Στο πλευρό των ανήλικων θυμάτων βίας στέκεται η Ελληνική Αστυνομία. Στο εξής θα μαγνητοσκοπούνται οι καταθέσεις τους, ώστε, να αποτυπώνεται ανάγλυφα στο φακό ο εφιάλτης που έζησαν, σε συνδυασμό με την ψυχολογική υποστήριξη που τους παρέχεται. Η κάμερα της ΕΡΤ μπήκε στις ειδικές αίθουσες που ετοιμάστηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.


Το κόκκινο φως είναι αναμμένο και η πόρτα κλειστή. Στον 8ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ξεδιπλώνεται το κουβάρι του εφιάλτη των ανήλικων παιδιών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Η υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων της ασφάλειας είναι το τμήμα που παιδιά από 4χρόνων έως και την ενηλικίωση βρίσκουν την δύναμη να περιγράψουν κάθε μορφής βίας που έχουν υποστεί.

Με την κάμερα της ΕΡΤ καταγράψαμε τις αίθουσες μέσα στις οποίες γίνεται η μεγάλη προσπάθεια από τους ψυχολόγους της Ελληνικής Αστυνομίας και τους αξιωματικούς να χτίσουν σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά κάνοντας τα να νιώσουν ότι δεν είναι μόνα.

Νίκος Σταματογιάννης Αστυνόμος Α’ και ψυχολόγος υποδιεύθυνσης προστασίας ανηλίκων: «ο χώρος στον οποίο αφενός συστηνόμαστε, γνωρίζουμε το παιδί, μαθαίνουμε κάποιες προσωπικές πληροφορίες το ρωτάμε για την ζωή του και για πράγματα που δεν σχετίζονται απαραίτητα με την κακοποίηση».

Κωνσταντίνα Κωστάκου Αστυνόμος Β’ στην υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων: «σε αυτόν τον χώρο ο οποίος είναι στείρος από ερεθίσματα όπως βλέπετε σε αντίθεση με τον έξω χώρο, βρίσκεται μόνο ψυχολόγος- γιατί δια του ψυχολόγου πραγματοποιείται η εξέταση του ανηλίκου- και ο ίδιος ο ανήλικος».

Για πρώτη φορά στην χώρα μας, οι καταθέσεις των ανήλικων θυμάτων θα βιντεοσκοπούνται.

O αστυνομικός που παρακολουθεί την διαδικασία της κατάθεσης θα έχει την δυνατότητα να παρέμβει όποτε χρειαστεί την στιγμή που το παιδί μιλά με την ψυχολόγο και καταγράφεται από κάμερα και μικρόφωνο που βρίσκονται στην οροφή.

Νίκος Σταματογιάννης Αστυνόμος Α’ και ψυχολόγος υποδιεύθυνσης προστασίας ανηλίκων: «είναι πολύ πιο ξεκάθαρο να έχεις μια εικόνα ενός παιδιού που περιγράφει την κακοποίηση του από το να διαβάζεις μια γραπτή κατάθεση για το τι έχει πει. Η γλώσσα του σώματος η μη λεκτική μας επικοινωνία όταν μιλάμε ή όταν περιγράφουμε κάτι δείχνει πάρα πολλά πράγματα και αυτό θα βοηθήσει πολύ τους δικαστικούς λειτουργούς».

Κωνσταντίνος Χύτας Γενικός Γραμματέας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών: «Η υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων στην οποία επί σειρά ετών ανήκων και υπηρετώ και η οποία απαρτίζεται από άξιους συναδέλφους αναβαθμίζεται και εξελίσσεται προκειμένου να υπηρετήσει αυτό το δύσκολο αντικείμενο των ανηλίκων προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας μας γενικότερα».

Οι γονείς την ώρα της κατάθεσης βρίσκονται σε χώρο αναμονής.

Χαρακτηριστικό της σχέσης που χτίζεται με το παιδί και τον ψυχολόγο είναι οι ζωγραφιές που του χαρίζουν.

Κωνσταντίνα Κωστάκου Αστυνόμος Β’ στην υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων: «είμαστε πολύ υπερήφανοι δεδομένου ότι τα παιδιά έρχονται να εμπιστευθούν κάτι πολύ σκληρό αλλά φεύγουν γράφοντας ας πούμε όπως εδώ «πέρασα τέλεια»».

Τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης όπως μας εξήγησαν, σημειώνονται πολλές φορές μετά από εορτές ή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού το πολύ δομημένο πρόγραμμα των παιδιών το υπόλοιπο διάστημα, λειτουργεί και ως πλέγμα ασφαλείας.

Ρεπορτάζ: Kάτια Νιάκαρη

Πηγή: EΡΤ



ΠΗΓΗ