Την 12/08/2020 συνάδελφος που υπηρετεί σε Αστυνομικό Τμήμα της Δυτικής Αττικής διαγνώσθηκε με κορονοϊό, όπως έδειξε το αποτέλεσμα του τεστ που είχε κάνει σε Δημόσια Δομή Υγείας. Κανείς θα περίμενε ότι οι αντιδράσεις του κρατικού μηχανισμού θα ήταν άμεσες, δεδομένου κιόλας ότι ο ιός έχει εμφανιστεί στη Χώρα μας εδώ και μήνες. Αντ’ αυτού τίποτε οργανωμένο και συστηματικό δεν συνέβη.

Επαναλαμβάνουμε, ως ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ, ο συνάδελφος είχε εργαστεί και με άλλους συναδέλφους, αλλά η κρατική αντίδραση απούσα. Τέθηκαν απλώς σε καραντίνα δύο συνάδελφοι που έκαναν υπηρεσία μαζί του στο ίδιο όχημα. Αλήθεια, όλοι εκείνοι που εργάστηκαν στην ίδια αλλαγή ή την επόμενη δεν είναι πιθανό να έχουν κολλήσει;

Μην ξεχνάμε ότι η ίδια η φύση της δουλειάς μας δεν επιτρέπει να απέχουμε πολύ ο ένας από τον άλλο. Η προσαγωγή, η μεταγωγή, η σύλληψη ατόμων απαιτούν τη μέγιστη προσοχή, κι άρα μικρή απόσταση μεταξύ μας. Επομένως, ποιος εγγυάται ότι όλοι αυτοί που εργάστηκαν μαζί κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν θα έχουν κολλήσει; Πού είναι η εφαρμογή των υγειoνομικών πρωτοκόλλων;

Ενώ το θετικό αποτέλεσμα του τεστ έγινε γνωστό προμεσημβρινές ώρες, ουδέποτε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έφτασε στην Υπηρεσία να ελέγξει τους αστυνομικούς, ενώ, όπως ενημερωθήκαμε, ποτέ δεν επικοινώνησαν μαζί με τον συνάδελφο για να πραγματοποιηθεί η ιχνηλάτηση των επαφών του. Η Υπηρεσία ποτέ δεν έλαβε συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο που θα έπρεπε να διαχειριστεί αυτό το συμβάν. Το τραγικό της υπόθεσης συνεχίζεται με την απουσία συνεργείου απολύμανσης στο Α.Τ.! Παρά το ότι έγινε γνωστό το κρούσμα, θα περίμενε κανείς ότι ΑΜΕΣΑ θα ερχόταν στην Υπηρεσία συνεργείο απολύμανσης για το κτίριο και τα οχήματα, πράγμα που δεν έγινε! Κανονίστηκε να έρθει μετά από μια ημέρα! Και εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι μιλάμε για μάχιμο Τμήμα της Δυτικής Αττικής με τομέα υψηλής εγκληματικότητας, και κατά συνέπεια με μεγάλη έλευση συναδέλφων και από κάθε λογής Υπηρεσία (ΔΙ.ΑΣ., Ο.Π.Κ.Ε., Α.Δ. κ.τ.λ.), καθώς και πολιτών.

Ένα πράγμα γίνεται ορατό, ότι μας θεωρούν αναλώσιμους. Ενώ και εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή, και το αποδεικνύουμε καθημερινά με τη δράση μας, αντ’ αυτού ούτε τα πιο αυτονόητα δεν λαμβάνουμε ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου μας. Μολονότι, τα βάζουμε καθημερινά με τον θανατηφόρο ιό προκειμένου ο ελληνικός λαός να είναι ασφαλής, η πολιτική και φυσική Ηγεσία μας αφήνουν γυμνούς από εφόδια. Ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να λογιζόμαστε ως εργαζόμενοι με δικαιώματα. Νομίζουν ότι η ζωή μας κοστολογείται με συγκεκριμένη τιμή, και γι’ αυτό δεν έχουν κάνει τεστ σε όλους τους συναδέλφους της Υπηρεσίας; Αναρωτιόμαστε αν υπηρετούσαμε μέσα σε κανένα γραφείο με αξιωματούχους, θα υπήρχε η ίδια αντίδραση; Δεν ξεχνάμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας εμείς βρισκόμασταν στο δρόμο, αλλά ακόμα περιμένουμε την ειδική αποζημίωση από την Κυβέρνηση.

Συνάδελφοι, μην αφήσουμε κανέναν με την αδράνειά του να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή μας και των δικών μας. Να μην σταματήσουμε να διεκδικούμε και να θεωρούμε «κανονικότητα» την απαράδεκτη υπηρεσιακή ζωή που κάνουμε.

Απαιτούμε η Ηγεσία να ασχοληθεί με τα δίκαια ζητήματά μας, και να αντιδρά άμεσα όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

ΖΕΪΝΟΣ Σόλων

Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ από Δυτική Αττική

Μέλος της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών



ΠΗΓΗ