Την Τρίτη 25/8/2020 και ώρα 12:00΄, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος ΚαΛλιακμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Κορομηλάς πραγματοποίησαν επίσκεψη στα Τμήματα Τάξης, Ασφαλείας και Τουριστικής Αστυνομίας Γλυφάδας.

Στις ανωτέρω Υπηρεσίες παραδόθηκαν σύγχρονα ηλεκτρονικά θερμόμετρα, τα οποία αποτελούν ευγενική χορηγία του εφοπλιστή κ. Αθανασίου Μαρτίνου προς την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής.

Σε ότι αφορά το Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας,οφείλουμε να ομολογήσουμε πως με ενέργειες του Διοικητή Α/Α΄ ΚωσταντίνουΜίχου ανακαινίστηκε το κτίριο,δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες αλλά και στους αστυνομικούς που υπηρετούν εκεί,προκαλώντας ευμενή σχόλια από όλους, διασφαλίζοντάς ταυτοχρόνως από την διασποράτου κορονοϊού (Covid-19).

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν δύο (2) προστατευτικά «plexiglass», εκ των οποίων το ένα στο γραφείο του Αξιωματικού Υπηρεσίας και το έτερο στο γραφείο των γνησίων υπογραφής. Επιπροσθέτως, τοποθετήθηκε προειδοποιητική πινακίδα για υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Επίσης άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία,αποτελεί η τοποθέτηση πινακίδας που φέρει το διεθνή όρο «POLICE» έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, καθιστώντας το με αυτόν τον τρόπο ευκρινές και από τους πολίτες που δεν μιλούν ελληνικά. Εξάλλου ο διεθνής όρος «POLICE», ήδη αναγράφεται τόσο στα υπηρεσιακά οχήματα, όσο και στις στολές των αστυνομικών.

Παρά ταύτα,στο Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας επικρατούν προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό και στα υπόλοιπα Τμήματα Τάξης της Νοτιοανατολικής Αττικής.

Στην εν λόγω Υπηρεσία,παρατηρείται έλλειψη έμψυχου δυναμικού, η οποία γίνεται εντονότερη λόγω των συνεχών μέτρων ενίσχυσης άλλων Διευθύνσεων (ΔΙ.ΜΕ.ΔΑ, Διεύθυνση Αλλοδαπών, πεζές περιπολίες, ισλαμικό τέμενος, Εφετείο – δική της Χρυσής Αυγής, κ.τ.λ.).

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η δυσχέρεια χορήγησης των Ημερήσιων Αναπαύσεων, σε τέτοιο βαθμό με τους συναδέλφους μαςνα αναγκάζονται να κάνουν χρήση του αυτοδίκαιουπου προβλέπεται από το Π.Δ., προκειμένου να λάβουν τα ρεπό τους.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και αναμένουμε μετά το πέρας των καλοκαιρινών προγραμματισμένο αδειών, να χορηγηθούν στους αστυνομικούς όλες οι οφειλόμενες Ημερήσιες Αναπαύσεις που δικαιούνται.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προγενέστερες ανακοινώσεις μας, είναι επιτακτική η ανάγκη να απαλλαχτούν τα Τμήματα της Νοτιοανατολικής Αττικής από τα αλλεπάλληλα μέτρα στην Αθήνα και να αφεθούν οι συνάδελφοί μας να εκτελέσουν τα αστυνομικά τους καθήκοντα, προστατεύοντας τους πολίτες των περιοχών στις οποίες υπηρετούν.

Ας τα κλείσουν λοιπόν τα Τμήματα της Νοτιοανατολικής, αν δεν υπάρχει η πρόθεση να ενισχυθούν σημαντικά ή εξακολουθήσουν να υφίστανται τα αλλεπάλληλα και επί καθημερινής βάσεως μέτρα ενίσχυσης άλλων Διευθύνσεων.

Επιπροσθέτως, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματαείναι τα κρατητήριαστα οποία, ο αριθμός των κρατουμένων είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερος του προβλεπόμενου, μετατρέποντάς τα ουσιαστικά από χώρους προσωρινής κράτησης σε «ανεπίσημες» φυλακές, οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας και υγιεινής.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού (Covid-19), αυτές οι παραλήψεις είναι ικανές να μετατρέψουν τα ΑστυνομικάΤμήματα σε υγειονομικές βόμβες,θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των κρατουμένων, των αστυνομικών και των πολιτών. Ειδικά στην εποχή που τα κρούσματα του κορονοϊού είναι πιο αυξημένα από ποτέ, αυτές οι τακτικές μπορεί να καταστούν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, όχι μόνο των κρατουμένων και των αστυνομικών, αλλά και των πολιτών που εισέρχονται στις Αστυνομικές Υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Ελπίζουμε η πρότασή μας, που έχει γίνει σε προγενέστερο χρόνο προς την Ηγεσία για εξέταση των νεοσυλληφθέντων κρατουμένων προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί από Covid-19,να υιοθετηθεί.

Όσον αφορά το Τμήμα Ασφαλείας Γλυφάδας, σε γενικές γραμμές η Υπηρεσία λειτουργεί εύρυθμα. Σύμφωνα με τη Διοικητή του Τμήματος Α/Β΄Σταυρούλα ΤΖΑΤΖΑΝΙΔΟΥ υπάρχει μικρή έλλειψη προσωπικού, κυρίως Ανακριτικών Υπαλλήλων.

Είναι γεγονός ότι μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας ως Ένωση Ν/Α, τα μέτρα ενίσχυσης προς το κέντρο έχουν μειωθεί, πλην όμως συνεχίζεταιη διάθεσηατόμων εκτός της Νοτιοανατολικής Αττικής (π.χ. ΔΙ.ΜΕ.ΔΑ, «βανάκια», Εφετείο).

Τέλος, στο Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Γλυφάδας, τα λιγοστά άτομα που υπηρετούν μαζί με το Διοικητή Υ/Α΄ΑθανάσιοΚαρακατσάνη δεν επαρκούν ώστε να μπορεί να εκπληρωθεί στο μέγιστο βαθμό η αποστολή της συγκεκριμένης Υπηρεσίας.

Ως Ένωση βρισκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας όπως κάνουμε όλο αυτό το διάστημα εν μέσω κορονοϊού, ακούγοντας τα προβλήματα, κάνοντας κάθε δυνατή παρέμβαση-προσπάθεια, δίνοντας λύσεις, προμηθεύοντας με εξοπλισμό και μέσα, έτσι ώστε, να ξεπεραστεί κάθε δυσκολία ή κίνδυνος για τον Έλληνα αστυνομικό.



ΠΗΓΗ