Επιστολή προς τους υπουργούς Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη απέστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, στη σκιά των δηλώσεων της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, ότι: «Η αστυνομία θα τραβά αυτόματα από τα μητρώα πολιτών τα στοιχεία και αν υπάρχει παιδί θα ορίζεται αντίστοιχα από το αρμόδιο όργανο ποιος θα είναι ο επίτροπος, ποιος θα βοηθήσει το παιδί κατά τη διάρκεια της απουσίας του γονέα».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

Κύριοι Υπουργοί,

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών η οποία εκπροσωπεί 10.000 Αστυνομικούς του λεκανοπεδίου της Αττικής απέδειξε στο πρόσφατο παρελθόν την κοινωνική ευαισθησία που την διακατέχει στο πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αφού ύστερα από έγγραφη παρέμβασή μας (υπ’ αριθ. 305/7 από 11/08/2020 έγγραφό μας), στηλιτεύσαμε και αναδείξαμε την μέχρι πρότινος απαράδεκτη διαδικασία παραμονής ασυνόδευτων ανηλίκων που τίθεντο από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, οι οποίες δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες αξιοπρεπούς παραμονής και διαβίωσης ανηλίκων παιδιών στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους. Ήμασταν οι πρώτοι δε οι οποίοι χαιρετίσαμε την ικανοποίηση του αιτήματός μας, ήτοι την κατάργηση της προστατευτικής Φύλαξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων του άρθρου 118 του Π.Δ. 141/1991. (υπ’ αριθ. 305/7δ από 12/12/2020 έγγραφό μας).

Κύριοι Υπουργοί,

Με έκπληξη διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες σε μερίδα του τύπου, αλλά και από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων από τα επίσημα χείλη της Υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ Δόμνας, να προαναγγέλλει νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει ότι στις περιπτώσεις ανηλίκων που στερούνται γονείς, είτε γιατί αυτοί έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί ή τελούν υπό ποινή φυλάκισης, οι αστυνομικοί θα μεριμνούν και θα αποφαίνονται για το πρόσωπο που θα ορίζεται νομικά υπεύθυνο για τα ανήλικα παιδιά τους και μάλιστα μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι η διαδικασία αυτή βρίσκει σύμφωνη την Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.!

Όλα τα προαναφερόμενα βεβαίως αποτελούν απόρροια της διαχρονικά παντελούς έλλειψης ενός αποτελεσματικού συστήματος επιτροπείας και αντιμετώπισης του κοινωνικού αυτού προβλήματος από τις αρμόδιες Κοινωνικές Υπηρεσίες και επιφορτισμένων φορέων της Πολιτείας.

Κύριοι Υπουργοί,

Ενώ το συνδικαλιστικό μας κίνημα συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να μην εμπλέκεται η ΕΛ.ΑΣ. στο ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των ανηλίκων ως εντελώς αναρμόδια, η Κυβέρνηση δίχως να ενημερώσει τους θεσμικούς εκπροσώπους των αστυνομικών προσθέτει άλλη μία υποχρέωση στον Έλληνα αστυνομικό με διαδικασία fast-track,, την ίδια ώρα που οι Αστυνομικές Υπηρεσίες δεν διαθέτουν ούτε επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, ούτε τις κατάλληλες υποδομές για αυτό το σκοπό.

Θέτουμε λοιπόν κάποια ερωτήματα:

  • Γιατί κάθε φορά που η Κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει κάποιο κοινωνικό ζήτημα, πρέπει να το επιφορτίζεται πάντα η Ελληνική Αστυνομία;
  • Το ευαίσθητο ζήτημα της προστασίας ανηλίκων παιδιών φρονείτε ότι μπορεί να διεκπεραιωθεί από τα αποδεκατισμένα Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας, κεντρικές Υπηρεσίες Ασφαλείας κλπ αστυνομικές Υπηρεσίες της Αττικής;

Διαχέεται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενισχυθεί, ειδάλλως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το λόγο που «φορτώνεται» τα πάντα. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν άπαντες πως το προσωπικό που έχει προσληφθεί τα τελευταία έτη απασχολείται αποκλειστικά με συγκεκριμένα καθήκοντα, ύστερα από επιταγές της πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στην αντίπερα, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες οι οποίες είναι επιφορτισμένες με το μεγαλύτερο μερίδιο αστυνόμευσης και στις οποίες συνεχώς ανατίθενται πάρεργα, παραμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο αποδεκατισμένες από την έλλειψη προσωπικού, ουδέποτε έχουν ενισχυθεί, ενώ οι καθημερινές απαιτήσεις της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας απορροφούν το εναπομείναν προσωπικό σε άσχετα – αλλότρια με το αντικείμενο των Υπηρεσιών τους, καθήκοντα φύλαξης στόχων και αναρίθμητων μέτρων τάξης ασφάλειας και τροχαίας.

Η εμπειρία με την προστατευτική φύλαξη δεν σας δίδαξε ότι μέχρι να βρεθεί κατάλληλο ίδρυμα να φιλοξενήσει τα ανήλικα (διαδικασία ιδιαιτέρως χρονοβόρα), αυτά παρέμεναν στις αστυνομικές Υπηρεσίες σε χώρους παντελώς ακατάλληλους για την παραμονή τους (σε αρκετές των περιπτώσεων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα), με τους συναδέλφους μας να μετατρέπονται σε γιατρούς, ψυχολόγους, ψυχαναλυτές, παιδιάτρους κ.λ.π.;

Προφανώς σας διαφεύγει το γεγονός παντελούς έλλειψης υποδομών για την παραμονή ανηλίκων στις Αστυνομικές Υπηρεσίες (προβλεπόμενος χώρος παραμονής δεν υπάρχει σε καμία Αστυνομική Υπηρεσία, πολλώ δε μάλλον στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της οποίας η αρμοδιότητα είναι τελείως επικουρική).

Κύριοι Υπουργοί,

Οφείλετε άμεσα να αντιληφθείτε ότι ο αστυνομικός θα επιφορτιστεί κατ’ ουσίαν με καθήκοντα κοινωνικού λειτουργού, ειδικού παιδοψυχολόγου κλπ ειδικοτήτων, αναλαμβάνοντας και την παροχή κατάλληλης ψυχολογικής – ιατρικής υποστήριξης, κάτι που φυσικά δεν περιλαμβάνεται στο πεδίο γνώσεών του! Με ποια κριτήρια λοιπόν θα προβαίνει σε έρευνα για το ποιο πρόσωπο είναι το πλέον κατάλληλο από το περιβάλλον του ανηλίκου, -εάν φυσικά υπάρχει- και εν συνεχεία θα το προτείνει στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες ορισμού επιτρόπου;

Όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2021 όπου τα πάντα επιφορτίζεται η ΕΛ.ΑΣ., την ίδια ώρα που άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν επιλύσει το ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων με ειδικές για το σκοπό αυτό δομές της Πολιτείας!

Κύριοι Υπουργοί,

Επειδή η συγκεκριμένη ρύθμιση με την εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. είναι δεδομένο ότι δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τουναντίον θα δημιουργήσει πλείστα προβλήματα στις αποδεκατισμένες από έλλειψη προσωπικού Αστυνομικές Υπηρεσίες, παρακαλούμε όπως ληφθεί σοβαρά υπόψη σας το έγγραφό μας και αναθεωρήσετε το προωθούμενο Σχέδιο Νόμου.

Δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτό από πλευράς μας ότι ένα ακόμα κοινωνικό και εθνικό ζήτημα θα μετατραπεί σε αστυνομικό, επιφορτίζοντας τον Έλληνα Αστυνομικό με καθήκοντα αλλότρια της αποστολής του, εκθέτοντας διεθνώς τη Χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος, Δημοσθένης Πάκος
Ο γ. γραμματέας, Κωνσταντίνος Χύτας



ΠΗΓΗ