Δείτε την επιστολή που εστάλη από την Π.Ο.ΑΞΙ.Α.:

Κύριε Υπουργέ,

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει αποδέκτες πληροφοριών, οι οποίες αφορούν τη σχεδιαζόμενη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι πληροφορίες αυτές συγκλίνουν κυρίως στη μείωση τόσο των θέσεων όσο και του αριθμού των ανωτάτων Αξιωματικών, στους βαθμούς του Αντιστρατήγου, Υποστρατήγου και Ταξιάρχου καθώς και στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι προθέσεις σας είναι αγαθές πλην όμως μία αναδιάρθρωση του οργανισμού του Σώματος, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κατά την οποία η χώρα βρίσκεται σε διαρκή αγώνα σε όλα τα μέτωπα με πρωτοστάτη σε αυτόν την Ελληνική Αστυνομία, είναι άκαιρη και βλαπτική για τα συμφέροντά της.

Η φημολογούμενη μείωση των οργανικών θέσεων έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η εξέλιξη των Αξιωματικών προερχομένων από τη Σ.Α.Ε.Α. έχει καταφανώς επιβραδυνθεί  λόγω του μικρού εύρους των ετησίων κρίσεων και την συνεπακόλουθη πολυετή καθήλωση στους βαθμούς. Επίσης, μετά και την πρόσφατα επιχειρηθείσα παρέμβαση στο σύστημα εξέλιξης με το «περίφημο» βαθμολόγιο, το κύρος του θεσμού του Αξιωματικού της Σ.Α.Ε.Α. έχει πληγεί έτι περαιτέρω. Ο συνδυασμός λοιπόν όλων των ανωτέρω γεγονότων κάθε άλλο παρά θα μπορούσε να δικαιολογήσει μία τέτοια αλλαγή στην πυραμίδα της εξέλιξης των Αξιωματικών. Η σχεδιαζόμενη μείωση τόσο των θέσεων όσο και του αριθμού των Ανωτάτων Αξιωματικών στερεί από ένα μεγάλο αριθμό Αξιωματικών την δυνατότητα προαγωγής του στους ανώτατους βαθμούς εξέλιξης της ιεραρχίας και έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με την αρχή της ισότητας όσο και με αυτή της παροχής ίδιων ευκαιριών εξέλιξης σε όλους. Επιπλέον, η δημιουργία μεγάλων επιτελικών σχηματισμών κάθε άλλο παρά θα διευκολύνει το επιτελικό έργο το οποίο έχει καταστεί πολυδαίδαλο και δεκτικό εξειδίκευσης παρά συγκεντρωτικής γενίκευσης.

Κύριε Υπουργέ,

Αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή κάθε προσπάθεια αποσπασματικής αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας χωρίς να έχει προηγηθεί ένας ευρύς διάλογος με την κοινωνία, τους ίδιους τους Αστυνομικούς και τους συνδικαλιστικούς φορείς του Σώματος θα οδηγήσει για μία ακόμη φορά σε ένα επικοινωνιακό και μόνο πυροτέχνημα. Άλλωστε παρόμοιες τέτοιες προσπάθειες στο παρελθόν απέτυχαν παταγωδώς και καταργήθηκαν εν μία νυκτί, έχοντας μείνει στη θεσμική μνήμη του Σώματος ως μελανές και τραυματικές σελίδες.

Γνωρίζουμε την αγωνία και τη θέληση για προσφορά, την οποία επιδεικνύεται διαχρονικά, όμως ως Αξιωματικοί και ως Ομοσπονδία σας καλούμε να επανεξετάσετε τη στάση σας ως προς τις αναφερόμενες πληροφορίες, εφόσον αυτές ευσταθούν και να μην προχωρήσετε στην υλοποίηση αυτών. Τολμήστε να ανοίξετε ένα ευρύ πλαίσιο διαλόγου και συνεισφοράς όλων, ο οποίος ναι μεν μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο πλην όμως θα οδηγήσει σίγουρα σε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για όλους.

2021 03 poaxia no ypografes



ΠΗΓΗ