Το  περασμένο καλοκαίρι,  όταν είχαμε την  αύξηση των κρουσμάτων με covid-19 στους αστυνομικούς  διαφόρων  Υπηρεσιών  της ΓΑΔΑ και ήταν αναγκαίο να πραγματοποιούνται τα διαγνωστικά τεστ για την ανίχνευση του ιού   SARS-CoV-2,  ως Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής είχαμε επισκεφτεί τον Υποστράτηγο (ΥΓ) ΜΑΛΕΒΙΤΗ Ηλία, της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Αρχηγείου μας, προκειμένου να συζητήσουμε μαζί του για τον τρόπο διενέργειας των διαγνωστικών τεστ από το Κεντρικό Ιατρείο Αθηνών.

Όπως μας είχε ενημερώσει  δεν υπήρχε  η δυνατότητα για τεστ τύπου  PCR (μοριακό τεστ), καθώς απαιτούσε  ειδικό  εξοπλισμό, ειδικό διαμορφωμένο χώρο για το  εργαστήριο με πιστοποίηση (Βιοασφάλεια επιπέδου 3 και άνω) και εξειδικευμένο προσωπικό (Μικροβιολόγο με ειδικότητα στη μοριακή Βιολογία) που δεν διαθέτουμε.

Όμως,  είχαν ξεκινήσει οι απαραίτητες ενέργειες,  σε συνεργασία με την πολιτική και φυσική ηγεσία μας,  για τη δημιουργία και τη πιστοποίηση  ειδικού χώρου όπου θα διενεργούνται  οι δοκιμασίες ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test).

Την Τετάρτη 11/11,  επισκεφτήκαμε εκ νέου τον Υποστράτηγο ΜΑΛΕΒΙΤΗ Ηλία     και  μας ενημέρωσε ότι τοποθετήθηκε  ειδικός οικίσκος έξωθεν του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών       στον οποίο μεταφέρθηκε το Λοιμωξιολογικό Ιατρείο του Κ.Ι.Α , προκειμένου να ακολουθούνται τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων περιστατικών COVID-19 του ΕΟΔΥ, να προστατεύονται οι ασθενείς των υπόλοιπων Ιατρικών Τμημάτων και το εργαζόμενο προσωπικό. Το Λοιμωξιολογικό  Ιατρείο στελεχώνεται καθημερινά με τουλάχιστον έναν ιατρό  και μία νοσηλεύτρια, οι οποίοι αξιολογούν τους προσερχόμενους ασθενείς με οποιαδήποτε λοίμωξη, ενώ υπάρχει ταυτόχρονα η δυνατότητα δειγματοληψίας, για τη δοκιμασία ταχέως έλεγχου αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), με άμεση γνωστοποίηση του αποτελέσματος και  λήψη περαιτέρω κατευθύνσεων.

Το Κ.Ι.Α πλέον διαθέτει   το πιο σύγχρονο μηχάνημα AFIAS 6 που πραγματοποιεί 6 τεστ σε 12 λεπτά.  Με τον εξοπλισμό  που διαθέτει  μπορεί να πραγματοποιεί και τεστ για τη γρίπη τύπου  A και Β (Η1Ν1 κλπ).

Από τη Διεύθυνση Υγειονομικού, σε  συνεργασία με την  πολιτική και φυσική μας  ηγεσία, έγινε  αρχικώς  η προμήθεια πλέον των 8.000  δοκιμασιών  ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), όπου διανεμήθηκαν στο Κ.Ι.Α , στο Κ.Ι.Θεσσαλονίκης και στην Αστυνομική Ακαδημία.

Αναμένεται σε λίγες ημέρες η πιστοποίηση  των Ιατρείων της Ελληνικής Αστυνομίας στην εφαρμογή «Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19».

Από την επίσκεψη μας αυτή,  με ευχαρίστηση διαπιστώσαμε το σημαντικό έργο που συντελείται στο Κ.Ι.Α, με την αγορά νέου σύγχρονου εξοπλισμού  που θα βοηθήσει στην παροχή καλύτερων και εγκυρότερων ιατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων .

Συγκεκριμένα αναβαθμίστηκε  το Καρδιολογικό Τμήμα  και διαθέτει σύγχρονο  Εργαστήριο Καρδιολογικών Υπερήχων με υπεύθυνο τον Α/Δ’ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟ Γεώργιο.

Επίσης αναβαθμίστηκε και το Ακτινολογικό Τμήμα και παραλαμβάνει  σε ψηφιακή μορφή  τις ακτινογραφίες. Διαθέτει επιπλέον Υπέρηχο για εξετάσεις άνω  και κάτω  κοιλίας , καθώς και για ενδοκρινολογικές εξετάσεις (θυρεοειδή).

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι με σωστή οργάνωση, με μεράκι  και  αρκετή συλλογική προσπάθεια έρχονται τα θετικά αποτελέσματα.

Ελπίζουμε στη συνέχιση των προσπαθειών για την αναβάθμιση των παροχών  υγείας  στους αστυνομικούς.

Ως Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής δίνουμε τον αγώνα μας, χωρίς κραυγές και εντυπωσιασμούς,  για την ασφάλεια και την υγιεινή όλων των αστυνομικών .

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Κανέλλος ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Ο Γ.Γραμματέας

Ευάγγελος ΜΑΝΤΖΙΩΡΟΣ

 

 

 



ΠΗΓΗ