Πρόγραμμα εκπαίδευσης, το πρώτο μετά το 2011, παρακολουθούν το τελευταίο δεκαήμερο οι αστυνομικοί των διμοιριών της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ. Ξεκίνησε προ δεκαημέρου και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας στο Μαρκόπουλο και στην Καισαριανή. Επιπλέον, στην Αθήνα βρέθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκπρόσωποι των γαλλικών CRS προκειμένου να μεταφέρουν στους Ελληνες συναδέλφους τους τεχνογνωσία σχετικά με τη χρήση καμερών στη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων. 

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει διάρκεια τριών ημερών και σε αυτό μετέχουν κάθε φορά δύο διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (πρώην ΜΑΤ) και δύο διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης. Τις δύο πρώτες ημέρες οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται σε θέματα τακτικής, ενώ την τρίτη παρακολουθούν ομιλίες από νομικούς και ψυχολόγους στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων στην Καισαριανή. 

Η διαδικασία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε συνεννόηση με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής Παρασκευά Σανιδά. Η τρέχουσα περίοδος, εξάλλου, κρίθηκε πρόσφορη για την επανεκπαίδευση των αστυνομικών, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, λόγω αφενός της απουσίας φιλάθλων από τα γήπεδα και αφετέρου του περιορισμένου αριθμού μεγάλων διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα. 

Οι αστυνομικοί των τεσσάρων διμοιριών χωρίζονται σε δύο ομάδες. Τα μέλη της μιας ομάδας εκτελούν καθήκοντα αστυνομικών. Οι υπόλοιποι παίζουν τον ρόλο των κουκουλοφόρων πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα στους συναδέλφους τους. «Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν πώς είναι να δέχεσαι δακρυγόνα ή νερό από τις υδροφόρες», ανέφερε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέες τακτικές αντιμετώπισης πλήθους, όπως επίσης και διάλυσης συγκεντρώσεων. Στη νέα νομοθεσία για τις δημόσιες συναθροίσεις, εξάλλου, υπάρχει σχετική πρόβλεψη σε περίπτωση που οι διοργανωτές δεν έχουν λάβει σχετική άδεια. Επιπλέον, οι αστυνομικοί μαθαίνουν να επιχειρούν μαζί με τους «Αίαντες», κάτι που δεν είχε συμβεί από τότε που η Αστυνομία προχώρησε στην προμήθειά τους. 

Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι αστυνομικοί υποχρεώνονται, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, να διανύουν τρέχοντας απόσταση 2,5 χιλιομέτρων με πλήρη εξάρτυση, με στόχο να βελτιώσουν την ταχύτητα, κυρίως όμως την αντοχή τους. Η επανεκπαίδευση των διμοιριών της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ και η αντικατάστασή τους από δυνάμεις ήπιας αστυνόμευσης αποτελούσε, εκτός από δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας, και πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας. 

Παράλληλα, στην Αθήνα βρέθηκαν και εκπρόσωποι των γαλλικών ΜΑΤ (τα γνωστά CRS) προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους Ελληνες αστυνομικούς στη χρήση των καμερών. Η Γαλλία εφαρμόζει εδώ και αρκετά χρόνια το μέτρο της βιντεοσκόπησης των επεισοδίων, ενώ στις αρχές του 2020 Ελληνες αξιωματικοί είχαν ταξιδέψει στο Παρίσι προκειμένου να ενημερωθούν για το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός και να εισαγάγουν στην Ελλάδα τη σχετική τεχνογνωσία. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, πάντως, η αποτελεσματική ενσωμάτωση του συγκεκριμένου «εργαλείου» στον τρόπο που επιχειρούν τα ελληνικά ΜΑΤ θα απαιτήσει χρόνο. Κι αυτό διότι έχουν παρουσιαστεί και τεχνικής φύσεως δυσκολίες. Κατά την πρόσφατη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην πρυτανεία του ΑΠΘ, για παράδειγμα, καταγράφηκε αδυναμία των καμερών να εστιάσουν στα πρόσωπα των καταληψιών.

Γιάννης Σουλιώτης

kathimerini.gr



ΠΗΓΗ