Σε αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του εξοπλισμού της, μέσω της αγοράς σύγχρονου «υπερ-κοριού», προχωρά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με το βλέμμα στις εξωτερικές απειλές και στο κυβερνοέγκλημα.

Όπως γράφει το «Έθνος της Κυριακής», τα στελέχη της ΕΥΠ παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις και εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να εξελιχθούν ακόμα και στο νούμερο ένα κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε αναγκαία η ανάπτυξη τεχνολογιών που θα δίνουν τη δυνατότητα στην ΕΥΠ να μπορεί να ανταποκριθεί σε αναβαθμισμένες και ασύμμετρες απειλές.

Η αναδιοργάνωση των μυστικών υπηρεσιών προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το  υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η ίδρυση Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, το οποίο υπάγεται απευθείας στον διοικητή της ΕΥΠ. Η υπηρεσία θα είναι υπεύθυνη για την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα αποτελέσουν τα «εργαλεία» της ΕΥΠ σε θέματα κρυπτασφάλειας, απόρρητων επικοινωνιών με εσωτερικούς και εξωτερικούς φορείς αλλά και αντιμετώπισης κυβερνοαπειλών.

Για το σκοπό αυτό οι πράκτορες της ΕΥΠ θα μπορούν να συνεργάζονται με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως και με διεθνείς οργανισμούς. Όσον αφορά στην εξεύρεση πόρων για την έρευνα, συστήνεται στην ΕΥΠ ειδικός λογαριασμός, μέσω του οποίου θα μπορούν να χρηματοδοτούνται τα προγράμματα του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης και Καινοτομίας από τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσπάθεια συνεργασίας της ΕΥΠ με τον ακαδημαϊκό κόσμο ερμηνεύεται από κυβερνητικό αξιωματούχο ως μία κίνηση εξωστρέφειας αλλά και ως μία κίνηση ανάγκης, σε μία εποχή αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας. Ο στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρει η ίδια πηγή ενημέρωσης, είναι να δημιουργήσει η ΕΥΠ τα δικά της εργαλεία, ούτως ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη επιχειρησιακή ανεξαρτησία.

Συνδικαλιστές της ΕΥΠ, πάντως, δεν είδαν με θετικό μάτι τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού, αναφέροντας ότι «είμαστε επιφυλακτικοί  απέναντι στη μετατροπή της ΕΥΠ σε ερευνητικό κέντρο που θα μπορεί να χρηματοδοτείται από φορείς εκτός του ελληνικού Δημοσίου, για λόγους ασφάλειας αλλά και ανεξαρτησίας της Υπηρεσίας. Με τον τρόπο αυτό ιδιωτικοποιείτε μερικώς ένα νευραλγικό κομμάτι της ΕΥΠ. Μέσω του ειδικού λογαριασμού θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις έργου με ιδιώτες την ίδια στιγμή που θα μπορείτε να χρηματοδοτείσθε από μη κρατικούς φορείς και μη ελληνικούς».

Την ίδια ώρα, η ΕΥΠ ξεκίνησε ελέγχους τρωτότητας ή αλλιώς τεστ (γνωστά παγκοσμίως ως penetration test) σε μία σειρά από κυβερνητικούς στόχους, όπως το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο. Οι «χάκερ» της ΕΥΠ πραγματοποιούν δοκιμαστικές επιθέσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα των «στόχων» για να ανακαλύψουν τυχόν «κενά» στην ασφάλεια. Το επόμενο βήμα θα είναι η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής θωράκισης του συνόλου των κυβερνητικών κτιρίων και των κρατικών δομών.

Αγορά υπερκοριού

Θέμα χρόνου θεωρείται η αντικατάσταση του υπερκοριού της ΕΥΠ, με ένα καινούργιο σύστημα επισυνδέσεων νέας γενιάς.

Πρόκειται για το σταθερό σύστημα υποκλοπών της λεωφόρου Κατεχάκη, το οποίο αποτελεί το βασικό πυλώνα για τις παρακολουθήσεις των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Ο υπάρχων «κοριός» είναι τεχνολογίας του 2006 και χαρακτηρίζεται από στελέχη της υπηρεσίας ως «απαρχαιωμένος». Το πιο σύγχρονο σύστημα επισυνδέσεων των ελληνικών Αρχών το διαθέτει σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, που διαθέτει δικές της εγκαταστάσεις στο Περιστέρι.

Η ΕΥΠ προτίθεται να αγοράσει με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό έναν ακόμα πιο σύγχρονο «κοριό»,  ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ταυτόχρονα έναν πολύ μεγάλο αριθμό τηλεφώνων, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει το Σύνταγμα. Ο «κοριός» θα αγοραστεί ύστερα από πολύμηνη έρευνα αγοράς και ύστερα από την εξέταση των αντίστοιχων συστημάτων που διαθέτουν οι μυστικές υπηρεσίες των ισχυρών χωρών. Εκτός από τις δυνατότητες που θα παρέχει σε σχέση με τον αριθμό των υποκλοπών, θα αλλάξει και η τεχνική των παρακολουθήσεων. Και αυτό διότι θα υπάρχει δυνατότητα πιο στοχευμένων «ακουσμάτων», καλύτερης και γρηγορότερης επεξεργασίας των αποτελεσμάτων αλλά και δυνατότητα αναβάθμισης των λογισμικών, ανάλογα με τις ανάγκες που μπορεί να ανακύψουν στο μέλλον. Επίσης, θα προσφέρει νέες τεχνολογίες γεωεντοπισμού και υποκλοπών επικοινωνιών που λαμβάνουν χώρα μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται σχετική άδεια από την εκάστοτε εταιρία που προσφέρει στο χρήστη την εφαρμογή κρυπτογράφησης.

Πρόθεση της διοίκησης της ΕΥΠ είναι να μειωθούν οι παρακολουθήσεις για θέματα «εσωτερικού ενδιαφέροντος», όπως υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος ή διαφθοράς. Το σκεπτικό είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει αρμόδιες υπηρεσίες, που σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών που διαθέτει «κοριό», μπορούν να φέρουν σε πέρας τις εσωτερικές έρευνες. Η ΕΥΠ θα συνδράμει μόνο σε περίπτωση που υπάρξει έκτακτη ανάγκη ή της ζητηθεί να συνεισφέρει σε κάποια υπόθεση.

Μεταφορά Διεύθυνσης στο ΥΠΕΘΑ

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεταφέρεται η Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Πληροφοριών της ΕΥΠ, η οποία εντάσσεται ως αυτοτελής Διεύθυνση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Πρόκειται για μία νευραλγική υπηρεσία με σημαντικό αριθμό προσωπικού, που διαχειρίζεται κυρίως στρατιωτικές πληροφορίες και η οποία διαθέτει 12 περιφερειακές μονάδες, μεταξύ αυτών και η μονάδα της Κύπρου.

Στο παρελθόν η συγκεκριμένη Διεύθυνση και το εξειδικευμένο προσωπικό της έχει δώσει σε κυβερνητικά στελέχη κρίσιμες πληροφορίες εθνικής σημασίας. Παλιά στελέχη της ΕΥΠ θυμούνται ότι στην κρίση των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996 οι πράκτορες της υπηρεσίας είχαν διαβιβάσει πολύτιμες πληροφορίες για τις κινήσεις των Τούρκων, αρκετά πριν την κορύφωση του θερμού επεισοδίου.

Η μεταφορά της Διεύθυνσης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ισχυροποιεί το ρόλο του Στρατού στη διαχείριση κρίσιμων πληροφοριών, ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν και ανακατατάξεις σε σχέση με τους διοικητές των περιφερειακών μονάδων. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει ή όχι σταδιακή αντικατάσταση του πολιτικού προσωπικού της ΕΥΠ με αξιωματικούς του Στρατού.

Συνδικαλιστές της ΕΥΠ αντέδρασαν έντονα απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση της ΕΥΠ: «Στη μεταπολίτευση πετύχαμε να δημοκρατικοποιήσουμε και να πολιτικοποιήσουμε την ΕΥΠ. Να την απαλλάξουμε από τα βαρίδια του παρελθόντος. Η μετακίνηση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών στο Στρατό είναι πισωγύρισμα. Είναι αντιφατικό να μιλάτε για εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ, όταν αποκόπτετε μία υπηρεσία αιχμής σε άλλο υπουργείο, την ίδια στιγμή που ιδρύεται ένα κέντρο (σ.σ. Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας), το οποίο θα μπορούσε ακριβώς να χρησιμεύσει για να εκσυγχρονίσει τη Διεύθυνση».

Το σκεπτικό της μεταφοράς της Διεύθυνσης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή:  «Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων και η μετάταξη του προσωπικού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πραγματοποιείται για λειτουργικούς σκοπούς, ώστε το σύνολο των συναφών ηλεκτρονικών μονάδων να βρίσκεται υπό τη διοίκηση ενός φορέα, προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός και να διασφαλιστεί περαιτέρω η εθνική ασφάλεια».

Τα Τμήματα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών που δεν μεταφέρονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αυτά που ασχολούνται με την αξιολόγηση και πιστοποίηση διαβαθμισμένων συσκευών κρυπτογράφησης αλλά και με την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα κρυπτασφάλειας.

Στο μεταξύ, ύστερα από 11 χρόνια θα ενταχθεί νέο προσωπικό στην ΕΥΠ, μέσω διαγωνισμού για την κάλυψη 302 θέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ένας μικρός αριθμός θέσεων που δεν καλύφθηκε, διότι δεν βρέθηκαν υποψήφιοι που να πληρούν τα προσόντα (κυρίως όσον αφορά σπάνιες ξένες γλώσσες) και έτσι αναμένεται να γίνει επαναπροκύρηξη για τη συμπλήρωση των κενών θέσεων.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη



ΠΗΓΗ