Προς:  Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας

Αντ/γο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ

(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

Κοιν.: 1) Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής

Υποστράτηγο κ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ Γεώργιο

2) Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών

Ταξίαρχο κ. ΣΚΟΥΡΑ Ιωάννη

3) Πολιτικά Κόμματα

4) Αστυνομικά Τμήματα Δ/νσης Αστυνομίας Αθηνών

5) Μέλη μας που υπηρετούν στις ανωτέρω Υπηρεσίες

6) Π.Ο.ΑΣ.Υ.

 

Θέμα: «Τεράστια έλλειψη προσωπικού στα Αστυνομικά Τμήματα»

        Κύριε Αρχηγέ,

Η έλλειψη τεράστιου αριθμού προβλεπόμενης δύναμης στα Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών με την ταυτόχρονη αύξηση των απαιτήσεων του αστυνομικού έργου, σε συνδυασμό με εγγενείς δυσκαμψίες που υπονομεύουν μια σύγχρονη οργάνωση και έναν αξιολογικό-ποιοτικό προγραμματισμό, επιβάλουν ΑΜΕΣΑ τη λήψη μέτρων.

Η αδυναμία πόρευσης με τη δυναμική μιας διορατικής κατεύθυνσης και η ανυπαρξία προϋποθέσεων που ευνοούν τη δημιουργική αφομοίωση σύγχρονων τακτικών και μεθόδων αστυνόμευσης, πέρα από αναχρονιστικά στερεότυπα, διόγκωσαν το πρόβλημα.

Δυστυχώς υπάρχει διαχρονικά έλλειψη υπηρεσιακής βούλησης και υπηρεσιακού «θάρρους» που απαιτούνται για την απαγκίστρωση από δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις, όπως αυτές προαναφέρθηκαν.

Η πολυδιαφημισμένη αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της προηγούμενης Κυβέρνησης έγινε μόνο για λόγους επικοινωνιακής πολιτικής σκοπιμότητας, χωρίς κατ’ ουσίαν να διορθώσει κάποιο πρόβλημα.

Απογοητευμένοι και κουρασμένοι οι εναπομείναντες αστυνομικοί των Α.Τ. είναι αδύνατο να ανταποκριθούν επί της ουσίας στις απαιτήσεις (μικρές ή μεγάλες) της καθημερινής αστυνομικής λειτουργίας, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό προσπαθεί να «γλιτώσει» με μια μετάθεση σε μια «ελίτ» Υπηρεσία.

Ερώτηση: Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς γιατί αυτός ο αστυνομικός αισθάνεται έτσι; Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς γιατί το «σύστημα» τον οδηγεί προς την κατεύθυνση της «απόδρασης» από το Αστυνομικό Τμήμα;

Απάντηση: Κυρίως γιατί η ενίοτε Ηγεσία είτε είχε εμμονές, είτε ιδεοληψίες, αδυνατώντας να καταστεί πρότυπο και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και πίστη.

Επιπρόσθετα, το πρόβλημα της έλλειψης δύναμης σχετίζεται επίσης και με το “πως” και το “που” απασχολούνται οι αστυνομικές δυνάμεις. Η βιομηχανία έκδοσης διαταγών την τελευταία στιγμή (ακόμα και αργά το απόγευμα) καλά κρατεί, με τους υπογράφοντες αυτών να αδιαφορούν για την δυνατότητα ή μη εφαρμογής τους, αφήνοντας τους γραμματείς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα !!!

Ως αποτέλεσμα,  δημιουργείται καθημερινά τεράστιο πρόβλημα με τη χορήγηση των Ημερησίων Αναπαύσεων,  με συνέπεια η μόνη διέξοδος για τους «άτυχους» αστυνομικούς των Α.Τ. να αποτελεί η αυτοδίκαιη χρήση της Ημερήσιας Ανάπαυσης.

Κύριε Αρχηγέ,

Είμαστε αμέριστα στο πλευρό σας για όποιες ενέργειες εκδηλώσετε προς την κατεύθυνση της επίλυσης του όλου ζητήματος, ώστε οι αστυνομικοί να αισθάνονται ότι ο Αρχηγός τους αγωνίζεται για την διασφάλιση της εργασιακής τους αρμονίας και την τήρηση της νομιμότητας.

Διαχρονικά για την σημερινή κατάσταση φέρουν ευθύνες ακόμα και τα συνδικάτα, την κύρια όμως ευθύνη φέρουν οι Ηγεσίες. Η Διοίκηση της Αστυνομίας και ο τρόπος με τον οποίο θα αστυνομεύονται οι γειτονιές, επαφίεται αποκλειστικά στην εκάστοτε Πολιτική και Φυσική Ηγεσία. Ο θεσμικός μας όμως ρόλος επ’ ουδενί δεν μας αφήνει το περιθώριο να μην μεταφέρουμε την αγωνία και την θέση των χιλιάδων μελών μας.

Δεν διοικούμε εμείς και δεν θα απολογούμαστε επ’ ουδενί ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών στα μέλη μας για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Αστυνομικά  Τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, με την λειψανδρία να βαράει «κόκκινο». Δεν θα κάτσουμε  όμως με σταυρωμένα τα χέρια αναμένοντας ως μάννα εξ ουρανού μια λύση, τουναντίον θα συγκαλέσουμε άμεσα το Διοικητικό μας Συμβούλιο προκειμένου ληφθούν δραστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σας είχαμε θέσει εγκαίρως σε ανακοινώσεις, σε υπομνήματά μας αλλά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με σας, όσο και με την Πολιτική Ηγεσία, την αναγκαιότητα τοποθέτησης του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού που πρόσφατα εξήλθε από τις Σχολές, στα Αστυνομικά Τμήματα και στο Μεταγωγών. Η Ηγεσία αποφάσισε ότι το συντριπτικό ποσοστό τους έπρεπε να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένη Υπηρεσία.

Δυστυχώς όμως σήμερα σαν προφήτες δικαιωνόμαστε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο.

Ως Ένωση Αθηνών δεν είμαστε και δεν θα αποτελέσουμε ποτέ το μαξιλαράκι ανάμεσα στον αστυνομικό και στην Ηγεσία ! Ούτε θα μετακυλίονται στις πλάτες της Ένωσης Αθηνών προβλήματα τα οποία δεν δημιουργήσαμε εμείς.

  Αν οι ιθύνοντες θεωρούν ότι τα Αστυνομικά Τμήματα λειτουργούν χωρίς αντικείμενο, ας πάρουν τη γενναία απόφαση να τα κλείσουν. Δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτό από την πλευρά μας, ότι ένας επαγγελματίας εργαζόμενος κινδυνεύει να βρεθεί  κατηγορούμενος, αφού οι καθημερινές υποχρεώσεις του Τμήματος που πρέπει να διεκπεραιωθούν, ολοένα και πολλαπλασιάζονται, την ίδια ώρα που το προσωπικό συνεχώς μειώνεται. Ακόμα και η δυνατότητα διάθεσης σκοπού καταστήματος και σκοπού κρατητηρίων φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Επίσης πολλά κρατητήρια των Α.Τ. παραμένουν μη λειτουργικά, με αποτέλεσμα το γραφείο του Αξιωματικού Υπηρεσίας να μετατρέπεται σε χώρο που  παραμένουν κρατούμενοι για πολλές ώρες με ορατό τον κίνδυνο απόδρασης, κατά παράβαση κάθε προβλεπόμενης διάταξης (Π.Δ. 141/1991, Π.Δ. 45/2008 κ.α.). Η Ηγεσία είναι υποχρεωμένη να παρέχει στους Διοικητές των Α.Τ. όλα τα εχέγγυα προκειμένου το προσωπικό να ανταπεξέλθει στην αποστολή του και να εργάζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Κύριε Αρχηγέ,

  Είναι πλέον καιρός να αποδείξετε έμπρακτα στο προσωπικό ότι αποτελείτε την κορωνίδα του Σώματος και να λάβετε δραστικές αποφάσεις σύμφωνα με τη νομιμότητα και το ορθά νοούμενο υπηρεσιακό συμφέρον, που για να εξασφαλίζει την απόδοση του προσωπικού πρέπει να διασφαλίζει και τα δικαιώματά τους.

Αν δεν βρεθεί σύντομα κάποια ουσιαστική λύση, είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε κινητοποιήσεις και σε κάθε μορφή αντίδρασης για την προάσπιση της εργασιακής νομιμότητας και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αστυνομικών.

Οι αστυνομικοί – μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών στους οποίους κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, παρακαλούνται όπως προβαίνουν στις προβλεπόμενες από τα Π.Δ. και υπηρεσιακές Διαταγές αυτοδίκαιες χρήσεις ημερησίων αναπαύσεων, όταν αυτές δεν χορηγούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα (Π.Δ. 394/2001)   και να μας καταγγέλλουν κάθε τι που αφορά καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων. Οι προβλεπόμενες ώρες, για κάθε περίπτωση, κατ’ ανώτατο όριο την εβδομάδα είναι συγκεκριμένες, ο τρόπος κατανομής τους σαφής, η χορήγηση της ημερήσιας ανάπαυσης υποχρεωτική, η αυτοδίκαιη χρήση αυτής προβλέπεται, όπως και η καταγραφή των ωρών, αλλά και τα χρονικά όρια ανακοίνωσης της υπηρεσίας (Π.Δ. 173/2013). Η τήρηση του κανονισμού που αφορά το χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα για την προάσπιση του ορθά νοούμενου υπηρεσιακού συμφέροντος.

Τη μικρότερη ευθύνη την τρέχουσα χρονική περίοδο για την «κατάντια» των Α.Τ. φέρουν οι Διοικητές, οι οποίοι πρέπει να φέρουν εις πέρας τις παράλογες και ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις της Ηγεσίας, να είναι όλη τη μέρα στα μέτρα τάξης, να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμότητες του Τμήματος και να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τηρούν τα Π.Δ. περί χρόνου εργασίας στο ελλιπέστατο εναπομείναν προσωπικό τους. Η απαρέγκλιτη όμως εφαρμογή και πιστή τήρηση των ισχυουσών διατάξεων τόσο του χρόνου εργασίας του Αστυνομικού προσωπικού, δεν έγκειται στη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης, αλλά είναι υποχρέωση αυτής, η καταστρατήγησή τους πέραν των άλλων, εγκυμονεί και πλείστους όσους κινδύνους ακόμη και για την προσωπική ασφάλεια, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των συναδέλφων. Και για να επιτύχουν τα προαναφερόμενα απαιτείται γενναία ενίσχυση με προσωπικό το οποίο δυστυχώς δεν διαθέτουν.

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα στα μέλη μας και τους καλούμε να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να συμμετάσχουν σε όποια μορφή αντίδρασης, ήθελε από το μέρος μας αποφασισθεί.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος



ΠΗΓΗ