Λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή του επίτιμου υπαρχηγού του ΠΣ, αντιστράτηγου ε.α. Ανδριανού Γκουρμπάτση, προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, με τίτλο «Στην Πυροσβεστική συντελείται νέο έγκλημα συγκάλυψης ευθυνών για το Μάτι».

Το κείμενο της επιστολής

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Ο αντιστράτηγος ε.α. του Π.Σ., Ανδριανός Γκουρμπάτσης

Σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών από τον πληρεξούσιο συνήγορο κ. Β. Καπερνάρο κατά της Ηγεσίας ΠΣ, αναφορικά με απόκρυψη στοιχείων και πληροφοριών για την πυρκαγιά στο Μάτι, ήρθε και η δική μας σειρά. Δεν θα μπορούσε η Πυροσβεστική, έχοντας σε διατεταγμένη υπηρεσία αρμόδιους να απαντούν με εντολή άνωθεν αρνητικά στις αιτιάσεις μας αξιωματικούς, παραβαίνοντας έτσι κατάφωρα και με πρόθεση, τόσο οι ίδιοι όσο και οι εντολείς τους, το εκ της υπηρεσίας τους καθήκον (παράβαση καθήκοντος άρθρο 259 ΠΚ), να μην συνεχίσει την παράνομη επιχείρηση απόκρυψης από όλους (ακόμη και από τους Εισαγγελείς) κρίσιμων εγγράφων στοιχείων και πληροφοριών και συγκάλυψης ευθυνών για το ίδιο συμβάν.

Πιο αναλυτικά, ως Τεχνικός Σύμβουλος συγγενών θυμάτων για τη διερεύνηση των αιτίων θανάτου αυτών από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 και στο πλαίσιο της διενεργούμενης από εμένα σχετικής έρευνας, ως όφειλα, ζήτησα, μεταξύ άλλων, πρόσφατα από την αρμόδια Πυροσβεστική Αρχή, το Δελτίο Πυρκαγιάς που συντάχθηκε για το περιστατικό αυτό. Η ευθυνόφοβη και εντεταλμένη από το Αρχηγείο ΠΣ Διοίκηση αυτής της Υπηρεσίας, όπως είναι προσχεδιασμένο και οργανωμένο έστειλε το αίτημα στο Στρατηγείο αυτής της παράνομης πλεκτάνης που εδρεύει στο Αρχηγείο ΠΣ, προκειμένου να απαντήσει προφανώς αρνητικά, ελέγχοντας με τον τρόπο αυτόν όλα τα σχετικά αιτήματα που αφορούν χορήγηση εγγράφων και πληροφοριών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Επισημαίνεται, ότι για το ως άνω έγγραφο προφανέστατα και δεν ισχύει η αρχή της μυστικότητας, καθότι δεν αποτελεί στοιχείο της σχετικής ποινικής δικογραφίας. Αμέσως με την έναρξη της σχετικής εισαγγελικής έρευνας έχει απλωθεί ένα πέπλο προστασίας από εντεταλμένα υπηρεσιακά όργανα προς εκείνους τους αξιωματικούς του ΠΣ, που φέρονται ότι ευθύνονται για το θάνατο των (100) αθώων θυμάτων και κάνουν ότι μπορούν, 1 επικαλούμενοι νομικίστικα πλην όμως αβάσιμα και μη νόμιμα προσχήματα και δικαιολογίες, σε κάθε ενδιαφερόμενο που ζητάει νομίμως (άρθρο 5 του Ν. 2690/1999, όπως ισχύει σήμερα) έχοντας έννομο συμφέρον διάφορα έγγραφα στοιχεία που τους εμπλέκουν ακόμη περαιτέρω. Και τούτο γιατί επιχειρούν να αποκρύψουν από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, όσα ακόμη εκ των αιτούμενων στοιχείων δεν βρίσκονται στο φάκελο του αποδεικτικού υλικού της σχετικής δικογραφίας.

Πώς λοιπόν να μην αρνούνται σ’ εμάς να χορηγήσουν τα αιτούμενα στοιχεία, όταν ακόμη και στους ίδιους τους Εισαγγελείς που διενήργησαν τη σχετική έρευνα έχουν αποκρύψει πολύ σημαντικά και κρίσιμα έγγραφα στοιχεία και ως εκ τούτου δεν έχουν λάβει αυτά υπόψη τους κατά τη σύνταξη της σχετικής Εισαγγελικής Διάταξης (εισαγγελικού πορίσματος).

Να είστε σίγουροι στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο εκθέτετε ανεπανόρθωτα, άπαντες οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, ότι όλα αυτά τα στοιχεία που σκόπιμα σήμερα επιχειρείτε να αποκρύψετε, τόσο από τους Εισαγγελείς όσο και από τεχνικούς συμβούλους ή νομικούς παραστάτες, έρχεται πολύ σύντομα το πλήρωμα του χρόνου, που θα λάβουμε όχι μόνον αντίγραφα όλων εκείνων των στοιχείων που βρίσκονται στο φάκελο της δικογραφίας αλλά και όσων δεν έχουν περιληφθεί σε αυτήν σκόπιμα και μη, τα οποία θα υποχρεωθείτε με εντολή της δικαστικής αρχής να μας παραδώσετε. Τότε μόνον θα λάμψει όλη η αλήθεια και θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη άπαντες, όσοι πράγματι ευθύνεστε για την εθνική αυτή τραγωδία.

Αντί να έχετε τύψεις για το φόνο (100) αθώων ανθρώπινων ψυχών εξ αιτίας των δικών σας εγκληματικών λαθών και παραλείψεων, τολμάτε και «τρομοκρατείτε» με τις κρίσεις και τις μεταθέσεις, όποιον αξιωματικό τολμά να πει ή αποκαλύψει την αλήθεια και τις ευθύνες σας. Το διαπιστώσαμε αυτό στις τελευταίες κρίσεις αξιωματικών του ΠΣ. Μην κρύβεστε λοιπόν σαν τους τυφλοπόντικες και μην πιστεύετε ότι δεν θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη άπαντες και για όλες τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις σας. Κυρία Υπουργέ, ξέρετε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και υπάρχει μια ενορχηστρωμένη και καλά οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων αξιωματικών και δυσχεραίνεται η δικαστική έρευνα; Απλά γιατί οι αξιωματικού του ΠΣ, που φέρονται εμπλεκόμενοι, κατά το σχετικό εισαγγελικό πόρισμα, για τη φονική πυρκαγιά, δεν έχουν τεθεί ακόμη μέχρι σήμερα με δική σας απόφαση σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα, όπως ακριβώς προβλέπεται από την κείμενη για το ΠΣ νομοθεσία. Και τούτο γιατί μόνον με τον τρόπο αυτό, όπως πολύ καλά γνωρίζει και ορθώς προέβλεψε ο νομοθέτης της συγκεκριμένης διάταξης νόμου, εξυπηρετείτε το υπηρεσιακό συμφέρον, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση συνίσταται στην απρόσκοπτη διεξαγωγή της τόσο σοβαρής δικαστικής έρευνας.

Εφόσον συνεχίζετε και τους διατηρείτε στη θέση και στα 2 καθήκοντά τους οι υπεύθυνοι αξιωματικοί παρεμποδίζουν εκ της θέσεως και των καθηκόντων τους με κάθε τρόπο την σε βάρος τους έρευνα, αποκρύπτοντας ο καθένας εξ αυτών κάθε σε βάρος του στοιχείο. Αντίθετα και για λόγους σκοπιμότητας, – άλλως δεν εξηγείται ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί – όχι μόνον τους διατηρείτε μόνον στην ενέργεια, – όσοι φυσικά πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι λοιποί ήδη αποστρατεύτηκαν – όταν άλλους για απλά αδικήματα η Υπηρεσία τους θέτει άμεσα, όταν ενημερωθεί από τον Εισαγγελέα, σε διαθεσιμότητα.

Ο κυριότερος, πλην του ως άνω, όμως λόγος που επιβάλει να τεθούν όλοι αυτοί οι αξιωματικοί σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα – για τον Αρχηγό δεν προβλέπεται διαθεσιμότητα, αλλά αποστρατεία – είναι η αποστέρηση της εκ των καθηκόντων και θέσεων τους αρμοδιότητας σύνταξης ή εμπλοκής κατά τη σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή ευθύνης τους και για την προσεχή αντιπυρική περίοδο, μια υπηρεσιακή ενέργεια ασύμβατη – όχι μόνον σε νομικό αλλά έστω και σε ηθικό επίπεδο – με την φερόμενη εμπλοκή και ευθύνη τους, μεταξύ άλλων και για την έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το οξύμωρο που σήμερα τίθεται με την ανοχή σας, αυτοί δηλαδή που φέρονται να ευθύνονται για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, εκτός άλλων και για έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού στον περυσινό αντιπυρικό σχεδιασμό, οι ίδιοι είναι αρμόδιοι να σχεδιάσουν την ετοιμότητα, λειτουργία και οργάνωση του ιδίου ως άνω μηχανισμού και κατά την προσεχή αντιπυρική περίοδο, που από την 1η Μαΐου αρχίζει.

Αυτό και μόνον αρκεί ως λόγος να προκαλέσει αίσθημα ανασφάλειας στο κοινωνικού σύνολο και αντίθετα, να επιρριφθούν πλέον ευθύνες κακουργηματικού – και όχι πλημμεληματικού – χαρακτήρα, για παρόμοιες εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις, που ενδεχομένως συμβούν φέτος στο επιχειρησιακό έργο εξ αιτίας πυρκαγιών. Δυστυχώς, η αρχή της νομιμότητας είναι «άγνωστη» ή και «απούσα» στις περισσότερες υπηρεσιακές ενέργειες και κυρίως σε θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των αξιωματικών, όπως πχ στις πρόσφατες κρίσεις αυτών ή σε υποθέσεις που αφορούν πειθαρχικές ή και ποινικές ευθύνες τους, όπως στη συγκεκριμένη επίδικη υπόθεση. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαταχθεί η διενέργεια Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) με εντολή της πολιτικής Ηγεσίας, ακόμη και μετά την έκδοση του εισαγγελικού πορίσματος, μόνον από σκοπιμότητα μπορεί να συμβεί. Η απόλυτη συγκάλυψη ευθυνών. Το κράτος δικαίου τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί στην Πυροσβεστική, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί σε μια Δημοκρατική Χώρα, όπως η δική μας και την ευθύνη γι΄ αυτό προφανώς και πρέπει να την επωμίζεται, ηθελημένα και μη, ο εκάστοτε πολιτικός προϊστάμενος, που δεν ελέγχει τους υπεύθυνους αξιωματικούς ακόμη και την ίδια τη 3 (φυσική) Ηγεσία, όταν αυθαιρετούν απέναντι στα νόμιμα δικαιώματα των πολιτών.

Αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Πυροσβεστική είναι πρωτόγνωρα για μια Υπηρεσία του Δημοσίου. Κανείς στο ΠΣ δεν ελέγχει τις αυθαιρεσίες, παρανομίες και γενικά τις ενδεχόμενες έκνομες ενέργειες που συμβαίνουν στο πλαίσιο των καθηκόντων του προσωπικού. Παντού και σε όλα συγκάλυψη, αφού δεν λειτουργούν οι προβλεπόμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Διεύθυνση Επιθεώρησης και Ελέγχου Πυροσβεστικού Σώματος, που συστάθηκε με το άρθρο 70 του Ν. 4249/2014, η οποία ποτέ δεν λειτούργησε, γιατί εξυπηρετεί την εκάστοτε Ηγεσία στο να επιβάλει την επικράτηση της σκοπιμότητας και όχι της νομιμότητας. Εξάλλου για όλα αυτά τα δεινά που έφεραν το ΠΣ σε τέλμα ευθύνεται, μεταξύ άλλων, πρωτίστως η έλλειψη αξιοκρατίας στο ΠΣ. Τα εγκληματικά λάθη και οι παραλείψεις στο επιχειρησιακό έργο ούτε ζήτημα υποστελέχωσης είναι ούτε έλλειψη εξοπλισμού. Είναι καθαρά ζήτημα προσώπων και τρόπου επιλογής αυτών στις ηγετικές θέσεις των Υπηρεσιών του Σώματος. Και όσο οι αξιωματικοί στο ΠΣ επιλέγονται με αναξιοκρατικά κριτήρια, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα, όπου και η δική σας Κυβέρνηση με τα ίδια κριτήρια τους επιλέγει, ο κίνδυνος να επαναληφθεί ένα νέο Μάτι θα είναι πάντα ορατός και ενδεχόμενος.

Μην απορείτε λοιπόν γιατί συνέβη η εθνική τραγωδία στο Μάτι με ένα υπό διάλυση τα τελευταία χρόνια Πυροσβεστικό Σώμα. Τίποτε δεν ήταν τυχαίο, για ό,τι συνέβη το περασμένο καλοκαίρι στο Ν. Βουτζά – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι. Ήταν σχεδόν αναμενόμενο, αφού δεν υπήρχε σχεδιασμός και οργάνωση για την αντιμετώπιση από την Πυροσβεστική καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Για όσους γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα στο ΠΣ, ήταν πολύ πιθανόν αυτό να συμβεί κάποια χρονική στιγμή, κι αυτό πράγματι συνέβη την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς. Με τον τρόπο που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια μέχρι και σήμερα το ΠΣ, που σχεδόν όλα προτάσσονται στο βωμό της σκοπιμότητας και της ιδιοτέλειας, πολύ φοβάμαι ότι θα συμβεί και πάλι κάποιο νέο Μάτι. Ελπίζω αυτή τη φορά να μην θρηνήσουμε θύματα, γιατί τότε το έγκλημα θα είναι προμελετημένο.-

Ανδριανός Γκουρμπάτσης
Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, ΝομικόςΠΗΓΗ