Του Γιάννη Σπυρούνη

Η παρουσία στελεχών της ΕΥΠ ανάμεσα στους Λιμενικούς στο Κατάκολο για δεύτερη φορά, φανερώνει πως οι Ελληνικές Αρχές περνούν από “κόσκινο” τα “φορτία” των μεταναστών που εντοπίζονται σε Αιγαίο και Ιόνιο. Δεν είναι μόνο οι διακινητές που ερευνώνται σε κάθε τέτοιο σκάφος, αλλά και οι επιβάτες που σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολίτες της “άσπονδης” γειτόνισσας Τουρκίας. Στο αλιευτικό σκάφος “NEMO” που κατέπλευσε το απόγευμα της Τρίτης στο Κατάκολο, επέβαιναν αρκετοί Τούρκοι και Κούρδοι. Άτομα που διώκονται από το καθεστώς του Ερντογάν, Τούρκοι αστυνομικοί που αυτομόλησαν, Κούρδοι του PKK, πανεπιστημιακοί, ένας βουλευτής και ένας δημοσιογράφος. Σχεδόν οι μισοί επιβάτες, αποτελούν στόχους της τυρανικής κυβέρνησης της γείτονος.

Μεταξύ των 65 επιβατών, είναι 20 Τούρκοι αστυνομικοί – “Γκιουλενιστές” όπως λένε στην χώρα τους και δέκα Κούρδοι του PKK, που θέλησαν μαζί με μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ (κυρίως κουρδικής καταγωγής και αυτοί), να διαφύγουν στην Ιταλία και την Ευρώπη. Άνθρωποι που έχουν αφήσει πίσω τους τις οικογένειες τους για να γλιτώσουν, φοβούμενοι όμως για την τύχη τους, πίσω στην Τουρκία. Άνθρωποι που βασανίστηκαν από το καθεστώς, φυλακίστηκαν και καταδιώχθηκαν για τη διαφορετικότητα των απόψεων τους.

Η καλή γνώση της Τουρκικής γλώσσας από τον Λιμενάρχη Κατακόλου Δημήτρη Παπαηλιού αλλά και η διεισδυτική έρευνα των στελεχών της ΕΥΠ, αποκάλυψαν και έφεραν στο προσκήνιο εκείνα που έκρυβαν αρκετοί από τους επιβαίνοντες του “NEMO”. Στη διάρκεια του ρεπορτάζ του ilialive.gr, που παρέμεινε έως αργά το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Κατακόλου, βρεθήκαμε μπροστά στους ανθρώπους αυτούς. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις “παράτυπων μεταναστών” που αναζητούν μια “παιδική” σχεδόν προβολή με το σήμα της νίκης – συνήθως – μπροστά στο φακό, αυτοί κρύβονται… “No pictures” φωνάζουν, προσπαθώντας να συνεννοηθουν με σπαστά αγγλικά.

Ένας από τους Τούρκους αστυνομικούς, αποκαλύπτει την ταυτότητα του. «Είμαστε από την Τουρκία και ήμασταν αστυνομικοί» και δείχνει μια φωτογραφία στο κινητό του με την στολή του, θέλοντας να αποδείξει ότι λέει αλήθεια. «Πρέπει να φύγουμε από εδώ» λέει σχεδόν απελπισμένα. Άνθρωποι που “δραπέτευσαν” από το καθεστώς αφήνοντας πίσω τα πάντα, για να σώσουν το τομάρι τους.

Ο Αζάντ, είναι μια άλλη περίπτωση που εστιάζουμε ανάμεσα στο πλήθος των επιβατών του “NEMO”. Κούρδος συνάδελφος – δημοσιογράφος, που ξετυλίγει την ιστορία του. Διώχθηκε και φυλακίστηκε για τρία χρόνια από το καθεστώς, ακολουθώντας την τύχη και άλλων ομοεθνών του.

«Η φυλακή είναι σκληρή. Δεν έχουν καμία σχέση οι Αρχές της Τουρκίας με αυτές στην Ελλάδα. Θέλω να φύγω για όποια χώρα μπορώ να συνεννοηθώ στα αγγλικά, να μπορέσω να συνεχίσω τη ζωή μου. Μακάρι να μπορούσα να φτάσω στον Καναδά, αλλά δεν γίνεται. Έχω αφήσει πίσω τους δικούς μου ανθρώπους και ξέρω ότι δεν μπορώ να επιστρέψω ξανά για να τους δω, ακόμα και όταν αυτοί θα φύγουν από τη ζωή. Δεν μπορώ όμως να μείνω στην Τουρκία. Εάν μείνω θα καταλήξω και πάλι στη φυλακή».

katakolo gioulen 2

Στο μυαλό του Αζάντ υπάρχουν τα γεγονότα με τον Οτσαλάν, τον ηγέτη των Κούρδων, που η Ελληνική Κυβέρνηση ουσιαστικά παρέδωσε στους Τούρκους, κάτι που τον θυμώνει όπως λέει. «Ήταν ένα τεράστιο λάθος της Ελλάδας, να προδώσει τον Οτσαλάν. Έχουμε πολλά κοινά Κούρδοι και Έλληνες. Το πιο σημαντικό από όλα, ο κοινός εχθρός, οι Τούρκοι. Η πολιτική τους δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα και αν φύγει ο Ερντογάν. Όποια κυβέρνηση και να υπάρξει θα κάνει τα ίδια.

Για τους Κούρδους τα πράγματα είναι δύσκολα, ακόμα και στην περιοχή του Κουρδιστάν. Κάθε κίνηση και εκεί ελέγχεται αυστηρά, δεν τολμάς ούτε το όνομα σου να πεις, οι αρχές καταγράφουν τα πάντα. Αν εκφραστείς υπέρ των Κούρδων σε περιμένει φυλακή και βασανιστήρια, είσαι αυτομάτως εχθρός των Τούρκων” λέει ο Αζάντ, που επιβεβαιώνει πως οι πολιτικοί της Τουρκίας, έχουν σχέσεις με τους Τζιχαντιστές του ISIS.

Ο ίδιος πιστεύει πως θα νιώσει ασφαλής αν καταφέρει να φτάσει στη Σουηδία, ειδάλλως φοβάται πως η φυλακή τον περιμένει. Πιστεύει πως η σκανδιναβική αυτή χώρα μπορεί να αποτελέσει ένα καταφύγιο για αυτόν, όπου μπορεί να επιβιώσει με αξιοπρέπεια.

Ο Αζάντ αποκαλύπτει στην κουβέντα πως ανάμεσα στους 65 επιβαίνοντες του σκάφους είναι και ένας Κούρδος βουλευτής που όμως αποφεύγει ακόμα και μια απλή κουβέντα, φοβισμένος για την τύχη που τον περιμένει. Το ίδιο και κάποιοι Κούρδοι πανεπιστημιακοί που επέλεξαν αυτό τον τρόπο για να διαφύγουν από την Τουρκία.

Το “φορτίο” του “NEMO” έτσι όπως αποκαλύπτεται, φαίνεται να δικαιολογεί γιατί οι Ελληνικές Αρχές επέλεξαν να “τραβήξουν” το σκάφος προς την ηπειρωτική χώρα και όχι να το αφήσουν να καταλήξει στη Ζάκυνθο. Η διαχείριση της κατάστασης χρειάζεται ευχέρια λεπτών χειρισμών.

Ένα τηλέφωνο που δεχθήκαμε αργά το βράδυ της Τρίτης μας δείχνει πως κάποιοι παρακολουθούν την πορεία του σκάφους, από μακριά ακόμα… Ένας άντρας με σπαστά ελληνικά, δηλώνει δημοσιογράφος – ανταποκριτής ξένου Τύπου στην Ελλάδα. Μας ρωτά αν θα υπάρξει εκτενές ρεπορτάζ από το θέμα, επισημαίνει το ενδιαφέρον που υπάρχει, την αναζήτησή στοιχείων για το ταξίδι του σκάφους, την άγνοια που του δηλώνουν οι επίσημες αρχές που απευθύνθηκε. Ο ίδιος άντρας μας λέει πως υπάρχουν αρκετά σκάφη με ανάλογα “φορτία” και μια περίεργη κινητικότητα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου… Κλείνει πάντα με σπαστά ελληνικά λέγοντας πως περιμένει το ρεπορτάζ, δημιουργώντας μας όμως επιφυλάξεις για την πραγματική του ταυτότητα…

Είναι όμως ένα κομμάτι που ταιριάζει αρκετά με τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες την δυτική ακτή της χώρας μας. Τις έρευνες των Λιμενικών και άλλων Αρχών, για τα σκάφη με Ουκρανούς και Τούρκους ως πλήρωμα, κυρίως ιστιοπλοϊκά που κινούνται από τη Μεσσηνία και την Πύλο προς το Κατάκολο και την Κυλλήνη, με ή χωρίς φορτίο. Και αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που ανάμεσα στους άλλους “παράτυπους” μετανάστες υπάρχουν άνθρωποι που επιβεβαιωμένα είναι διωκόμενοι του Τουρκικού καθεστώτος.

katakolo gioulen 3ΠΗΓΗ