Έγκλειστος στις φυλακές Μαλανδρίνου φέρεται να ηγούνταν κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών με έδρα το νησί της Λέσβου.

Πρόκειται για έναν 47χρονο Έλληνα, ο οποίος είχε κατηγορηθεί πριν από εφτά χρόνια για τη δολοφονία άντρα αλβανικής καταγωγής στη Λέσβο. Τότε, οι αστυνομικοί εκτιμούσαν ότι η ανθρωποκτονία σχετιζόταν με υπόθεση ναρκωτικών.

Ο 47χρονος φυλακίστηκε αλλά φαίνεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ότι συνέχισε την εγκληματική του δράση πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον 27 ακόμη άτομα, εκ των 23 έχουν ήδη ταυτοποιηθεί από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άντρες στη Λέσβο και ταυτοποίησαν τον 47χρονο «εγκέφαλο», κρατούμενο των φυλακών Μαλανδρίνου.

Κατά το διάστημα των τεσσάρων μηνών που διήρκησε η έρευνα, εκτιμάται ότι η εγκληματική ομάδα διέθεσε σε τρίτους έναντι χρηματικής αμοιβής, τουλάχιστον 500 γραμμάρια κοκαΐνης και 8.000 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης χασίς. Τα κέρδη τους υπολογίζονται από τους αστυνομικούς στις 200.000 ευρώ.

Τον ηγετικό ρόλο είχε ο 47χρονος, ο οποίος συντόνιζε τη δράση των μελών, όσον αφορά την ασφαλή προμήθεια, απόκρυψη και διακίνηση των ναρκωτικών.

Τα μέλη του κυκλώματος, κατά τις παράνομες δραστηριότητές τους, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ κατά τις επικοινωνίες τους και τις συναλλαγές τους, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη ορολογία.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκε ο 37χρονος σε οδικό δίκτυο στη Μυτιλήνη, να μεταφέρει με φορτηγό όχημα για λογαριασμό της οργάνωσης, ποσότητα κοκαΐνης βάρους 700- γραμμαρίων, αεροστεγώς συσκευασμένη και κρυμμένη σε φορτίο με καλαμπόκι στην ανατρεπόμενη επικαθήμενη καρότσα του οχήματος. Η συγκεκριμένη ποσότητα ναρκωτικών, που όπως διακριβώθηκε είχε προμηθευτεί ο ίδιος από την ηπειρωτική χώρα, καθώς και το παραπάνω φορτηγό όχημα κατασχεθήκαν.

Από τα χαρακτηριστικά της υπόθεσης και κυρίως από τη διάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ) και τη διακινηθείσα και κατασχεθείσα ποσότητα ναρκωτικών, προκύπτει η κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών για την αποκόμιση υψηλών παράνομων προσόδων, τα οποία προσδιορίζονται πάνω από 200.000 ευρώ.

Η κακουργηματικής φύσεως ποινική δικογραφία που σχηματίσθηκε, περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης, διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της προμήθειας, κατοχής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και της παράνομης οπλοκατοχής.

Επίσης, στην ίδια υπόθεση διακριβώθηκε ότι εμπλέκονται τουλάχιστον 27 ακόμη άτομα, εκ των οποίων 23 έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Την αστυνομική επιχείρηση συνέδραμαν, Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ενώ τις έρευνες και την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.



ΠΗΓΗ