Σε δύο κατευθύνσεις στρέφονται οι έρευνες των Αρχών για τα αίτια που προκάλεσαν τη μεγάλη πυρκαγιά της 13ης Αυγούστου στην Κεντρική Εύβοια.

Αναδημοσίευση από την «Καθημερινή», Γιάννης Σουλιώτης

Σε ό,τι αφορά την εκδοχή του εμπρησμού, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) προχώρησε σε άρση απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο ενός 33χρονου, που θεωρείται από τους βασικούς υπόπτους για την πυρκαγιά. Στόχος των ερευνητών είναι να ελέγξουν το άλλοθι που φέρεται να έχει προβάλει, ότι δηλαδή απουσίαζε από την περιοχή την ημέρα και την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Οι υποψίες των Αρχών έχουν στραφεί στον συγκεκριμένο κάτοικο της περιοχής κυρίως λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος του. Κι αυτό, διότι, όπως έγραψε η «Κ» στο φύλλο της 15ης Αυγούστου, συνελήφθη πέρυσι τον Αύγουστο για συνολικά εννέα εμπρησμούς από πρόθεση κοντά στα χωριά Σταυρός και Κοντοδεσπότι, όπου εκδηλώθηκε και η φωτιά της 13ης Αυγούστου 2019. Στο πλαίσιο της έρευνας, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ πήγε στο σπίτι του και υπέβαλε σε άτυπη ανάκριση στενά συγγενικά του πρόσωπα. Στις ερωτήσεις των ερευνητών απήντησαν ότι ο 33χρονος απουσιάζει σε διακοπές, ισχυρισμός, ωστόσο, που δεν αξιολογείται ως βάσιμος. Ετσι, μέσω της διαδικασίας άρσης απορρήτου, τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής κάνουν προσπάθεια να ελέγξουν εάν το κινητό του τηλέφωνο ενεργοποιούσε κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται πράγματι μακριά από την περιοχή της πυρκαγιάς, επιβεβαιώνοντας το άλλοθί του ή όχι.

Ο 33χρονος, που περιγράφεται από τους κατοίκους της περιοχής ως «εξαιρετικά ιδιόρρυθμη περίπτωση», συνελήφθη την 26η Αυγούστου 2018 κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση. Φέρεται να αποφυλακίστηκε δέκα ημέρες πριν ξεσπάσει η νέα μεγάλη πυρκαγιά της Τρίτης, στην περιοχή Αγριλίτσα. Ανάμεσα στα 9 περιστατικά εμπρησμών για τα οποία κατηγορήθηκε συμπεριλαμβάνεται και η πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου 2018 στο χωριό Κοντοδεσπότι, η οποία μετέτρεψε σε στάχτη 8.000 στρέμματα πευκοδάσους. Σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής, στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά οι ανακριτικοί υπάλληλοι έχουν εντοπίσει κάποια καμένα αντικείμενα που, μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπολείμματα εμπρηστικών μηχανισμών.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης διευκρινίζουν ότι για να επιβεβαιωθεί η εκδοχή του εμπρησμού θα πρέπει τα στοιχεία να συσχετιστούν και με άλλα ευρήματα, όπως καταθέσεις μαρτύρων κ.ά. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται –κατά πληροφορίες– και δεύτερος ύποπτος. Πρόκειται για κάτοικο της ευρύτερης περιοχής όπου ξέσπασε η φωτιά, ο οποίος μάλιστα υπέστη εγκαύματα από την πυρκαγιά. Ερευνώνται οι συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε κοντά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. Πάντως, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η φωτιά να οφείλεται σε βραχυκύκλωμα στις αντλίες νερού που βρίσκονται στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Από τις γεωτρήσεις υδροδοτούνται τα χωριά της περιοχής και η πόλη των Ψαχνών και ήδη ειδικός πραγματογνώμων έχει λάβει εντολή να πραγματοποιήσει αυτοψία στο σημείο.

Χθες, στο μέτωπο της πυρκαγιάς δεν υπήρχαν ενεργές εστίες. Ολες οι δυνάμεις παρέμεναν εκεί υπό τον φόβο νέων αναζωπυρώσεων, όπως αυτές τα ξημερώματα της Παρασκευής, που αντιμετωπίστηκαν από τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής. Οι άνεμοι στην περιοχή της πυρκαγιάς είχαν χθες εξασθενήσει, ενώ υπήρχε ενδεχόμενο ακόμα και για ασθενή βροχόπτωση κατά τις απογευματινές – βραδινές ώρες.

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε ότι η πυρκαγιά κατέστρεψε ένα τμήμα του καταφυγίου άγριας ζωής. Σύμφωνα με τα νέα, περισσότερο ακριβή δεδομένα από τους δορυφόρους της Ε.Ε. (σύστημα Copernicus), η συνολική καμένη έκταση ανέρχεται σε 22.600 στρέμματα. Σήμερα το πρωί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς βράβευσε τα πληρώματα των τριών Canadair από την Ιταλία και την Ισπανία που συνέδραμαν τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.ΠΗΓΗ