Γράφει ο Γεώργιος Κιοσές*

 

Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην πανδημία COVID-19, ειδικότερα πλέον που αρχίζουν να αναλαμβάνουν πρόσθετους ρόλους και ευθύνες διαχείρισης και ελέγχου (σε περιβάλλον ιώσεων) που τους βάζουν συχνά σε κίνδυνο.

Θα πρέπει να έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα και να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μολυνθούν οι ίδιοι  και οι οικογένειες τους.

Ο αναβαθμισμένος ρόλος των σωμάτων ασφαλείας, απαιτεί μια νέα οπτική και διαχείριση του τρόπου εργασίας τους.

 

SARS-COV 2

Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών, προσθέτοντας τη νέα μορφή του ιού, υπάρχουν συνολικά επτά κοροναϊοί που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με το CDC ( Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ).

Άλλοι γνωστοί κοροναϊοί περιλαμβάνουν τον SARS (2003) και τον MERS (2012).

Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται επίσημα “2019-nCoV”.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο -κυρίως μέσω του αναπνευστικού- με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την ομιλία. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με επιφάνειες πρόσφατα μολυσμένες με σταγονίδια, αν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής των χεριών.

 

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 είναι ένας ιός:

υψηλής μολυσματικότητας δηλαδή μεταδίδεται αερόφερτα πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από μολυσμένα υλικά και επιφάνειες, αλλά από την άλλη είναι χαμηλής βιοεπικινδυνότητας δηλαδή δεν σημαίνει ότι το μολυσμένο άτομο θα εμφανίσει συμπτώματα και θα αρρωστήσει

Οι άνθρωποι που μολύνονται από τον κορονoϊό SARS-CoV-2 μπορεί να εμφανίσουν:

 πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα κόπωσης, μυϊκούς πόνους, διαταραχές στην όσφρηση ή και στη γεύση.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις 3-7 ημέρες (κατά μέσο όρο 5,2 ημέρες) μετά την έκθεση στον κορωνοϊό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από μεγαλύτερο διάστημα που μπορεί να φτάσει τις 14 ημέρες.

Συγκεκριμένα, αν κάποιος αγγίξει μολυσμένη επιφάνεια και έπειτα αγγίξει το πρόσωπο του (μάτια, μύτη, στόμα κλπ), ο ιός μπορεί να μεταδοθεί εύκολα μέσω των βλεννογόνων.

Η διάρκεια αντοχής του ιού στις επιφάνειες.

Χαλκός  4 ώρες

Αλουμίνιο 2-8 ώρες

Χειρουργικά γάντια 8 ώρες

Χαρτοκιβώτιο 24 ώρες

Ξύλο 1-4 ημέρες

Ανοξείδωτος χάλυβας 2-3 ημέρες

Πλαστικό 2-5 ημέρες

Γυαλί 4 ημέρες

Χαρτί  4-5 ημέρες

Υφάσματα ασαφής διάρκεια λιγότερη από αυτή των σκληρών επιφανειών

  • Πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (πχ οινόπνευμα ≤70οC). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών και άρα πρέπει να διαχειριζόμαστε τα άκρα μας σαν να ήταν γυμνά.

Ατομική προστασία, χρήση ΜΑΠ σε αερομεταφερόμενες λοιμώξεις.

Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από τους ασθενείς στους υγιείς.

Φοράμε μάσκα και γάντια

  • Δεν ακουμπάμε κανέναν δίχως να φοράμε ΜΑΠ ( μάσκα , γάντια )
  • Αποφυγή στενής επαφής όπου είναι εφικτό (απόσταση 1-2 μέτρα)
  • Δεν ακουμπάμε, έντυπα και αντικείμενα με γυμνά χέρια, ειδάλλως έχουμε μαζί μας αντισηπτικό ή αλκοολούχο διάλειμμα  και καθαρίζουμε συχνά τα χέρια μας.
  • Δεν ακουμπάμε το πρόσωπο μας με τα χέρια μας.
  • Μετά τη υπηρεσία :

·       αποθέτουμε τα ρούχα μας πριν έρθουμε σε επαφή με την οικογένεια μας

·       πλένουμε σχολαστικά τα χέρια και το πρόσωπο μας πριν έρθουμε σε επαφή με την οικογένεια μας

Βιολογικό φορτίο μπορεί να βρεθεί στα ρούχα και στον εξοπλισμό, είναι μεγίστης σημασίας να μην τον μεταφέρουμε σπίτι μας.

Η απολύμανση του εξοπλισμού και οι διαχείριση της ένδυσης, πρέπει να είναι σκοπός μας.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ/ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ

Ψεκάζω τον εξοπλισμό πριν και μετά την εργασία μου

Ο καθημερινός καθαρισμός πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας απορρυπαντικά κατάλληλα για τους διάφορους τύπους των υλικών.

Το συνηθέστερο είναι η οικιακή χλωρίνη (διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου). Αν χρησιμοποιείται χλωρίνη αρχικής αραίωσης 5% αυτή για να αραιωθεί στο 0,1% απαιτείται αραίωση 1:50 (20ml:1000ml).

Η διάλυση πρέπει να γίνεται με κρύο νερό καθώς το ζεστό νερό αδρανοποιεί ενεργά συστατικά της χλωρίνης μειώνοντας τη δραστικότητά της. Μετά τη χρήση της χλωρίνης, να ακολουθεί ξέπλυμα των απολυμασμένων επιφανειών με νερό και ακολούθως στέγνωμα.

Εναλλακτικά με διάλυμα με βάση την αιθανόλη, σε συγκέντρωση 60-95%, για τουλάχιστον 1 λεπτό, ιδιαίτερα για επιφάνειες που είναι πιθανόν να καταστραφούν από τη χρήση της χλωρίνης ή κάποιας άλλης απολυμαντικής ουσίας.

  • Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 είναι σχετικά ευπαθής, που σημαίνει ότι αποσυντίθεται σχετικά εύκολα παρά τις μεταλλάξεις του. Επειδή το κέλυφός του είναι λιπιδική μεμβράνη, διαλύεται εύκολα με απλό σαπούνι αρκεί η τεχνική να είναι σχολαστική και  διάρκεια πλυσίματος να είναι τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • O κορονοϊός SARS-CoV-2 δεν μεταδίδεται διαδερμικά, δηλαδή δεν περνάει μέσα από το υγιές δέρμα.
  • O κορονοϊός SARS-CoV-2 αποσυντίθεται όταν εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 53οC και σε ακτινοβολία UVC μήκους κύματος 100-280 nm (βέλτιστη τιμή 265 nm). Η ηλιακή ακτινοβολία επίσης αποσυνθέτει τον κορονοϊός SARS-CoV-2 εντός μερικών ωρών (9-12) συνεχούς έκθεσης αν και η απαιτούμενη διάρκεια δεν υποστηρίζεται ακόμη από σχετική έρευνα.

 

Έχω μαζί μου αντισηπτικό διάλειμμα και φοράω : γάντια , μάσκα

Να είστε πάντα υγιής

 

*Άρθρο του Γεώργιου Κιοσέ

Υπεύθυνου εκπαίδευσης της FirstHelp TrainingΠΗΓΗ