Όπως γράφει το protothema.gr, στενή παρακολούθηση δεκάδων ύποπτων που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα μετά το σφράγισμα των συνόρων, ανάλυση όλων των δεδομένων από το δαιδαλώδες δίκτυο πληροφοριών που έχει στήσει Αστυνομία και ΕΥΠ στα κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης μεταναστών και προσφύγων παράλληλα συνεχής επαφή με όλες τις ξένες υπηρεσίες ασφαλείας.

Αυτοί είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους έχει στηθεί το σχέδιο των ελληνικών υπηρεσιών μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι, Νίκαια και Βιέννη.
Αν και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι εκτός κάδρου επιθέσεων καθώς το προφίλ των δραστών που χτύπησαν στις ευρωπαικές πόλεις δεν έχει διαπιστωθεί στη χώρα μας καθώς εδώ δεν υπάρχουν μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς από χώρες του αραβικού κόσμου.
Εντούτοις δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης μοναχικών λύκων με διαφορετικό προφίλ μιλώντας στην ουσία για εγκλωβισμένους μετανάστες που ριζοσπαστικοποιούνται και στο όνομα της τζιχαντ προχωρήσουν σε εξτρεμιστικές ενέργειες.

Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Αντιτρομοκρατική σαρώνουν 24ώρες το 24ωρο Facebook και Youtube καθώς έχουν παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιούνται από ομάδες ακραίων ισλαμιστών ως μέσα προπαγάνδας, προσηλυτισμού και στρατολόγησης τζιχαντιστών.

Παράλληλα, παρατηρούν προσεκτικά και καταγράφουν τι γίνεται στη γειτονιά μας καθώς την περισσότεροι από 1000 μαχητές απο χώρες των Βαλκανίων είχαν ταξιδέψει σε Ιρακ και Συρία και είχαν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Πολλοί από αυτούς μετά την κατάρρευση του ISIS επέστρεψαν στις πατρίδες τους και κυρίως σε Κόσοβο, Βοσνία και Σκόπια.

Μάλιστα περνώντας πολλοί από αυτούς για κάποια χρόνια στις φυλακές ριζοσπαστικοποιήθηκαν ακόμα περισσότεροι και είναι, αυτό που λένε οι αρχές. βόμβες έτοιμες να πυροδοτηθούν. Υπάρχουν δε, περιπτώσεις όπως αυτή του 20χρονου τζιχαντιστή Fejzulai Kujtim που το βράδυ της Δευτέρας προκάλεσε την επίθεση στην αυστριακή πρωτεύουσα, οι οποίοι έχουν ρίζες από τις συγκεκριμένες χώρες των Βαλκανίων, όμως οι γονείς τους μετανάστευσαν πριν από δεκαετίες σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Οι περισσότεροι από αυτούς λένε οι πληροφορίες επέστρεψαν στις χώρες τους χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα και ερευνάται αν κάποιοι από αυτούς χωρίς χαρτιά ή στοιχεία ταυτοποίησης εγκλωβίστηκαν σε κάποιο ακριτικό νησί ή άλλο σημείο της επικράτειας.

Επαφές με κοινότητες μεταναστών

Οι πληροφορίες λένε ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή και εγρήγορση και ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα κινδύνου. Μάλιστα ενεργοποιήθηκαν και πάλι σε υψηλό βαθμό οι σύνδεσμοι με τις κοινότητες μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής. Την ίδια ώρα, σε δύο επίπεδα, τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα, διαμορφώνονται τα μέτρα των ελληνικών αρχών ασφαλείας που αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα σε ό,τι έχει να κάνει με τη ζωή των πολιτών. Και μπορεί από την πρώτη κιόλας ημέρα των τρομοκρατικών ενεργειών στην Ευρώπη να ενεργοποιήθηκε το έκτακτο σχέδιο ασφαλείας (ανέβηκε το επίπεδο συναγερμού), το οποίο δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του Έλληνα, όμως έχουν αυξηθεί τα μέτρα φύλαξης σε κτίρια και πρόσωπα που έχουν να κάνουν με τη Γαλλία, αλλά και την Αυστρία. Παράλληλα η Ασφάλεια διείσδυσε σε όλα τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας “χαρτογράφησε” τους αρχηγούς και αυτούς που έκαναν κουμάντο στους χώρους ασκώντας επιρροή στους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να μπορεί να αντλεί άμεσα πληροφορίες για τις κινήσεις τους.

Οι αρχές ασφαλείας άρχισαν να στήνουν ένα εκτεταμένο δίκτυο άντλησης πληροφοριών με σκοπό να προσεγγιστούν και να ελεγχθούν περιθωριακά ή μεμονωμένα άτομα που εκδήλωναν περίεργη συμπεριφορά. Μάλιστα, αξίζει να επισημανθεί πως η ΕΛ.ΑΣ – τα τελευαταια χρόνια – υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Europol για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την παράνομη είσοδο, διέλευση και διαμονή μεταναστών στην Ελλάδα ενώ κατά καιρούς φτάνουν στη χώρα μας και κλιμάκιο από τους ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς σε θέματα τρομοκρατίας. Στόχος, να μπουν στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας του ανατολικού Αιγαίου και της ηπειρωτικής χώρας και να πραγματοποιούν δευτερογενείς ελέγχους σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στις δομές.

Με τον τρόπο αυτό, εντοπίζονται άμεσα πρόσωπα που υπάγονται στην “κόκκινη” λίστα της Europol για συμμετοχή σε δίκτυα τζιχαντιστών. Πάντως αυτό που επισημαίνουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ είναι ότι η η Ελλάδα, δεν βρίσκεται στο πρώτο πλάνο των πιθανών στόχων παρά τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στρατολογηθούν απελπισμένοι και ταλαιπωρημένοι αλλοδαποί και να δημιουργηθούν πυρήνες φανατικών ισλαμιστών και στην Ελλάδα.ΠΗΓΗ