Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.ΑΣ.Υ.Α. την 15/12/2020 η οποία αποτέλεσε την τελευταία για τη χρονιά που φεύγει, τέθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ.  τα βασικότερα ίσως θέματα που απασχολούν τα 10.000 και πλέον μέλη της Ένωσης Αθηνών και αποφασίστηκε να καθοριστεί συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει σταχυολογημένες προτάσεις και  αιτήματα, ως πλαίσιο δράσης της Ε.ΑΣ.Υ.Α., πάνω στο οποίο θα βασιστούμε το προσεχές διάστημα.

Οι προτάσεις – διεκδικήσεις αυτές, όπως ορίζει η δεοντολογία και ο θεσμικός μας ρόλος, θα τεθούν υπόψη της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας και των πολιτικών κομμάτων, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και των λοιπών θεσμικών Οργάνων που συνθέτουν το συνδικαλιστικό κίνημα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, όπως το επόμενο χρονικό διάστημα διεκδικηθούν τα κάτωθι αιτήματα- προτάσεις:

 

Επίδομα δυσμενούς διαβίωσης / επίδομα ενοικίου

Οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και η επικινδυνότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αττική είναι πανθομολογουμένως στο ανώτατο επίπεδο. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων κατάγονται από την περιφέρεια, δεν μπορούν να μετατεθούν στον Τόπο Συμφερόντων τους και μεγάλο μέρος του μισθού τους δαπανάται για τη μίσθωση κατοικίας. Θεωρούμε ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την χορήγηση ενός επιδόματος, που θα αποτελούσε ελάχιστη αναγνώριση και ανακούφιση για τους αστυνομικούς του λεκανοπεδίου. Το ζήτημα θα τεθεί υπ’ όψιν της Π.Ο.ΑΣ.Υ. ώστε να καθοριστεί ο τρόπος της διεκδίκησης υπό την καθοδήγησή της.

Αποζημίωση υπολοίπου αδειών

Οι αστυνομικοί της Αθήνας υπερασπίστηκαν με αυταπάρνηση την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας και τα εθνικά δίκαια  στη Λέσβο, στη Χίο και στον Έβρο και βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, την ίδια ώρα που η Πολιτεία ανέστειλε τις άδειές τους ενώ δεν τους έδωσε καν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στον τόπο καταγωγής τους, ούτε κατά την περίοδο των εορτών. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ανταποδώσει το χρέος της, αποζημιώνοντας τους αστυνομικούς για κάθε ημέρα υπολοίπου αδείας έτους 2020.

 

 Αστυνομικοί θετικοί στον Covid-19

Για όσους αστυνομικούς διαγνώστηκαν θετικοί στο κορονοϊό κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, προτείνουμε να χαρακτηρισθεί το χρονικό διάστημα απουσίας τους, ως «εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα αυτής», ώστε να  τους χορηγηθεί το προβλεπόμενο επίδομα παθήματος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής. Επιπρόσθετα, προτείνουμε τα ανωτέρω να εφαρμοστούν και σε όσους αστυνομικούς τέθηκαν υποχρεωτικά σε καραντίνα (βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Ε.Ο.Δ.Υ.), λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Υπηρεσία τους.

 

Αύξηση μηνιαίων ωρών & ετήσιου πλαφόν

 αποζημίωσης νυχτερινής εργασίας

Η αδυναμία πληρωμής  των δεδουλευμένων ωρών νυχτερινής εργασίας είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί κάθε χρόνο και οφείλει να επιλυθεί οριστικά,  με αύξηση του πλαφόν αποζημίωσης των 488 ωρών ετησίως που ισχύει σήμερα. Αντίστοιχη αύξηση ωρών επιβάλλεται να γίνει και σε όσους εργάζονται με διαταγή της Διοίκησης πέραν των 48 ωρών μηνιαίως και δεν αμείβονται γι’ αυτές. Για το λόγο αυτό διεκδικούμε τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, έτσι ώστε οι ώρες νυχτερινής αποζημίωσης να αυξηθούν από 48 σε 64.

Θεσμική Θωράκιση

Η θεσμική θωράκιση του αστυνομικού, το ακριβές μνημόνιο ενεργειών του και ο τρόπος δράσης του κατά την άσκηση των καθηκόντων του είναι κάτι που έπρεπε να έχει νομοθετηθεί πολλά χρόνια πριν. Η ακριβής περιγραφή του τρόπου δράσης της κάθε αστυνομικής Υπηρεσίας θα περιορίσει την ασάφεια των εντολών της εκάστοτε Διοίκησης, την εκ του αποτελέσματος κριτική εναντίον όλης της αστυνομικής οικογένειας, κυρίως όμως θα διασφαλίσει το αστυνομικό λειτούργημα ώστε αυτό να συμβαδίζει με τις επιταγές τους Συντάγματος, προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών. 

 

 Κώδικας Μεταθέσεων

Κίνητρα – μοριοδότηση μάχιμων Υπηρεσιών: Ρητή πρόβλεψη για εξτρά μοριοδότηση στον πίνακα τακτικών μεταθέσεων (διαβάθμιση ανάλογα με την Υπηρεσία), των υπηρετούντων στην Αττική, ούτως ώστε να δίνονται κίνητρα μετάθεσης και παραμονής σε Υπηρεσίες που παρουσιάζουν μόνιμα έλλειψη προσωπικού. Επιπρόσθετα, ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών  απαιτούμε την διακριτή νομοθετική πρόβλεψη ούτως ώστε σε συντρέχουσα περίπτωση μελλοντικής ένταξης στο αστυνομικό προσωπικό του πρόσφατα νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού που τοποθετήθηκε στο συντριπτικό ποσοστό του σε νομούς της περιφέρειας, να επανατοποθετείται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες. Τούτο οφείλει να ξεκαθαριστεί άμεσα αφού απειλεί την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία του Κώδικα Μεταθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε όλα τα νόμιμα μέσα για τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων των μελών μας.

Αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού

Η εξέλιξη των μορφών του εγκλήματος απαιτεί την αντίστοιχη αναβάθμιση του υπηρεσιακού ατομικού εξοπλισμού, των υπηρεσιακών οχημάτων, των επικοινωνιών κλπ, τα οποία θα παρέχουν επιχειρησιακή επάρκεια και ασφάλεια στους αστυνομικούς, θυμίζοντας προς όλους το ρητό «ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ = ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ)

 

                                                                                                                                         Σταθερές φυλάξεις

Οι Διευθύνσεις της Γ.Α.Δ.Α. διαθέτουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό των υπηρετούντων σε αυτές, σε σταθερούς –ακίνητους στόχους κάθε είδους, κατά παράβαση των προβλεπόμενων διατάξεων (Π.Δ. 141/1991, Υπουργική Απόφαση 7001/1994 που διέπει την λειτουργία της Δ.Α.Ε.Α.). Πέραν του σαφούς εργασιακού ζητήματος που προκύπτει από τη φύλαξη σταθερών στόχων, τίθεται και το ζήτημα της απόκλισης της κύριας αποστολής Υπηρεσιών πρώτης γραμμής (Ο.Π.Κ.Ε., περιπολικά Άμεσης Δράσης, Ομάδα Ζ, Τροχαία, Ασφάλεια, διμοιρίες Υ.ΜΕ.Τ. –Υ.Α.Τ. κ.λ.π. ).

 

Προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ.:

Εισαγωγή στο Σώμα  αποκλειστικά μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων.

 

Έλλειψη προσωπικού σε Υπηρεσίες της Αθήνας

Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε η Ηγεσία επιτέλους να κατανοήσει ότι δεν είναι δυνατόν σε μια σύγχρονη Αστυνομία να υπάρχουν «ατροφικές» Υπηρεσίες, οι οποίες δεν δύνανται όχι απλά να υπηρετήσουν τον πολίτη, αλλά ούτε να διεκπεραιώσουν τις πάγιες καθημερινές τους υποχρεώσεις (π.χ. Α.Τ. – Τ.Α.).

Πειθαρχικός έλεγχος Διοικούντων

Λογοδοσία της διοίκησης και πρόβλεψη πειθαρχικών ποινών σε περιπτώσεις  καταστρατήγησης  των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού (υγιεινή και ασφάλεια του αστυνομικού προσωπικού, έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, χρόνος εργασίας κλπ).

          Όλα τα ανωτέρω αποτελούν τα βασικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, δεν αποτελούν όμως και τα μοναδικά. Με την έλευση της νέας χρονιάς οι αρμόδιοι Φορείς (Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, Πολιτικά Κόμματα, Συνήγορος του Πολίτη κλπ) θα πρέπει επιτέλους να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα στις προτάσεις μας και να ενσκήψουν σε αυτές, προκειμένου να απαντηθεί επιτέλους και το καίριο ερώτημα «τι αστυνομία θέλουμε και γιατί τη θέλουμε».

 

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

 



ΠΗΓΗ