Βίντεο,  το οποίο απεικονίζει καρέ-καρέ τη δράση του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών που έστηνε καθημερινά υπαίθριο «παζάρι» παραισθησιογόνων ουσιών στην περιοχή του Μεταξουργείου, έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία.

 Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας συνελήφθησαν στις 3 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στο Μεταξουργείο. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε οχτώ άτομα (οι περισσότεροι Νιγηριανοί), ενώ ταυτοποίησαν ακόμα έξι μέλη του κυκλώματος που αναζητούνται.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών είχε συστήσει ειδική ομάδα αστυνομικών με πολιτικά, οι οποίοι είχαν γίνει η «σκιά» των διακινητών για αρκετό καιρό, κυρίως στις οδούς Κολοκυνθούς και Κεραμεικού. Οι άντρες της Ασφάλειας βιντεοσκοπούσαν τις συναλλαγές, αποκρυπτογραφώντας τη δράση του κυκλώματος και σχηματίζοντας το προφίλ του κάθε μέλους. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, η διακίνηση πραγματοποιούνταν στις οδούς Ιάσωνος, Κολοκυνθούς και Κεραμεικού.

Οι καβάτζες

Οι ναρκωτικές ουσίες αποκρύπτονταν σε δέντρα, σε θόλους αυτοκινήτων, σε κάδους απορριμμάτων, σε παρτέρια αλλά και σε διάφορα σημεία των δρόμων, όπως κάτω από σταθμευμένα οχήματα ή φρεάτια.

Στην περιοχή προσέγγιζαν καθημερινά μεγάλος αριθμός τοξικοεξαρτημένων για να προμηθευτούν ναρκωτικές ουσίες. Η Αστυνομία αποκάλυψε πλήθος αγοραπωλησιών ναρκωτικών ουσιών.

Όσον αφορά στη δομή και στη σύνθεση της οργάνωσης διαπιστώθηκε: Η οργάνωση δραστηριοποιούνταν σε πολύωρη καθημερινή βάση, σε υποομάδες με εναλλαγές μελών διακινώντας ηρωίνη-κοκαΐνη και κάνναβη, κατά την πώληση των ναρκωτικών ουσιών, οι ρόλοι των μελών εναλλάσσονταν σε διακινητές-τσιλιαδόρους και ταμίες.

Ένας εκ των συλληφθέντων, ιδιοκτήτης καταστήματος «μίνι μάρκετ», πλησίον του σημείου, ήταν επιφορτισμένος με την παρατήρηση της κίνησης των αστυνομικών Δυνάμεων, ενημερώνοντας παράλληλα τα λοιπά μέλη της οργάνωσης και κατευθύνοντας τις κινήσεις τους.

Ακόμη για τη μεθοδολογία της δράσης τους προέκυψε: Οι ναρκωτικές ουσίες που προορίζονταν για άμεση διάθεση, αποκρύπτονταν είτε σε θυλάκια των ρούχων τους, είτε σε “καβάτζες”, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, ώστε σε περίπτωση επικείμενου αστυνομικού έλεγχου να δυσχεραίνεται ο εντοπισμός και η σύλληψή τους.

Οι τιμές

Η ηρωίνη πωλούνταν σε αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες βάρους από 0,1 έως 0,2 γραμμ. με ορισθείσα τιμή 5 ευρώ έκαστη.

Η κάνναβη πωλούνται σε αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίας βάρος από 2,5 έως 4,5 γραμμ. με ορισθείσα τιμή 5 έως 10 ευρώ έκαστη. Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά, το χρηματικό ποσό των 12.095 ευρώ, 264 γραμμάρια κάνναβης, 4 γραμμάρια ηρωίνης, 15 κινητά τηλέφωνα, πλήθος νάιλον συσκευασιών επιμερισμού και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Σχεδόν το σύνολο των κατηγορουμένων έχει συλληφθεί στο παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και σε βάρος μελών της οργάνωσης έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα προς ταυτοποίηση και άλλων μελών της οργάνωσης συνεχίζεται.



ΠΗΓΗ