Προς: 1) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

2) Τον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

 

Θέμα: «Αναχρονιστική η επαναφορά του υποχρεωτικού στρατωνισμού των Δοκίμων Υπαστυνόμων»

 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Σε μια εποχή κατά την οποία έχουν ωριμάσει προ πολλού οι συνθήκες για μεγάλες τομές στην αστυνομική εκπαίδευση, ώστε η Ελληνική Αστυνομία να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος με επαγγελματική επάρκεια και αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα όλων των στελεχών της,  και μάλιστα, όταν επί των ημερών σας, έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι επίκεινται ουσιαστικές αλλαγές στο ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα με στόχο την ανωτατοποίηση των αστυνομικών μας Σχολών, πληροφορηθήκαμε ότι από την Αστυνομική Ακαδημία προτείνεται η επαναφορά του υποχρεωτικού στρατωνισμού των Δοκίμων Υπαστυνόμων, πλην των τεταρτοετών, και τούτο στο όνομα της δήθεν καλύτερης προετοιμασίας τους!

Ειλικρινά αδυνατούμε να αντιληφθούμε τα κριτήρια με τα οποία οι προτείνοντες την επαναφορά αυτού του αναχρονιστικού μέσου εκπαίδευσης, θα εξασφαλίσουν την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και την ποιότητα των μελλοντικών Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα, όπως γνωρίζετε, αγωνίζεται για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες αστυνόμευσης  με γνώμονα ότι ο αστυνομικός υπηρετεί τον πολίτη και την κοινωνία, μακριά από στρατιωτικά  συστήματα εκπαίδευσης  είτε πρότυπα τυφλής οργάνωσης και πειθαρχίας, που δεν έχουν άλλωστε καμία απολύτως σχέση με την πρόοδο των αστυνομικών επιστημών παγκοσμίως. Διεκδικεί, επίσης, το άνοιγμα της αστυνομίας στην κοινωνία μέσω της διεύρυνσης των αστυνομικών σπουδών και βεβαίως, μέσω της διαρκούς καλλιέργειας καλών σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ αστυνομίας και κοινωνίας.

Άλλωστε, είναι γνωστό, ότι με τιμωρητικές λογικές και πειθαναγκασμούς εντός των εκπαιδευτηρίων, κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν συνέβαλε στην προαγωγή των αρετών του ανθρωπισμού και του αξιακού μας πολιτισμού – ιδιαίτερα προτερήματα που πρέπει να συνοδεύουν κάθε λειτουργία και κάθε απόφαση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σας καλούμε, επομένως, να ενστερνιστείτε το αίτημά μας  και να μην επιτρέψετε την οπισθοδρόμηση του Σώματος. Οι βασικές αρχές, που σας προαναφέραμε, φρονούμε ακράδαντα ότι πρέπει να αποτυπώνονται σε κάθε σας απόφαση για την ενδυνάμωση του αστυνομικού μας λειτουργήματος και όχι η ανάσυρση από τη «ναφθαλίνη» κάποιων παλαιών ιδεοληπτικών μέτρων που γνωρίζετε ότι δοκιμάστηκαν επί σειρά ετών στην πράξη και απορρίφθηκαν, ως αναχρονιστικές και αναποτελεσματικές διαδικασίες εκπαίδευσης.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Για το Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης ΒΕΛΛΙΟΣ Ανδρέας



ΠΗΓΗ