Προς:  1) Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  κ. Κωστή ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

           2) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη  κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Κοιν.:  1)Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Δόμνα ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ  

           2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη  κ. Ελευθέριο  ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

           3) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας  Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

           4) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών

Θέμα: «Αναρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. με την επιφόρτιση της μέριμνας των ανηλίκων»

          

Κύριοι Υπουργοί,

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα, όπως προκύπτει και από το επισυναπτόμενο έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, έχει αγωνισθεί σθεναρά για την απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από κάθε είδους πάρεργο, προκειμένου ο Έλληνας και η Ελληνίδα Αστυνομικός ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο ρόλο τους.

Στο πλαίσιο αυτό αναδείξαμε την απαράδεκτη διαδικασία παραμονής ασυνόδευτων ανηλίκων στις Αστυνομικές Υπηρεσίες και χαιρετίσαμε την απόφαση βάσει της οποίας καταργήθηκε η προστατευτική Φύλαξη Ασυνόδευτων Ανηλίκων του άρθρου 118 του Π.Δ. 141/1991 (υπ’ αριθ. 305/7δ από 12/12/2020 έγγραφό μας).

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα επανήλθε η ανησυχία μας, ειδικότερα δε μετά την αναφορά από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων της Υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ Δόμνας,  περί νομοθετικής πρωτοβουλίας, που θα προβλέπει ότι στις περιπτώσεις ανηλίκων που  στερούνται γονείς, είτε γιατί αυτοί έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί ή τελούν υπό ποινή φυλάκισης, οι αστυνομικοί θα μεριμνούν και θα αποφαίνονται για το  πρόσωπο που θα ορίζεται νομικά υπεύθυνο για τα ανήλικα  παιδιά τους!

Επειδή γεννώνται εύλογα ερωτηματικά για την κυβερνητική πολιτική στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα, τα οποία αναλυτικά παρατίθενται από το σωματείο μας, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τη θεσμική μας ιδιότητα και στο πλαίσιο του διαλόγου, απαντήσετε άμεσα σε αυτά. Απαιτούμε  να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί  αντικείμενο υπηρεσίας του αστυνομικού προσωπικού. Υπάρχουν δομές πρόνοιας και άλλοι πλέον αρμόδιοι που δύνανται να αναλάβουν τη μέριμνα και την προστασία των ανηλίκων παιδιών.

Μην φορτώνετε άλλες υποχρεώσεις στην Ελληνική Αστυνομία, εκμεταλλευόμενοι ξανά το φιλότιμο και την ευαισθησία των συναδέλφων μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

 (Το έγγραφο της Ένωσης επισυνάπτεται στο συνημμένο αρχείο)

Συνημμένα αρχεία: athina_23.pdf



ΠΗΓΗ