Ο 52χρονος Σ.Μ. είναι ένας από τους «παλιούς» αστυνομικούς των ΜΑΤ. Δεν καπνίζει, δεν κάνει καταχρήσεις, δεν είχε ποτέ στο παρελθόν κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν είχε νοσηλευτεί ποτέ σε νοσοκομείο.

Αναδημοσίευση από το ethnos.gr, Αλέξανδρος Καλαφάτης

Το Σάββατο 21 Μαρτίου πήγε κανονικά στην υπηρεσία του. Την επόμενη ημέρα, καθώς βρισκόταν στο σπίτι του και πήγε να κάτσει στον καναπέ ένιωσε κρυάδες και ρίγη. Έβαλε θερμόμετρο και είδε ότι έχει 37,8 πυρετό, ο οποίος δεν υποχώρησε μέχρι το τέλος της ημέρας. Το μυαλό του πήγε αμέσως στον κορονοϊό. Διατήρησε τη ψυχραιμία του, ενημέρωσε την υπηρεσία του και συνέχισε να παραμένει στο σπίτι.

Τη Δευτέρα, εκτός από τον πυρετό, άρχισε να νιώθει ένα κάψιμο στη μύτη και ένα τσούξιμο στο λαιμό, ενώ παράλληλα είχε και λίγο βήχα. Ο πυρετός του δεν ξεπερνούσε το 37,8 αλλά παράλληλα δεν έδειχνε να υποχωρεί. Τότε ήταν που αποφάσισε να τηλεφωνήσει στον ΕΟΔΥ.

«Με ρώτησαν εάν παίρνω αντιπυρετικά. Τους απάντησα καταφατικά. Μου είπαν να κάτω σπίτι και να παρακολουθώ την κατάστασή μου. Την Τρίτη το μεσημέρι ανέβασα απότομα πυρετό. Έφτασε το 38,7. Άρχισα να παίρνω εντατικά αντιπυρετικά κάθε τρεις ώρες αλλά ο πυρετός δεν έπεφτε», περιγράφει στο ethnos.gr και τον Αλέξανδρο Καλαφάτη. Τότε ήταν που ξεκίνησαν για εκείνον τα δύσκολα. Άρχισε να πονάει στο στήθος. Την Τετάρτη ο πόνος εντάθηκε και επεκτάθηκε και στην πλάτη. Οι πόνοι συνεχίστηκαν μέχρι το Σάββατο, το ίδιο και ο πυρετός που δεν υποχωρούσε, παρά μόνο για λίγες ώρες το πρωί.

«Οι πρώτες πέντε ημέρες ήταν οι πιο δύσκολες. Οι πόνοι ήταν τόσο δυνατοί που δεν ήξερα εάν είναι συμπτώματα του ιού ή εάν παθαίνω έμφραγμα. Είναι αλλιώς να διαβάζεις για τον ιό και τα συμπτώματα και αλλιώς να το ζεις. Η διαφορά είναι τεράστια», προσθέτει ο 52χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ.

Το Σάββατο, και ενώ η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί, τηλεφώνησε ξανά στον ΕΟΔΥ. Στάθηκε αδύνατο, όμως, να βγάλει γραμμή. Έτσι, αποφάσισε να πάει σε ένα ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο για να κάνει το τεστ. Τα αποτελέσματα θα τα μάθαινε την Τρίτη. Οι πόνοι, όμως, δεν σταματούσαν. Το πρωί της Κυριακής ξανακάλεσε στον ΕΟΔΥ και οι γιατροί αυτή τη φορά του απάντησαν. Τους είπε για τα συμπτώματα του και τότε αμέσως το παρέπεμψαν στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς. Εκεί τον είδε παθολόγος και στη συνέχεια τον εισήγαγαν σε θάλαμο νοσηλείας. Μέχρι το βράδυ τα αποτελέσματα του τεστ που του έκαναν στο Γ. Γεννηματάς είχαν βγει από το ΠΑΣΤΕΡ. Ήταν και επίσημα φορέας. Ξημερώματα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Σωτηρία και εισήχθη στην 5η Πνευμονολογική Κλινική, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται μέχρι σήμερα.

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμένα. Έχω να δω την οικογένειά μου 13 ημέρες. Δεν μου είχε συμβεί αυτό ποτέ στη ζωή μου. Ήρθαν στιγμές δύσκολες στο νοσοκομείο που είπα ‘θα αντέξω ή θα διασωληνωθώ; Και εάν διασωληνωθώ τι γίνεται μετά;’. Είναι μία διαδικασία πάρα πολύ ψυχοφθόρα. Γι’ αυτό συμβουλεύω τον κόσμο να προσέχει για να μην την περάσει ποτέ», περιγράφει.

“Ο ένας παίρνει κουράγιο απ’ τον άλλον”

Οι γιατροί μιλάνε καθημερινά στη γυναίκα του και την ενημερώνουν για την εξέλιξη της υγείας του. «Βρίσκομαι με ανθρώπους που είναι επίσης φορείς. Ο ένας παίρνει κουράγιο από τον άλλον. Θέλω να τονίσω ότι όλο το προσωπικό του Σωτηρία είναι εξαιρετικό. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό που καθαρίζει το χώρο. Όλοι τους είναι ήρωες. Δεν περίμενα ότι θα αντίκριζα ένα τόσο καλά οργανωμένο περιβάλλον».

Ο 52χρονος Σ.Μ. δεν ξέρει –και δεν θα μάθει ποτέ- πως κόλλησε τον ιό. Οι μετακινήσεις του εκτός δουλειάς ήταν μετρημένες (πήγε να πληρώσει έναν λογαριασμό και το αυτοκίνητο στο συνεργείο), ενώ στην υπηρεσία του δεν βρέθηκε κάποιος θετικός στον ιό που θα μπορούσε να τον έχει κολλήσει. Σήμερα ο αστυνομικός των ΜΑΤ είναι καλύτερα στην υγεία του. Τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει και ευελπιστεί ότι σύντομα θα βρίσκεται ξανά στο σπίτι του με την οικογένειά του.



ΠΗΓΗ