ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ 12-06-2020

Mετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας (200/4/292 από 11-6-2020 έγγραφό μας) ακολούθησε εκτάκτως, σήμερα το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, όπου, όπως είχαμε προαναγγείλει, παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρότασή μας για την προώθηση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη νομοθετικής ρύθμισης αναφορικά με τη βαθμολογική εξέλιξη του αστυνομικού προσωπικού.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ., κ. Γρηγόριος ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, αναφέρθηκε στη διαμορφωθείσα ιδιάζουσα κατάσταση των λειτουργιών του κράτους και της κοινωνίας λόγω της υγειονομικής κρίσης που διήλθε η χώρα και επισήμανε την αναγκαιότητα να συνεχίσουμε με αυξημένο ενδιαφέρον και προσοχή τις διεκδικήσεις μας που στοχεύουν στην επίλυση προβλημάτων και στη βελτίωση εν τέλει της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να υπάρχουν αρνητικά φαινόμενα και καταστάσεις που δεν αρμόζουν στο ρόλο μας. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την πρωτοφανή αγριότητα του αστυνομικού συμβάντος με θύμα τον αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόυντ στη Μινεσότα των ΗΠΑ και την παγκόσμια κατακραυγή για την αστυνομική βία. Τόνισε ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο μας που είναι η εφαρμογή του νόμου με σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φυλής και πιστεύω.

Σε ό,τι αφορά το βασικό θέμα της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. τόνισε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς διεργασίας που έχει ταλαιπωρήσει το συνδικαλιστικό μας κίνημα, λόγω της πολυπλοκότητάς του, αλλά κυρίως λόγω της απροθυμίας να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επίλυσης των αδικιών και των στρεβλώσεων που είχαν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση επιχειρήθηκε η εφαρμογή φωτογραφικών ρυθμίσεων με το π.δ.69/2019 το οποίο αφορούσε το καθεστώτος προαγωγής των Ανθυπαστυνόμων και καταργήθηκε μετά από παρεμβάσεις μας στη συνέχεια με το π.δ.111/2019 «Ρύθμιση θεμάτων αστυνομικού προσωπικού και οργάνωσης Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας» (Α΄-216/31-12-2019), βάζοντας τέλος στη σκανδαλώδηφωτογραφική και αποσπασματική ρύθμιση της προαγωγής με τα πτυχία.

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών Θεμάτων, κ. Βασίλειος ΠΑΝΤΑΖΗΣ, παρουσίασε τεκμηριωμένα συγκριτικούς Πίνακες του ισχύοντος βαθμολογίου και των προτεινομένων αλλαγών, οι οποίοι επισυνάπτονται προκειμένου να υπάρχει σαφής και πλήρης ενημέρωση για την πρόταση που συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. για να προωθηθεί προς την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και να λάβει την τελική μορφή της νομοθετικής ρύθμισης.

Με την πρότασή μας επιδιώκουμε τη διαμόρφωση ενός βαθμολογίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των κατηγοριών όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του ν.3686/2008 και προβλέπει για όλους τους συναδέλφους περαιτέρω βαθμολογική εξέλιξη, κυρίως όμως για τους χαμηλόβαθμους, που ουδέποτε έχουν τύχει της δέουσας προσοχής από την Ηγεσία, καίτοι το συνδικαλιστικό μας κίνημα είχε επισημάνει τις στρεβλώσεις και ζητούσε επισταμένως να σκύψει σοβαρά σε αυτό το θεσμικό ζήτημα.

Βασικές καινοτομίες πέρα από την απονομή, τόσο στην ενεργεία όσο και στη σύνταξη, επιπλέον βαθμών και την αναπροσαρμογή των ισχυόντων χρονικών ορίων, συνιστά, επίσης, η επιτάχυνση της βαθμολογικής προαγωγής, κατά ένα (1) έτος, μόνο μία φορά, όλων των αστυνομικών που κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΑΤΕΙ, οποτεδήποτε αυτοί επιθυμούν, εφόσον το πτυχίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και η μοριοδότηση των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στο ΤΕΜΑ, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι ανοίγει ο δρόμος για την αναδιάταξη των οργανικών θέσεων και την επανεξέταση της αρνητικής απόφασης για την κατάργηση των 6.700 κενών οργανικών θέσεων, το 2014.

Στο έργο της αρμόδιας ομάδας εργασίας, αναφέρθηκε επίσης ο Αντιπρόεδρος Διοικητικών Θεμάτων, κ. Αθανάσιος ΝΤΑΒΟΥΡΑΣ, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων της Επιτροπής Διοικητικών Θεμάτων της Π.Ο.ΑΣ.Υ., που πάντα αποσκοπούσαν στη θέσπιση ενός βαθμολογίου με βάση τα νέα υπηρεσιακά και ασφαλιστικά δεδομένα, την προοπτική του αστυνομικού προσωπικού σε ένα αστυνομικό Σώμα που πρέπει να εκσυγχρονίζεται και να μην παραμένει στάσιμο.

Από την πλευρά της «ελάσσονος αντιπολίτευσης», κατατέθηκε η πρόταση με τους επτά (7) βαθμούς που είχε συζητηθεί και απερρίφθη από την Επιτροπή Διοικητικών Θεμάτων της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Η εν λόγω πρόταση κατετέθη σήμερα και στο Δ.Σ., η οποία συζητήθηκε και εν τέλει καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Σώματος.

Η Ομοσπονδία μας, ενωμένη και πιο ισχυρή από ποτέ, θα προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασης του Προεδρείου της Π.Ο.ΑΣ.Υ. στην Ηγεσία του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας και θα αγωνιστεί για την υιοθέτηση – θεσμοθέτηση αυτής το ταχύτερο δυνατόν.

Διαβεβαιώνουμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους ότι συνεχίζουμε με την ίδια ζέση και αυτοπεποίθηση για τη δρομολόγηση λύσεων και στα άλλα γνωστά χρονίζοντα αιτήματά μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος



ΠΗΓΗ