«Ο πελάτης μου έχει δημιουργήσει έναν ασφαλή τρόπο επικοινωνίας με ανθρώπους του στην Ελλάδα. Προ μερικών εβδομάδων προώθησα μέσω αυτών των διαύλων αίτημα που μου διατυπώθηκε από κρατικό παράγοντα να εμφανιστεί στις Αρχές και αυτό να ληφθεί υπόψη στη μετέπειτα μεταχείρισή του. Ομως δεν υπήρξε καμία σχετική απόκρισή του, χωρίς να γνωρίζω τον λόγο. Εκτιμώ ότι θα επανεξετάσει τη στάση του όταν καθαρογραφεί η πρωτόδικη απόφαση (σ.σ.: εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2020) για τη δράση της Χρυσής Αυγής και οριστεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο».
Η δήλωση αυτή προς «ΤΑ ΝΕΑ» του Περικλή Σταυριανάκη, νομικού εκπροσώπου του 60χρονου Χρήστου Παππά, δημιουργεί νέες παραμέτρους στην εξαφάνιση του πρώην υπαρχηγού του ακροδεξιού μορφώματος. Το θρίλερ ξεκίνησε πριν από επτά μήνες, με το παρασκήνιο για τον εντοπισμό ή την επανεμφάνισή του να είναι έντονο, πέρα από την επιφανειακή «ακινησία» που παρατηρείται.
Ερευνες
Η ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώνει – από ένα μεγάλο δίκτυο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, από καταγραφές οικονομικών συναλλαγών και αναλύοντας τις επαφές του καταζητουμένου εντός κι εκτός Ελλάδας – στοιχεία για ορισμένες από τις κινήσεις του. Μάλιστα, πλέον ερευνάται σοβαρά το ενδεχόμενο μετά τη φυγή του από την Ελλάδα να κινήθηκε με φέρι προς Ιταλία, ακολούθως να κατευθύνθηκε προς Αυστρία – Γερμανία και το τελευταίο χρονικό διάστημα να βρίσκεται στη Σερβία, προστατευμένος από ακροδεξιούς. Ερευνήθηκε, ακόμη, το ενδεχόμενο να κινήθηκε μέσω άλλων βαλκανικών χωρών ή να βρήκε σύστημα υποστήριξης από στελέχη της οργάνωσης στο Βέλγιο.
Ωστόσο, πέρα από τη διερεύνηση σεναρίων για υπόθαλψη του «Νο 2» της Χρυσής Αυγής σε χώρα του εξωτερικού, ερευνάται παράλληλα το ενδεχόμενο η λύση του μυστηρίου να είναι πιο απλή και ο 60χρονος να έχει βρει – με τη βοήθεια συνεργατών του – ασφαλές κατάλυμα στη χώρα μας. Επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν ότι χάθηκε κρίσιμος χρόνος τις πρώτες ημέρες της εξαφάνισής του – προ της έκδοσης της απόφασης -, όταν είχε καθυστερήσει η δημιουργία «κλοιού» επιτήρησης γύρω του.
Η εξαφάνιση
Ο 60χρονος φέρεται επισήμως να έχει εξαφανιστεί και να αναζητείται από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τού επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άρχισε η διαδικασία σύλληψης των μελών της. Ομως, τότε έγινε γνωστό ότι ο υπαρχηγός της είχε εξαφανιστεί την 1η Οκτωβρίου, λίγες ώρες μετά την εμφάνισή του στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου, όπου έδωσε το «παρών» στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί. Τότε, είχε αφήσει στο σπίτι του το κινητό του τηλέφωνο – αυτό με το οποίο επικοινωνούσε κυρίως με συγγενείς και συνεργάτες -, το οποίο καλούνταν χωρίς απόκριση. Εξάλλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέτασαν τον ρόλο τουλάχιστον πέντε «συνδέσμων» και ατόμων εμπιστοσύνης του, όπως και συναλλαγές ή και τραπεζικά δάνεια συγγενικών του προσώπων και στελεχών της Χρυσής Αυγής που ενδέχεται να συσχετίζονται με προσπάθεια χρηματοδότησης της διαφυγής του Παππά. Επιπλέον, έχει ερευνηθεί το ενδεχόμενο να κρυβόταν για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε μονή του Αγίου Ορους που είχε επισκεφθεί παλαιότερα και όπου είναι δυσχερείς οι σχετικοί έλεγχοι. Εξετάστηκε, επίσης, η περίπτωση να υπήρχε σχέδιο υποδοχής του από φανατικούς εθνικιστές στη Σερβία που είχαν συνδεθεί με εγκλήματα πολέμου, αλλά και το ενδεχόμενο να κατέφυγε για ένα διάστημα σε κρησφύγετο που του είχε προσφερθεί από φιλοναζιστές στη Νυρεμβέργη.
Στις 20 Φεβρουαρίου, έπειτα από επίμονη απαίτηση της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών Αρχών, εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του. Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τις έρευνες και εντός της χώρας, αφού δεν αποκλείεται να κρύβεται σε κατοικία ακόμη και εντός Αττικής, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του επικεφαλής της οργάνωσης Ελλήνων Συνέλευσις Αρτέμη Σώρρα που είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2018 στον Αλιμο – ύστερα από 14 μήνες αναζήτησης -, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο.
Βασίλης Λαμπρόπουλος