομοσπονδία μας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας, θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της και για τα λοιπά εκκρεμή ζητήματα, όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος



ΠΗΓΗ