Δουλεύοντας αθόρυβα αλλά μεθοδικά, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς με τη συμβολή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Β/Α Αττικής, εξάρθρωσαν συμμορία που το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε γίνει φόβος και τρόμος για ηλικιωμένους που διαμένουν μόνοι τους κυρίως σε μονοκατοικίες.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, για μήνες συνέλλεγαν στοιχεία για τη δράση της συγκεκριμένης συμμορίας Ρομά, με το Τ.Α. Κηφισιάς να συστήνει και ειδική ομάδα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη της. Το πρωί της περασμένης Παρασκευής 22 Ιανουαρίου, εντοπίστηκε στην περιοχή ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο με 4 επιβαίνοντας το οποίο κρίθηκε «ύποπτο». Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι εντός του οχήματος υπήρχε ειδική κρύπτη, στην ταπετσαρία πάνω από τα καθίσματα, όπου βρέθηκε χρηματικό ποσό και δύο χρυσά δαχτυλίδια (βέρες).

Και οι 4 τέσσερις επιβάτες συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία και οδηγήθηκαν στο Τ.Α. Κηφισιάς, όπου διαπιστώθηκε ότι λίγο νωρίτερα είχαν ληστέψει με τη μέθοδο της απασχόλησης έναν ηλικιωμένο. Εμφανίστηκαν ως υπάλληλοι του δήμου, του απέσπασαν την προσοχή κι ένα άτομο της συμμορίας μπήκε στο σπίτι κι άρπαξε χρήματα και τις δύο βέρες.

Το modus operandi της συμμορίας

Η εγκληματική ομάδα είχε διαρκή, δομημένη και με διακριτούς ρόλους δράση και δραστηριοποιούνταν σε κλοπές, κυρίως με τη μέθοδο της απασχόλησης, από οικίες όπου διέμεναν κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Η συμμορία αναλάμβανε δράση πρωινές και μεσημβρινές ώρες, κινούμενη με οχήματα ιδιοκτησίας τους ή μισθωμένα από εταιρείες ενοικιάσεων, σε ομάδες τουλάχιστον 3 ατόμων. Αφού περιφέρονταν σε διάφορες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής και του κέντρου των Αθηνών, εντόπιζαν τους στόχους τους, κυρίως μονοκατοικίες που διέμεναν αποκλειστικά άτομα μεγάλη ηλικίας.

Ακολούθως, μετέβαιναν σε αυτές και είτε παραβίαζαν με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων κύριες εισόδους, μπαλκονόπορτες ή παράθυρα όταν απουσίαζαν οι ένοικοι, είτε προφασιζόμενοι ότι το όχημα τους υπέστη μηχανική βλάβη ή προσποιούμενοι τους υπαλλήλους Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας ή του Δήμου, κάποιοι εξ’ αυτών απασχολούσαν τους ενοίκους στους εξωτερικούς χώρους και τα υπόλοιπα μέλη εισέρχονταν στις οικίες. Ερευνούσαν επισταμένα όλους τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, τιμαλφή. Ακόμη, καθώς και τραπεζικές κάρτες, με τη χρήση των οποίων πραγματοποιούσαν συναλλαγές σε διάφορα καταστήματα.

Ακόμη, στην περίπτωση που οι συλληφθέντες δεν είχαν αντιληφθεί την παρουσία ενοίκων εντός των οικιών, δεν εγκατέλειπαν την προσπάθεια και με τη χρήση σωματικής βίας τους ακινητοποιούσαν, προκειμένου να ολοκληρώσουν την εγκληματική τους πράξη. Αμέσως μετά την κλοπή, τοποθετούσαν τα κλοπιμαία στην ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη εντός του «επιχειρησιακού» αυτοκινήτου και διέφευγαν.

Από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς με τη συνδρομή και του Τμήματος Ασφαλείας Παλλήνης, εξιχνιάσθηκαν 15 περιπτώσεις κλοπών και 1 περίπτωση ληστείας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής ομάδας που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ληστεία και απάτη με υπολογιστή. Οι 4 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων μελών της εγκληματικής ομάδας συνεχίζεται. Μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται ακόμη ένας συνεργός της συμμορίας.

Τσουμάνης: «Μία ακόμη εξάρθρωση συμμορίας από το Τ.Α. Κηφισιάς»

Μιλώντας στο katechaki.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Β/Α Αττικής, Κώστας Τσουμάνης ανέφερε: «Συγχαρητήρια στους συναδέλφους του Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς, που κατάφεραν να εξαρθρώσουν μία ακόμη συμμορία που με τη δράση της ταλαιπώρησε αρκετούς πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους. Βέβαια, η μάχη με το έγκλημα είναι συνεχής, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι υπηρεσίες να έχουν στη διάθεση τους όλα τα απαραίτητα μέσα (προσωπικό και εξοπλισμό) για να μπορεί ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής».



ΠΗΓΗ