Ύστερα από την οριστικοποίηση του σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ. για το «σφράγισμα» όλων των κεντρικών οδικών αρτηριών, οι φόβοι των Αρχών εστιάζονται στις τυχόν προσπάθειες πολιτών να μετακινηθούν εντός πόλεων, σε κοντινές αποστάσεις, για να κάνουν Πάσχα με φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν κάθε τέτοιου είδους μετακίνηση. «Θέλουμε να πούμε στους πολίτες που έχουν στο μυαλό τους κάτι τέτοιο να μην το πράξουν. Εάν υπάρξει οπουδήποτε συνωστισμός, είτε σε πυλωτές είτε σε αυλές, η Αστυνομία θα επέμβει. Και αυτό δεν το θέλει κανείς, ειδικά μία τέτοια ημέρα. Είμαστε αναγκασμένοι όμως να τηρήσουμε το νόμο. Η Αστυνομία θα δέχεται την Κυριακή του Πάσχα καταγγελίες πολιτών για συνωστισμό και θα τις εξετάζει μία προς μία. Κανείς στην ΕΛ.ΑΣ. δεν επιθυμεί να επιβάλει πρόστιμα τέτοια ημέρα. Οι παραβάσεις που θα βεβαιώνονται σε τυχόν γλέντια θα είναι δύο. Η πρώτη αφορά στην παραβίαση του μέτρου περί συνωστισμού και η δεύτερη στην παραβίαση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας», τονίζει στο ethnos.gr πηγή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι για να μπορέσει να ανταποκριθεί την Κυριακή του Πάσχα η ΕΛ.ΑΣ. στις αυξημένες ανάγκες ελέγχων, έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες του αστυνομικού προσωπικού και έχουν δοθεί εντολές για αποσπάσεις αστυνομικών από επιτελεία και θέσεις γραφείου σε μάχιμες υπηρεσίες. Με ενισχυμένο προσωπικό θα λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο του «100».

Το σχέδιο

Σε τρεις βασικούς άξονες θα βασιστεί το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Ο πρώτος αφορά στο «σφράγισμα» των βασικών οδικών αρτηριών που οδηγούν σε εξοχικές κατοικίες σε παραθεριστικές περιοχές αλλά και σε χωριά. Η Αττική Οδός, δρόμοι όπως η Μαραθώνος, οι σταθμοί διοδίων και οι παράδρομοι των Εθνικών Οδών θα αστυνομεύονται ανά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα. Από τα μπλόκα δεν θα διέρχεται κανένα όχημα χωρίς έλεγχο.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην αποφυγή συνωστισμού πιστών, οι οποίοι μπορεί να επιχειρήσουν να σπάσουν την «καραντίνα» και να βρεθούν έξω από εκκλησίες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα έχουν δοθεί σχετικές εντολές σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας για ένταση της επιτήρησης των εκκλησιών που συγκεντρώνουν συνήθως μεγάλο αριθμό πιστών. Στα μέτρα θα συμμετέχουν περιπολικά της Άμεσης Δράσης, άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά που θα είναι επιφορτισμένοι με την άμεση ενημέρωση για τυχόν απρόσμενες συγκεντρώσεις. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν χρήστες του διαδικτύου που επιμένουν να καλούν τον κόσμο να πάει κανονικά στην εκκλησία αψηφώντας τα μέτρα περιορισμού και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Το «επιχείρημά» τους είναι ότι «ο κορονοϊός δεν μπορεί να μολύνει αυτούς που πιστεύουν στον Θεό». Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση της ΕΛ.ΑΣ. είναι να διαχειριστεί όσο πιο «χειρουργικά» τυχόν έντονες καταστάσεις με πιστούς, προκειμένου να μην οξυνθούν τα πνεύματα. Μεγάλη προσοχή θα δοθεί και για την αποφυγή τυχόν απόπειρας πιστών να κάνουν περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή.

Ο τρίτος άξονας του σχεδίου της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η αποφυγή συνωστισμού και κίνησης στους δρόμους την Κυριακή του Πάσχα από πολίτες είτε πόλεων είτε χωριών, οι οποίοι μπορεί να προσπαθήσουν να μετακινηθούν για να περάσουν μερικές ώρες και να κάνουν Πάσχα μαζί με συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα. Οι αστυνομικοί ανησυχούν ακόμα και για μαζώξεις σε ταράτσες, όπου η ορατότητα του συνωστισμού από το δρόμο είναι αδύνατη. Σημειώνεται πάντως ότι στα μέτρα θα συμμετέχουν και drones της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα μεταδίδουν ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Παράλληλα, περιπολικά θα επιτηρούν σε γειτονιές, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μαζώξεις σε πυλωτές πολυκατοικιών ή αυλές για το ψήσιμο του οβελία.

Πηγή: ethnos.gr

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη



ΠΗΓΗ