Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης, για το γεγονός ότι δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των κατ’ εξαίρεση εμβολιασμών όπως τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ειλικρινά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα κριτήρια λήψης των σχετικών αποφάσεων και πως είναι δυνατόν να μην έχουν ενταχθεί οι Εξωτερικοί Φρουροί σε προτεραιότητα εμβολιασμού», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Π.Ο.Υ.Ε.Φ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

Αξιότιμοι,
Περισσότερο από τον καθένα μας γνωρίζετε πως η πανδημία μόλυνσης από τον κορονοϊό covid-19 αποτελεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, μια δυσκολότατα αντιμετωπίσιμη απειλή αντιστρόφως ανάλογη της μεταδοτικότητας της, με εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και πολλαπλάσιους βαριά νοσούντες στο σύνολο της επικράτειας.

Εσείς ουσιαστικά έχετε το βάρος του σχεδιασμού όλων των δραστηριοτήτων κατάρτισης σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού της χώρας καθώς και την τεράστια ευθύνη της διατήρησης συγκεκριμένου χρονικού πλάνου για κάθε πληθυσμιακή ομάδα χωριστά.

Η Υπηρεσία της Εξωτερικής Φρουράς καταστημάτων κράτησης, ασκεί τα καθήκοντα της σε ένα χώρο εργασίας ιδιαίτερα ευάλωτο όντως χαρακτηριζόμενο ως κλειστή δομή για τους εργαζόμενους και του κρατούμενους. Επίσης μετάγει και φρουρεί όλους τους κρατούμενους ασθενείς με covid-19 και τα ύποπτα κρούσματα στα νοσηλευτήρια σε καθημερινή βάση εδώ και ένα έτος. Παράλληλα φυσικά εκτελεί καθημερινά εκατοντάδες μεταγωγές άλλων κρατουμένων στα νοσοκομεία και τα δικαστήρια της Χώρας.

Συνέπεια των παραπάνω, είναι το προσωπικό της Εξωτερικής Φρουράς να βρίσκεται καθημερινά σε υπερθετικό βαθμό εκτεθειμένο στον κίνδυνο, με αυταπόδεικτη συνέπεια του μεγάλου αριθμού θετικών κρουσμάτων στους κόλπους της Υπηρεσίας μας σε πανελλήνιο επίπεδο, τους δεκάδες νοσηλευόμενους και δυστυχώς την τραγική απώλεια ενός συναδέλφου μας.

Τα γεγονότα αυτά καθημερινά στοιχίζουν σημαντικά πέραν της εύρυθμης λειτουργίας του συνόλου των καταστημάτων κράτησης και στην ψυχική κατάσταση των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους.

Η Ομοσπονδία μας σχεδόν άμεσα και ύστερα από την εισαγωγή των πρώτων παρτίδων εμβολίων στην χώρα μας, με έγγραφό της από 08/01/2021 και με αρ. Πρωτ. 003 προς την πολιτική της ηγεσία, ουσιαστικά επισήμανε την αδήριτη αναγκαιότητα ένταξης των υπαλλήλων της Εξωτερικής Φρουράς στις ομάδες που θα λάβουν κατά προτεραιότητα το εμβόλιο του covid-19.

Αναγκαιότητα την οποία συμμερίστηκε στο σύνολο της αποστέλλοντας σχετικά έγγραφα, η πολιτική και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου μας (κ.κ. Ελευθέριος Οικονόμου, Σοφία Νικολάου και Σπυρίδων Σκλάβος αντίστοιχα) και η οποία προέκυπτε και συνεχίζει να προκύπτει από το γεγονός πως ως επαγγελματική ομάδα είμαστε εκτεθειμένοι στην μετάδοση του κορονοϊού.

Κατόπιν αυτού, και δεδομένης τόσο της συνεχιζόμενης έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού εντός των καταστημάτων κράτησης, όπου ολόκληρες δομές όπως του Κορυδαλλού, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου κ.α. έχουν μπει σε καθεστώς απομόνωσης, ειλικρινά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα κριτήρια λήψης των σχετικών αποφάσεων και πως είναι δυνατόν να μην έχουν ενταχθεί οι Εξωτερικοί Φρουροί σε προτεραιότητα εμβολιασμού!

Παραμένουμε στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνηση επί των ανωτέρω.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος, Γεώργιος Κωστίκας
Ο γ. γραμματέας, Γεώργιος Στιβακτάκης



ΠΗΓΗ