Από τη στήλη ΒΗΜΑτοδότης:

Δεν ξέρω εάν το προσέξατε, αλλά αρχηγός ΓΕΕΘΑ με στολή παραλλαγής και μάσκα για προστασία από τον κορωνοϊό, δεν είχε ποτέ εμφανιστεί στο Μαξίμου. Και μάλιστα σε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τη στιγμή που πλοία του τουρκικού στόλου έβγαιναν και πάλι στο Αιγαίο και το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis, θα άπλωνε καλώδια επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Για τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο η στολή παραλλαγής είναι μέρος της αποστολής του. Την φορά συνεχώς, ακόμα και όταν δεν υπάρχει ένταση με την Τουρκία. Αλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που προσήλθε στο Μαξίμου σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με στολή παραλλαγής. Εμφανίστηκε έτσι τις προάλλες και σε σύσκεψη για το προσφυγικό…

Ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν είναι ένας συνηθισμένος αξιωματικός, στρατιωτικός ηγέτης των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρώτα απ΄όλα είναι… «βατράχι» (ΟΥΚ), δεύτερον αλεξιπτωτιστής, απόφοιτος του Σχολείου Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (εκεί όπου εκπαιδεύονται και οι SEALS), τρίτον διετέλεσε πεζοναύτης (505 ΤΠΝ), ήταν επίσης διοικητής των Λοκατζήδων στην Κύπρο καθώς και διοικητής της αφρόκρεμας των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή της Ζ΄ΜΑΚ (είναι αυτοί και αυτές που παρελαύνουν με φούμο στο πρόσωπο ώστε να μη αναγνωρίζονται). Ο στρατηγός Φλώρος ήταν ο μόνος που όταν βγήκε από το Μαξίμου, στην έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ που είπε δυο ενθαρρυντικές κουβέντες: «Ολα θα πάνε καλά», ανέφερε, για να συμπληρώσει ευθύς αμέσως με βεβαιότητα: «και θα πάνε πολύ καλά».

***
Δεν πρόκειται να σας πω τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ. Τη στιγμή μάλιστα που το Αιγαίο βράζει. Δεν επιτρέπεται άλλωστε για ευνόητους λόγους, παρά μόνον ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα. Μπορώ όμως να σας περιγράψω τι έγινε στην προηγούμενη κρίση, τότε που οι δύο στόλοι ήταν αντιμέτωποι στο Αιγαίο και το Oruc Reis απειλούσε πάλι έρευνες κοντά στο Καστελλόριζο. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι η διαταγή προς όλους την ώρα που έφευγαν τα πολεμικά μας πλοία από τον ναύσταθμο και τα μαχητικά μας αεροπλάνα βρίσκονταν σε ετοιμότητα στα αεροδρόμια ήταν «Φορτώστε». Τα πάντα (πλοία κα μαχητικά) θα έφευγαν από τη βάση τους «φορτωμένα» για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου. Και η αντιμετώπιση γινόταν πάντοτε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

 

 



ΠΗΓΗ