Το απόρρητο σχέδιο «Αριάδνη 2021» για τη φρούρηση του δικτύου 64 σταθμών και άλλων εγκαταστάσεων του Μετρό και του ΗΣΑΠ – δύο μήνες μετά τον ξυλοδαρμό ελεγκτή από ανηλίκους στον σταθμό της Ομόνοιας – αποκαλύπτουν  «ΤΑ ΝΕΑ». Πρόκειται για επιχειρησιακό σχεδιασμό που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την παρουσία 136 εμφανών και «μυστικών» αστυνομικών που θα διαχειρίζονται από κλοπές πορτοφολιών μέχρι καταδρομικές και βομβιστικές επιθέσεις ή ομηρίες στον ευαίσθητο χώρο του «υπογείου» που κινούνται καθημερινά περίπου 1.000.000 πολίτες. Στόχος των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι η άμεση ενημέρωση του επιχειρησιακού κέντρου, ώστε να μην είναι εφικτή η εύκολη διαφυγή των δραστών, όπως συνέβη με τους πρωταγωνιστές του επεισοδίου της Ομόνοιας. Ακόμη, δίνεται σειρά υποδείξεων προς τους αστυνομικούς αλλά και τους υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ για αποφυγή εντάσεων με επιβάτες.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το σχέδιο «στοχεύει στην προστασία του επιβατικού κοινού, των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων»: Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ζητούμενα αποτελούν: Η αποτροπή κλοπών πορτοφολιών, αποσκευών ή άλλων αντικειμένων στις αποβάθρες και εντός συρμού, ληστειών εξωτερικά των σταθμών και διαπληκτισμών μεταξύ επιβατών και εργαζόμενων της ΣΤΑΣΥ. Επίσης, το νέο σχέδιο των αρχών ασφαλείας εστιάζει στις παραβάσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού, στις φθορές σε εγκαταστάσεις, συστήματα και μέσα της εταιρείας αλλά και σε «απειλές τοποθέτησης εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών» (σ.σ. τέτοιος μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε συρμό στον σταθμό του Αιγάλεω τον Φεβρουάριο του 2012). Ακόμη, αφορά σε εντοπισμό ύποπτων αντικειμένων,  καταδρομικές επιθέσεις, δολιοφθορές,  καταστάσεις ομηρίας, ένοπλες επιθέσεις κ.ο.κ.

Μάλιστα, ειδική μνεία γίνεται στην αντιμετώπιση αποπειρών αυτοκτονιών αλλά και στον περιορισμό των γκραφίτι που εγκυμονεί υψηλό κίνδυνο για τους ίδιους τους γκραφιτάδες. Δύο εξ αυτών, μάλιστα, έχουν χάσει τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία τον Σεπτέμβριο του 2017 και τον Ιούλιο του 2020. Τέλος, το σχέδιο προβλέπει ελέγχους για το παραεμπόριο και τη διακίνηση ναρκωτικών. Οπως σημειώνεται στο 21σέλιδο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., «το πλέγμα ασφαλείας καλύπτεται με εμφανή αστυνόμευση εσωτερικά του δικτύου-σταθμών, με αφανή αστυνόμευση εσωτερικά του δικτύου-σταθμών καθώς και με εξωτερική αστυνόμευση σταθμών και υποδομών (εμφανής-αφανής)».

Και σταθερή φύλαξη

Οσον αφορά την εμφανή αστυνόμευση, όπως προσδιορίζεται, πρόκειται για δυναμική διαδικασία που επικαιροποιείται τακτικά σε μηνιαία βάση ή και εκτάκτως, αν προκύψει τέτοια ανάγκη. Αναπτύσσονται μέτρα με σταθερές φυλάξεις σε σταθμούς-κόμβους κρίσιμης σημασίας. Η φύλαξη συμπληρώνεται με προσωπικό security της ΣΤΑΣΥ με αλληλοσυμπληρούμενη δράση. Επιπλέον, ορίζονται μηχανοκίνητες ομάδες πρώτης ανταπόκρισης (12 άτομα). Οι εν λόγω αστυνομικοί θα τελούν σε ετοιμότητα, παραμένοντας σε αφύλακτους σταθμούς για να επέμβουν όπου απαιτηθεί, μέχρι να φτάσουν άλλες ενισχυτικές δυνάμεις.  

Οσον αφορά την αφανή αστυνόμευση, καταγράφεται ότι διατίθεται μία ομάδα ασφαλείας τριών αστυνομικών ανά γραμμή. Σε κάθε βάρδια θα αστυνομεύουν εννέα άτομα. Συνολικά, δηλαδή, 20 άτομα μαζί με τον επικεφαλής. Επιπρόσθετα, δε, ζητείται από την Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων να διαθέτει σε καθημερινή βάση έναν αστυνομικό ανά βάρδια ως παρατηρητή σε σταθμό που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος. Εξάλλου, στις προαναφερόμενες ομάδες παρέχεται η ευελιξία να λειτουργούν μαζί ή μεμονωμένα, είτε σε σταθμούς, είτε σε συρμούς. Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει ένα πλέγμα περιπολιών από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. (ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, «Πάνθηρες», Κρατικής Ασφάλειας κ.ο.κ.) γύρω από τους σταθμούς με τη συμμετοχή και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό έχει το «νέο μνημόνιο ενεργειών-καθηκοντολογίου του προσωπικού αστυνόμευσης των σταθμών και εγκαταστάσεων του μετρό». Ανάμεσα στις 20 εντολές που δίνονται περιλαμβάνονται οι εξής: Να φέρουν ανελλιπώς όλα τα προβλεπόμενα είδη (ατομικό οπλισμό, φορητό ασύρματο, χειροπέδες, αλεξίσφαιρο γιλέκο κ.λπ.), να ελέγχουν όλα τα σημεία των σταθμών και να παρατηρούν για τυχόν εγκατάλειψη ύποπτων αντικειμένων, να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας προς αποφυγή εκδήλωσης εγκληματικής ενέργειας σε βάρος τους, να αναφέρουν άμεσα οποιοδήποτε σοβαρό ή ύποπτο περιστατικό… Τέλος, δίνεται εντολή να αποφεύγουν τη συνομιλία με άλλα άτομα που ενδέχεται να τους αποσπάσουν την προσοχή από την εκτέλεση των καθηκόντων τους αλλά και να παρέχουν με προθυμία, ευγένεια και συντομία πληροφορίες που τους ζητούνται.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

in.gr



ΠΗΓΗ