Ερωτήματα προκαλεί η εξέλιξη σε σχέση με τις έρευνες για την προκήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ) που είχε βρεθεί στο σπίτι 42χρονου, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 23 Σεπτεμβρίου για κατοχή εκρηκτικών και πυροκροτητών σε αποθήκη που είχε νοικιάσει στο Κουκάκι.

Πρόκειται για το άτομο που είχε μπει στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής, η οποία αναζητούσε στοιχεία για σχέσεις του με την «ΟΛΑ». Ωστόσο, όπως είχε γράψει έγκαιρα το ethnos.gr, η Αστυνομία δεν βρήκε κατά τη διάρκεια των ερευνών στοιχεία που να συνδέουν τον 42χρονο, παλιό συνεργό του Βασίλη Παλαιοκώστα, με την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Η πρώτη ανατροπή στην υπόθεση, η οποία εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε στην πραγματικότητα, ήρθε με μία ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή ακριβώς μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη του 42χρονου και τον εντοπισμό προκήρυξης της ΟΛΑ σε σκληρό δίσκο που βρέθηκε στο σπίτι του. Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι βρέθηκαν στοιχεία από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών που δείχνουν ότι ο 42χρονος είχε στην κατοχή του την προκήρυξη πριν αυτή αναρτηθεί από την «ΟΛΑ» στην ιστοσελίδα Athens.indymedia. Ευθέως η Αστυνομία άφηνε να εννοηθεί ότι ο συλληφθείς είχε στην κατοχή του την πρωτότυπη προκήρυξη, συνεπώς σχετίζεται με την ΟΛΑ. «Συνάγεται το συμπέρασμα ότι το εν λόγω πειστήριο (σ.σ. εννοεί το σκληρό δίσκο του 42χρονου) εντοπίστηκε επεξεργάσιμη μορφή της προαναφερόμενης προκήρυξης, πριν αυτή αναρτηθεί για πρώτη φορά στον αναφερόμενο ιστότοπο», έγραφε η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Το συμπέρασμα προέκυπτε από έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., που συντάχθηκε στις 7 Οκτωβρίου και εστάλη στον αρμόδιο Ανακριτή στις 9 Οκτωβρίου.

Μόλις τρεις ημέρες μετά τη σύνταξη της παραπάνω έκθεσης,  η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών συνέταξε συμπληρωματική έκθεση που εστάλη στον αρμόδιο Ανακριτή στις 11 Οκτωβρίου. Η πραγματογνωμοσύνη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η προκήρυξη που βρέθηκε στον σκληρό δίσκο του 42χρονου είχε «κατέβει» από ενημερωτικές ιστοσελίδες, συνεπώς δεν αποδεικνύεται με κανέναν τρόπο ότι ήταν η πρωτότυπη.
Παρότι είχε προηγηθεί ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στις 30 Σεπτεμβρίου που συνέδεε τον 42χρονο με την προκήρυξη, η αποκάλυψη του λάθους δεν έγινε με διορθωτική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αλλά από την ιστοσελίδα «omniatv», πτυχή ιδιαιτέρως σοβαρή της υπόθεσης.

Ο Ανακριτής κράτησε «αποστάσεις»

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση ήταν εξ αρχής ιδιαιτέρως προσεκτικός και επιφυλακτικός.

Κράτησε «αποστάσεις» ακόμα και όταν ανακοινώθηκε επίσημα ότι βρέθηκε προκήρυξη της ΟΛΑ στην κατοχή του 42χρονου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε επέκταση των κατηγοριών. Δηλαδή, δεν προστέθηκαν κατηγορίες περί τρομοκρατίας στον συλληφθέντα που τελικά προφυλακίστηκε.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πως έγινε το λάθος από την ΕΛ.ΑΣ. Πηγές του ethnos.gr σημειώνουν, πάντως, ότι υπήρξε «πινγκ πονγκ» ευθυνών εντός της Αστυνομίας για το ποιος ήταν υπαίτιος για τη «βιασύνη».

Αναφορά στον Άρειο Πάγο

Ο δικηγόρος του 42χρονου κατηγορούμενου, Γιάννης Ραχιώτης, έκανε αναφορά για το θέμα στον Άρειο Πάγο. Όπως λέει στο ethnos.gr, «διαψεύστηκε εντελώς η ανακοίνωση της Αστυνομίας που ούτως ή άλλως ήταν απαράδεκτη, γιατί έθιγε το τεκμήριο της αθωότητας και αποσκοπούσε στη δημιουργία δυσμενών εντυπώσεων σε βάρος του κατηγορουμένου. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αυτή την πρακτική προσπάθειας δημιουργίας δυσμενών εντυπώσεων, μέσω των ΜΜΕ, σε βάρος κατηγορουμένων, που δεν έχουν ακόμα κριθεί από τα δικαστήρια. Έχω κάνει αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  η οποία έχει ήδη χρεωθεί σε Εισαγγελέα. Η αναφορά αφορά στην παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας μέσω της δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος του εντολέα μου».

Πηγή: ethnos.gr

Του Αλέξανδρου ΚαλαφάτηΠΗΓΗ