Συμμορία σε σπείρα πορτοφολάδων που «χτυπούσαν» σε τουλάχιστον τρία δημόσια νοσοκομεία (Γ. Γεννηματάς, Λαϊκό και Ιπποκράτειο) πέρασαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Χολαργού – Παπάγου, προχωρώντας σε 7 συλλήψεις Ρομά μετά από έφοδο σε σπίτια στο Καματερό και στο Ίλιον.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση αδικήματα- των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατά συρροή, απατών με υπολογιστή, πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Όπως προέκυψε από την έρευνα, τους τελευταίους τρεις μήνες τα μέλη της συμμορίας προέβαιναν συστηματικά σε κλοπές, στο χώρο δημόσιων νοσοκομείων, στις περιοχές Παπάγου και Αμπελοκήπων.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας μετέβαιναν με διαφορετικά οχήματα, σε ομάδες τριών ή τεσσάρων ατόμων, σε δημόσια νοσοκομεία, σε καθημερινή σχεδόν βάση. Εντός των νοσοκομείων επέλεγαν ως υποψήφια θύματα τους, επισκέπτες ή ασθενείς, κατά κύριο λόγο ηλικιωμένους. Τους περίμεναν μέχρι τη στιγμή που θα εισέρχονταν σε ανελκυστήρα και με τη μέθοδο τεχνητού συνωστισμού και δίχως να γίνουν αντιληπτοί, τους αφαιρούσαν τα πορτοφόλια. Σε κάποιες περιπτώσεις διέπρατταν τις κλοπές στους χώρους αναμονής ιατρείων ή εργαστηρίων.

Μετά τη διάπραξη της κλοπής, αφαιρούσαν το χρηματικό ποσό που περιείχαν τα πορτοφόλια και μετέβαιναν σε κοντινά ATM , όπου χρησιμοποιούσαν τις αφαιρεθείσες κάρτες για την ανάληψη χρηματικών ποσών ή μετέβαιναν σε καταστήματα για αγορά διάφορων προϊόντων, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι είχαν σημειώσει σε κάποιο μέρος στο πορτοφόλι τον αριθμό PIN της κάρτας. Σε επακόλουθες έρευνες από τους αστυνομικούς του Τ.Α. Χολαργού – Παπάγου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων το χρηματικό ποσό των 3.578 ευρώ, 3 «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα και διάφορα αποκόμματα συναλλαγών.

Από την προανακριτική έρευνα, εξιχνιάστηκαν 28 κλοπές, με τη συνολική αξία των αφαιρεθέντων να ξεπερνά τις 19.000 ευρώ. Η πλειοψηφία των κατηγορούμενων έχουν συλληφθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Κ. Γιανκανίδης: «Οι συνάδελφοι απέδειξαν ότι και θέλουν και μπορούν»

Μιλώντας στο katechaki.gr ο αντιπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Β/Α Αττικής που υπηρετεί στο Τ.Α. Χολαργού – Παπάγου και είχε ενεργό συμμετοχή στην επιχείρηση (έρευνα και συλλήψεις), Κωνσταντίνος Γιανκανίδης, σχολίασε: «είναι μία πολύ σημαντική επιτυχία χάρη στη συλλογική δουλειά των συναδέλφων που για μία ακόμη φορά απέδειξαν ότι ο Έλληνας αστυνομικός και θέλει και μπορεί. Η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα τους τελευταίους μήνες είχε ταλαιπωρήσει ακόμη περισσότερο πολίτες που δυστυχώς βρέθηκαν σε νοσοκομεία, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στις έρευνες, στις συλλήψεις και στην προανάκριση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μάχη με την εγκληματικότητα είναι αδιάκοπη».

 ΠΗΓΗ