Ο 33χρονος Γεωργιανός που είχε συλληφθεί για κλοπή , εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι και οι δύο αστυνομικοί που τον φρουρούσαν έκριναν σκόπιμο ότι έπρεπε ν ανέβουν στο αστυνομικό τμήμα για κάποιες δουλειές τους κι έτσι τον άφησαν χωρίς καμία επίβλεψη. Επενδύοντας ίσως οι δύο ενστολοι στο…φιλότιμο του ποινικού και την καλή του πρόθεση να μην αποδράσει.

Όμως εκείνος άδραξε την προφανή ευκαιρία, άνοιξε με χαρακτηριστική άνεση την πόρτα του συμβατικού, παμπάλαιου οχήματος της ΕΛΑΣ και βγήκε ήρεμα από το όχημα. Ξανάκλεισε την πόρτα ως όφειλε κάθε συνεπιβάτης ενός αυτοκινήτου κι έσπευσε να απομακρυνθεί με αργό βήμα με τις χειροπέδες στα χέρια, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Κι ασφαλώς χωρίς κανείς ν ασχοληθεί μαζί του. Κι αφού ο φρουρός του αστυνομικού τμήματος που τον είδε ποτέ δεν πίστευε ότι ο… χαλαρός, διερχόμενος πολίτης ήταν ένας δραπέτης.

«Το Βήμα» αποκαλύπτει το βίντεο διάρκειας 20 δευτερολέπτων από την ανενόχλητη, απίστευτη απόδραση την 1η Ιουλίου 2020 του 33χρονου αλλοδαπού ποινικού έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Δάφνης. Σε ένα οπτικό υλικό, στα όρια της… φαρσοκωμωδίας που αποτυπώνει την αδιαφορία και την επιπολαιότητα πολλών ενστόλων. Κι αυτό παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας της λεωφόρου Κατεχάκη να ενεργοποιήσει όλους τους αστυνομικούς ώστε να είναι προσηλωμένοι στο έργο τους και να εκλείψουν εντυπωσιακά λάθη και δείγματα απάθειας κι ωχαδελφισμού. Πρόκειται για μία από τις 20 αποδράσεις κρατουμένων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια από αστυνομικές υπηρεσίες ως το αποτέλεσμα των παθογενειών της ΕΛΑΣ.

Στην εν λόγω περίπτωση οι δύο αστυνομικοί ηλικίας 28 και 38 ετών που υπηρετούν σε υπηρεσίες της νοτιοανατολικής Αττικής άφησαν στο υπηρεσιακό όχημα με τις μεγάλες φθορές τον εν λόγω ποινικό που …αποχώρησε από το σημείο σαν να μην συμβαίνει τίποτα! Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εντός του οχήματος ήταν κι άλλος κρατούμενος ο οποίος προτίμησε να παραμείνει στο όχημα. Κι αυτό γιατί πιθανον σε περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων οι Ελληνες ποινικοί – με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο – αφήνονται συνήθως ελεύθεροι μετά την δικαστική διαδικασία. Όμως για τους αλλοδαπούς ελλοχεύει ο κίνδυνος να κινηθεί η διαδικασία απέλασης τους.

Μπαράζ αποδράσεων

Μάλιστα αυτός είναι ο λόγος – δηλαδή ο κίνδυνος εκδίωξης πλέον από την χώρα – που φαίνεται να έχουν αυξηθεί τελευταία οι αποδράσεις αλλοδαπών που συνήθως αφήνονταν κι αυτοί ελεύθεροι μετά το Αυτόφωρο ή την απολογία τους. Δηλαδή η επιλογή της απόδρασης σαν να… επαφίεται σε αρκετές περιπτώσεις σε αυτούς κι όχι να αποτρέπεται λόγω των αστυνομικών μέτρων φρούρησης τους. Σημειώνεται ότι ο 33χρονος συνελήφθη αργότερα από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία –σε αυτήν εντάχθηκε και το εν λόγω βίντεο – όπου κλήθηκε να δώσει απάντηση πώς κατόρθωσε να λύσει τις χειροπέδες.

Μία άλλη ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή που σημειώθηκε στις 18 Νοεμβρίου σε αστυνομικό τμήμα σε περιοχή της Αθήνας είχε οδηγηθεί από πολίτες που είχαν κατορθώσει να τον ακινητοποιήσουν ένας 31χρονος υπήκοος Αφγανιστάν που κατηγορείτο για ληστεία αλλά και για παραβιάση των μέτρων για τον Covid-19. Όμως γρήγορα οι πολίτες που τον οδηγησαν στο τμήμα αντελήφθησαν ότι ο αλλοδαπός ξέφυγε από την προσοχή των αστυνομικών, αφαίρεσε τις χειροπέδες και διέφυγε. Τελικώς συνελήφθη προ μερικών ωρών. Το πλήθος των αποδράσεων δεν σταματά με τη μαζική φυγή προ μερικών μηνών αλλοδαπών κρατουμένων από αστυνομικό τμήμα στην νοτιοανατολική Αττική κι ενός αλλου ποινικού που έφυγε στις αρχές Ιανουαρίου από αστυνομικό τμήμα στον Πειραιά.

Ακόμη μία ενδεικτική περίπτωση είναι η φυγή στις 3 Αυγούστου 2020 από το κτήριο της πρώην Σχολής Ευελπίδων ενός 36χρονου Γεωργιανού που είχε κατηγορηθεί για κλοπή στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Όμως οι δύο αστυνομικοί από τους οποίους ξέφυγε ο αλλοδαπός ποινικός τον συνέλαβαν τρεις ημέρες αργότερα τον συνέλαβαν στο κέντρο της Αθήνας με την συνδρομή της ομάδας ΔΙΑΣ . Αντίστοιχο συμβάν υπήρξε σε άλλο αστυνομικό τμήμα του κέντρου της Αθήνας στις 8 Μαΐου με τη φυγή ενός 21χρονου υπηκόου Αφγανιστάν που κατηγορείτο για διακίνηση ναρκωτικών κι απέδρασε αφού ο αστυνομικός του έβγαλε τις χειροπέδες για να πάει στην τουαλέτα.

Κι αυτός συνελήφθη ευτυχώς μερικές ημέρες αργότερα. Εντύπωση είναι ότι από την προαναφερθείσα αστυνομική υπηρεσία υπήρξε και προ μερικών ημερών αποδραση ενός 34χρονου αραβικής καταγωγής κατηγορούμενου για κλοπές ο οποίος έλυσε τις χειροπέδες κι εξαφανίστηκε. Ο αλλοδαπός δραπέτης εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα στο κέντρο της Αθήνας ύστερα από αναζητήσεις δύο αστυνομικών του τμήματος.

Πηγή: tovima.gr

Του Βασίλη ΛαμπρόπουλουΠΗΓΗ