Στην τελική του φάση βρίσκεται το πρόγραμμα αγορών δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης που «τρέχει» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο του «ανεφοδιασμού» της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2020 θα γίνει η πρώτη παραλαβή χειροβομβίδων δακρυγόνων (3.000 τεμάχια) και στις 9 Φεβρουαρίου 2020 η δεύτερη (10.000 τεμάχια). Η Αστυνομία θα παραλάβει συνολικά 13.000 χειροβομβίδες δακρυγόνων , αξίας 615.000 ευρώ.

Τα δακρυγόνα κατασκευάζονται σε χώρες του εξωτερικού και θα έφταναν στην Ελλάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει. Ωστόσο, η πανδημία προκάλεσε την καθυστέρηση της μεταφοράς τους στη χώρα μας.

Όσον αφορά στην πρώτη παρτίδα 3.000 δακρυγόνων, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενημερώθηκε το Νοέμβριο ότι η εταιρία που έχει αναλάβει τη μεταφορά θα καθυστερήσει την παράδοση λόγω του κορονοϊού.  Η μεταφορά των δακρυγόνων από τη Βραζιλία στάθηκε αδύνατη το Νοέμβριο και θα γίνει τελικά μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στη δεύτερη παρτίδα 10.000 δακρυγόνων, επίσης, το υπουργείο ενημερώθηκε το Νοέμβριο ότι «η καθυστέρηση άφιξης οφείλεται αποκλειστικά στο 2ο κύμα πανδημίας που πλήττει τις ΗΠΑ».  Έτσι, τα δακρυγόνα θα παραληφθούν ένα μήνα μετά από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Συγκεκριμένα θα παραληφθούν από την ΕΛ.ΑΣ. μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2020. Τα 10.000 δακρυγόνα έχουν ήδη κατασκευαστεί και παραληφθεί από την αμερικάνικη εταιρία που θα τα μεταφέρει στη χώρα μας. Τα δακρυγόνα παραλήφθηκαν από τις 30 Οκτωβρίου από τις αποθήκες της κατασκευάστριας εταιρίας, ενώ υπάρχει κλεισμένο θαλάσσιο ναύλο για τη μεταφορά τους από εταιρία που αναλαμβάνει αποκλειστικά ναύλους επικίνδυνων υλικών. Το νωρίτερο τέτοιο ναύλο για επικίνδυνα φορτία ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ χρειάζονται 30-35 ημέρες για να φτάσουν τα δακρυγόνα στο λιμάνι του Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά δακρυγόνων εντάσσεται στο πρόγραμμα εξοπλισμού της ΕΛ.ΑΣ. που εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι, συνολικού ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, για «την κάλυψη έκτακτων αναγκών της ΕΛ.ΑΣ., για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και ιδιαίτερα αυξημένων μεταναστευτικών ροών τόσο στον Έβρο όσο καις τις ευρύτερες περιοχές».

Πηγή: newsbomb.gr

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη



ΠΗΓΗ