Πόρισμα – καταπέλτης, που «καίει» στελέχη της Πυροσβεστικής και «δείχνει» προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών για τη φονική φωτιά που είχε ξεσπάσει το 2016 στη Σιδηρούντα της Χίου, συντάχθηκε από τον πραγματογνώμονα, Δημήτρη Λιότσιο. Πρόκειται για τον πραγματογνώμονα που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από την έρευνά του για την τραγωδία στο Μάτι αλλά και από τη δημοσιοποίηση των απειλών σε βάρος του με στόχο τη συγκάλυψη ευθυνών.

Όπως γράφει το ethnos.gr και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Καλαφάτης, πριν ακόμα κοπάσει ο «θόρυβος» από τις καταγγελίες του για το Μάτι, έρχεται ένα δεύτερο πόρισμά του να προκαλέσει εκ νέου σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο που διερευνώνται οι ευθύνες των αρμοδίων, μετά από φονικές πυρκαγιές.

Στο φάκελο για την πυρκαγιά στη Χίο που κατατέθηκε στη Δικαιοσύνη, ο κ. Λιότσιος διαπιστώνει ότι συνάδελφοί του δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για να διαλευκανθούν τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, παρέδωσαν στη Δικαιοσύνη  έκθεση αυτοψίας που δεν ήταν υπογεγραμμένη, δεν κάλεσαν για κατάθεση σημαντικό μάρτυρα και δεν εξέτασαν το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να ξεκίνησε από καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, παρότι όλες οι ενδείξεις συνέκλιναν προς αυτή την κατεύθυνση. Καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα ότι από τύχη δεν χάθηκαν περισσότερες ζωές και τονίζει ότι «η σωρεία αντιφάσεων, τόσο της έκθεσης απλής αυτοψίας όσο και της δικογραφίας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ατιμωρησία των υπαιτίων της θανατηφόρου πυρκαγιάς».

h1.jpg
ethnos.gr

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην αυτοψία που έκανε στη Χίο ο κ. Λιότσιος το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Ιουλίου 2019 διαπίστωσε ότι «ακόμη και σήμερα ο χώρος ήταν ακαθάριστος τόσο πλησίον του δικτύου μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ εντός ρέματος καθώς και εκατέρωθεν αυτού».

Η φωτιά είχε ξεσπάσει περίπου τρία χρόνια πριν από την αυτοψία του πραγματογνώμονα,  αργά το βράδυ της 25ης Αυγούστου 2016, σε δασική έκταση στη Χίο. Υπήρχε χρονικό περιθώριο περίπου 4,5 ωρών για να εκκενωθεί το χωριό της Σιδηρούντας, που βρισκόταν μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της έναρξης της πυρκαγιάς. Αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα η 63χρονη Γεωργία Γαλιά, η οποία αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, να χάσει τη ζωή της υπό φρικτές συνθήκες.

Κατέρρευσε λίγα μέτρα πριν φτάσει στην έξοδο του οικισμού. Πυροσβέστες δεν υπήρχαν για να τη σώσουν, παρά μόνο δύο ηρωικοί εθελοντές, που την τράβηξαν κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες και την οδήγησαν με το φορτηγό τους στο νοσοκομείο. Μετά από 16 ημέρες νοσηλείας στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ υπέκυψε στα τραύματά της. Σε αγωγή που κατέθεσαν οι εγκαυματίες κατά του Δημοσίου αναφέρεται ότι αξιωματικός της Πυροσβεστικής είπε στους δύο εθελοντές: «Αν θέλετε και μπορείτε να πάτε να την πάρετε…».

h2.jpg
ethnos.gr

Μαζί με την 63χρονη έτρεχαν να σωθούν ο 41χρονος Κώστας Γιαλιάς και η αδερφή του Ελένη Γιαλιά, οι οποίοι πέρασαν μέσα από την «καταιγίδα» φωτιάς και σώθηκαν, παρά τα σοβαρά εγκαύματα που υπέστησαν. Πιο σοβαρά τραυματίστηκε η 52χρονη Άρτεμις Καψύλη, η οποία διαγνώστηκε με 80% αναπηρία και εγκαύματα έκτασης μεγαλύτερης από το 40% του σώματός της.

Πόρισμα – καταπέλτης

Το ethnos.gr αποκαλύπτει το πόρισμα – καταπέλτη του πραγματογνώμονα, Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος εξελίσσεται σε «άνθρωπο για τις δύσκολες αποστολές». Με τρία χρόνια καθυστέρηση και εν μέσω σοβαρών καταγγελιών για προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης, οι εισαγγελικές Αρχές ανέθεσαν πέρυσι στον κ. Λιότσιο την πραγματογνωμοσύνη, με στόχο να «ξεκολλήσει» η έρευνα. Στο μεταξύ, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2016 όταν και ξέσπασε η φωτιά στη Χίο μέχρι το 2019 όταν τελικά του ανατέθηκε η έρευνα, ο κ. Λιότσιος είχε δώσει τα «διαπιστευτήριά» του με την έρευνα που είχε κάνει για την τραγωδία στο Μάτι.

Στο πόρισμα των 399 σελίδων για τη φονική φωτιά στη Σιδηρούντα, ο κ. Λιότσιος επικεντρώνεται στις ευθύνες των συναδέλφων του που διενέργησαν την έρευνα για το γεγονός ότι δεν διαλευκάνθηκε η αιτία που προκάλεσε τη φωτιά: «Λόγω των παρελθόντων χρόνων έχουν χαθεί πολύτιμα στοιχεία για την εξακρίβωση της αιτίας, όμως αυτό που διαπίστωσα κατά την αυτοψία είναι ότι ακόμη και σήμερα ήταν ακαθάριστος ο χώρος τόσο πλησίον του δικτύου μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ εντός ρέματος καθώς και εκατέρωθεν αυτού. Η έναρξη της πυρκαγιάς εντοπίστηκε δίπλα από ρέμα, πάνω από το οποίο περνάει γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αποκλείστηκε ως αιτία έναρξης η ηλεκτρική, από τους εναέριους αγωγούς μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσης τάσης της ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι διέρχονται από τη ρεματιά πλησίον του σημείου έναρξης, παρά τη μαρτυρία για λάμψη.

Χωρίς να γίνει διορισμός ειδικού πραγματογνώμονα με ανάλογη ειδικότητα Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου, αυθαίρετα και ατεκμηρίωτα, αναφέρεται στην έκθεση αυτοψίας η έλλειψη ηλεκτρικής αιτίας, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις για την εξέταση τόσο των αγωγών όσο και λοιπών υλικών του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

h3.jpg
ethnos.gr

Ο κ. Λιότσιος κατακεραυνώνει το συμπέρασμα στο οποίο είχε καταλήξει η έρευνα, προτού αναλάβει ο ίδιος, σύμφωνα με το οποίο αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς ήταν «γυμνές φλόγες και ειδικότερα ρίψη ή εγκατάλειψη φλεγόμενου αντικειμένου». Σύμφωνα με το πόρισμα, « είναι παντελώς αυθαίρετο και ατεκμηρίωτο, διότι η αναγραφόμενη ως αίτια έναρξης πυρκαγιάς αυτοαναιρείται από το γεγονός ότι στην έκθεση αυτοψίας αναγράφεται πως δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος που να οδηγεί στον ακριβή τρόπο με τον οποίο τέθηκε η πυρκαγιά».

Και συνεχίζει: «Στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η φωτιά δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς ο δρόμος  παρότι καλοκαίρι δεν παρουσιάζει μεγάλη κυκλοφορία και επικρατεί σκότος. Από τις μαρτυρίες του πληρώματος αναφέρεται πως δεν παρατήρησαν κάποιο όχημα και γενικά κάποια ύποπτη κίνηση. Είναι βέβαιο πως λόγω του σκότους όποιος και να πέρναγε από το συγκεκριμένο δρόμο θα γινόταν αντιληπτός από το πυροσβεστικό όχημα που βρίσκεται λίγα μέτρα παραπάνω (…) Στην περίπτωση που κάποιος πήγε πεζός στο σημείο δεν θα προλάβαινε να αποχωρήσει. Διότι η απόσταση που διανύει ένα πυροσβεστικό όχημα για να πάει σε κάποιο περιστατικό είναι ένα χιλιόμετρο το λεπτό, στη χειρότερη των περιπτώσεων να κάνει δύο λεπτά το χιλιόμετρο αλλά και πάλι το πυροσβεστικό όχημα βρισκόταν στα 600 μέτρα από το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα προλάβαινε ο υποτιθέμενος εμπρηστής να αποχωρήσει και θα τον έβρισκαν μπροστά τους».

Εξέτασαν ύποπτο

Παρά τα παραπάνω δεδομένα, ένας εργάτης από τη Δράμα, ο οποίος είχε μεταβεί το καλοκαίρι του 2016 στη Χίο για να δουλέψει σε συνεργείο εργολάβου που αναλάμβανε έργα στο νησί, εξετάστηκε ως ύποπτος για πρόκληση εμπρησμού. Τελικά, δεν προέκυψε το παραμικρό στοιχείο σε βάρος του.

Το ethnos.gr ήρθε σε επικοινωνία μαζί του. Ο ίδιος δεν γνωρίζει ελληνικά και έτσι τα λίγα πράγματα που μπόρεσε να πει τα μετέφρασε η γυναίκα του. Ο εργάτης, που ζει μόνιμα στη Δράμα, ανέφερε ότι ξαφνικά και χωρίς κανέναν λόγο τον σταμάτησαν στο δρόμο, όπου βρισκόταν μαζί με άλλους εργάτες, και του είπαν ότι έπρεπε να του κάνουν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με μία φωτιά. Εκείνος δεν είχε ιδέα τι είχε συμβεί: «Είμαι χειριστής σκαπτικών οχημάτων. Όταν με φώναξαν για να μου κάνουν ερωτήσεις ήρθε και το αφεντικό μαζί μου. Τους είπα ότι δεν έχω πετάξει τίποτα στο δάσος και ότι δεν ξέρω τίποτα για τη φωτιά».

Είχαν προειδοποιήσει

Ένα άλλο σημαντικό σημείο του πορίσματος είναι αυτό που σημειώνει ότι η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου είχε προειδοποιήσει με έγγραφό της, πριν από τη φονική φωτιά, για την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων (πχ κλάδεμα δέντρων όπου περνούν γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος). Για πυρκαγιές που προκαλούνται κοντά ή κάτω από το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ έκανε λόγο και έγγραφο που είχε σταλεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.

Ο κ. Λιότσιος προσθέτει ότι «δεν προκύπτει από τη δικογραφία ότι έγινε διαφύλαξη του χώρου έναρξης της πυρκαγιάς (ως όφειλαν), καθώς και πλησίον του στύλου μέσης τάσης, για τυχόν ευρήματα ή για διορισμό πραγματογνώμονα, πριν γίνουν οι οποιεσδήποτε εργασίες αποκατάστασης από τον τεχνικό του ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης, δεν περισυλλέχθησαν τα εξαρτήματα που αντικαταστάθηκαν από τους τεχνικούς».

Αυτοψία χωρίς υπογραφές

Η έκθεση αυτοψίας που συμπεριλήφθη στη δικογραφία και κατατέθηκε στη Δικαιοσύνη δεν φέρει υπογραφές. Αυτό διαπιστώνεται στο πόρισμα των 399 σελίδων. Ο κ. Λιότσιος τονίζει ότι σε όλα τα έγγραφα της δικογραφίας υπάρχουν υπογραφές παντού. Εξαίρεση αποτελεί η έκθεση αυτοψίας που αναφέρει –μεταξύ άλλων- ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για έναρξη της φωτιάς από καλώδια: «Η Έκθεση Απλής Αυτοψίας δεν είναι υπογεγραμμένη από τους αρμόδιους ανακριτικούς υπαλλήλους, ενώ δεν ελέγχθηκε η μη υπογραφή της αυτοψίας από τον υπογράφοντα του διαβιβαστικού προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου».

h4.jpg
ethnos.gr

Η ίδια έκθεση αυτοψίας δημιουργεί και άλλα ερωτήματα: «Στον πίνακα με τα ονόματα των ανθρώπων που ειδοποίησαν την Πυροσβεστική για την πυρκαγιά, το όνομα Τ.Μ. με αριθμό κινητού τηλεφώνου… δεν αντιστοιχεί στο προαναφερόμενο όνομα. Επίσης, ο κύριος Κ.Ι. ο οποίος τηλεφώνησε για αναγγελία πυρκαγιάς δεν κλήθηκε ποτέ για ένορκη κατάθεση ως συνήθως γίνεται από τους πρώτους καλούντες για περιστατικά. Οι καταθέσεις που ελήφθησαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου θα χαρακτηρίζονταν ως ελλιπείς με σημαντικά ερωτήματα αδιερεύνητα. Όπως για το τι συνθήκες επικρατούσαν εντός της Σιδηρούντας, για το γεγονός ότι δεν υπήρχε ρεύμα και τι ώρα συνέβη αυτό, για το εάν υπήρχε ασθενοφόρο και τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκαν οι τραυματίες, για το εάν δημιουργήθηκε πανικός και για ποιο λόγο, για το εάν δόθηκαν στους πολίτες συγκεκριμένες κατευθύνσεις από τους αρμοδίους. Οι ερωτήσεις εστιάζουν κυρίως στο γιατί οι πολίτες βγήκαν από το σπίτι τους . Διαβάζοντας τις καταθέσεις διαπιστώνεις ότι δεν διερευνώνται σημαντικά ερωτήματα που προκύπτουν από τους μάρτυρες».

Επίσης, στα στοιχεία από την ΕΜΥ έρχονται σε αντίφαση με την έκθεση απλής αυτοψίας, όπου αναγράφεται ότι «ο άνεμος την ώρα της πυρκαγιάς γενικά ήταν πολύ ισχυρός έως θυελλώδης».

Δικηγόρος εγκαυματία: Κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων

Ο Αλέξανδρος Παπαστεργιόπουλος, δικηγόρος εγκαυματία στη φωτιά της Σιδηρούντας, εκφράζει μιλώντας στο ethnos.gr την ανησυχία του απέναντι στον κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων: «Το πόρισμα που μόλις γνωστοποιήθηκε επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις που από την πρώτη στιγμή είχαμε διατυπώσει σχετικά με τις ευθύνες για αυτή την τραγωδία και που τότε ίσως φαίνονταν αιρετικές».

alexandros_papastergiopoylos.jpg
Αλέξανδρος Παπαστεργιόπουλος/ethnos.gr

«Εύχομαι μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος η δικαστική πορεία της υπόθεσης να γίνει με πιο γοργά και αποφασιστικά βήματα. Σημειώνω ότι η καθυστέρηση που ήδη έχει υπάρξει δύναται να έχει καταλυτικές συνέπειες, κυρίως ως προς τον κίνδυνο παραγραφής και τότε οι ευθύνες των αρμοδίων εισαγγελικών και δικαστικών αρχών θα είναι μεγάλες. Αναμένουμε με μεγάλη αγωνία την ανταπόκριση της δικαιοσύνης στο αίτημα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας της Χίου για απόδοση δικαιοσύνης», τονίζει.

4,5 ώρες για εκκένωση που δεν έγινε

Η πυρκαγιά της 25ης Αυγούστου 2016 ξέσπασε στις 23:48 σε δασική έκταση. Στο χωριό της Σιδηρούντας έφτασε στις 4:30 τα ξημερώματα.

«Οι 4,5 ώρες που μεσολάβησαν ήταν αρκετός χρόνος για οποιαδήποτε απόφαση και εάν λαμβανόταν από τους αρμοδίους. Ακόμη και στην περίπτωση της οργανωμένης απομάκρυνσης, θα μπορούσαν να απομακρυνθούν οι πολίτες με ασφάλεια διότι δεν ξεπερνούσαν σε σύνολο τα 50-60 άτομα (…) Από τις ένορκες καταθέσεις προκύπτει ότι οι συναρμόδιοι φορείς ήταν παρόντες και είχαν γνώση για την πυρκαγιά αλλά δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια οργανωμένης ενημέρωσης των πολιτών (…) Παρότι είχαν περάσει δύο ώρες από την έναρξη της πυρκαγιάς, παρατηρώντας όλοι οι συναρμόδιοι φορείς ότι η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη, αντιλαμβανόμενοι ότι υπάρχει διακοπή τόσο της ηλεκτροδότησης όσο και της υδροδότησης και ότι η κατάσταση είναι θέμα χρόνο να τεθεί εκτός ελέγχου μόλις πλησιάσει η πυρκαγιά το χωριό – καθότι μέσα σε αυτό υπήρχαν πολίτες, αστυνομικοί, εθελοντές, πυροσβέστες, δημοσιογράφοι και παρατηρητές, εντούτοις μέχρι την ώρα εκείνη δεν υπήρξε κάποιος συντονισμός μεταξύ τους (…) Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο του Δήμου Χίου δεν κρίθηκε πιθανότατα απαραίτητη η έκτακτη σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για συντονισμένες προληπτικές ενέργειες. Επίσης, δεν έγινε πρόβλεψη ύπαρξης ενός ασθενοφόρου προληπτικά».

Η πυρκαγιά αυτοκατασβέστηκε  βόρεια της Παραλίας Μετόχι καίγοντας στο πέρασμά της συνολικά 6589 στρέμματα γης.

Άρτεμις Καψύλη στο ethnos.gr: «Καιγόμασταν αβοήθητοι»

Η 52χρονη Άρτεμις Καψύλη, αισθητικός στο επάγγελμα, τέσσερα χρόνια μετά τη φωτιά που προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία της, περιμένει τη λύτρωση. Είναι ο άνθρωπος που με την υπομονή και την επιμονή του κατάφερε να «ξεκολλήσει» την έρευνα των Αρχών.

Μιλώντας στο ethnos.gr, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε στη Σιδηρούντα, οι οποίες τη στιγμάτισαν για πάντα. Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά βρισκόταν στο πατρικό της σπίτι, μαζί με τα δύο της παιδιά, ηλικίας 12 και 14 ετών, και την ηλικιωμένη μητέρα της. Η συγχωριανή της από το καφενείο του χωριού ήταν η πρώτη που την ειδοποίησε: «Τρέξτε. Φωτιά». Η 52χρονη πήρε την οικογένειά της, επιβιβάστηκαν όλοι μαζί στο αυτοκίνητο του γείτονα και κατέβηκαν προς τη θάλασσα, που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων.

artemis3.jpg
Άρτεμις Καψύλη/ethnos.gr

«Η φωτιά δεν είχε φτάσει ακόμα στο χωριό. Πέρασαν από το παραθαλάσσιο σημείο, όπου βρισκόμασταν, τα ξαδέρφια μου και με πήραν με το αυτοκίνητό τους, για να πάμε στον οικισμό και να πάρουμε τα πράγματά μας. Να σώσουμε ότι μπορούμε. Στο δρόμο προς το χωριό δεν είδαμε κανένα όχημα της Πυροσβεστικής. Όταν φτάσαμε ο οικισμός δεν είχε ρεύμα αλλά ούτε και νερό. Προφανώς δεν υπήρχε γεννήτρια για την ύδρευση. Ήταν θεοσκότεινα και φυσούσε δυνατά. Η φωτιά εξαπλωνόταν γρήγορα. Πήρα ότι προλάβαινα από το σπίτι και πήγα προς την πλατεία. Ο κόσμος έτρεχε να σωθεί. Πηγαίνοντας προς το δρόμο που οδηγεί στην έξοδο του χωριού οι φλόγες μας περικύκλωσαν», περιγράφει η Άρτεμις Καψύλη.

Μπροστά της έτρεχε να σωθεί και η 63χρονη που τελικά δεν τα κατάφερε: «Την κρατούσε ο γιος της. Κάποια στιγμή έπεσε και του είπε ‘τρέξε να σωθείς’. Δεν βλέπαμε ουρανό. Οι καύτρες έπεφταν σαν χαλάζι. Κάποια στιγμή έπεσα και εγώ κάτω. Άρχισα να καίγομαι. Όλη μου η ζωή πέρασε μπροστά από τα μάτια μου. Έβλεπα μέσα στις φλόγες τα παιδιά μου. Ήθελα να τα δω για τελευταία φορά. Κατάφερα να σηκωθώ. Έβαλα τα χέρια μου στο πρόσωπο και έτρεχα στα τυφλά. Φώναζα ‘βοήθεια, καίγομαι’. Πυροσβέστες δεν υπήρχαν. Με βρήκε ένας εθελοντής, ο οποίος μου έριξε νερό με ένα μπουκάλι. Το δέρμα μου έβραζε. Με έβαλε σε ένα αυτοκίνητο και με μετέφερε στο νοσοκομείο. Στο δρόμο λιποθύμησα τρεις φορές».

Η 52χρονη νοσηλεύτηκε για τρεισήμισι μήνες στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις. Οι εξαιρετικά δαπανηρές κρέμες επούλωσης, όπως και τα επιθέματα και οι μάσκες σιλικόνης καλύφθηκαν με δικά της έξοδα. «Ακόμα δεν κλείνουν τα δάχτυλα των χεριών μου και έχω κινητική αστάθεια».

Για να λυτρωθεί, όπως λέει, περιμένει να αποδοθούν ευθύνες: «Η ατιμωρησία είναι κάτι που με τρώει μέσα μου. Θεωρώ ότι υπήρξε πρόθεση συγκάλυψης, τουλάχιστον όσον αφορά στην Πυροσβεστική».

«Καμία οδηγία στους κατοίκους»

Στην ένορκη κατάθεση που έδωσε αυτόπτης μάρτυρας επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε κανένα οργανωμένο σχέδιο τη μοιραία νύχτα. Ο μάρτυρας Μ.Θ. αναφέρει ότι στο χωριό πρέπει να βρίσκονταν 50 – 60 άτομα και ενώ όλα έδειχναν από την αρχή ότι ο αέρας θα έφερνε τη φωτιά στο χωριό και ότι η κατάσταση θα ήταν επικίνδυνη και έπρεπε να προστατευτεί ο κόσμος, επί 4 – 5 ώρες κανείς δεν έδωσε κάποια οδηγία στους κατοίκους σχετικά με το τι έπρεπε να κάνουν. Ούτε κάποιος είπε στους κατοίκους ότι πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και να μη βγουν από αυτά γιατί είναι ασφαλές να παραμείνουν σε αυτά, ούτε κάποιος είπε ότι θα πρέπει να φύγουν από το χωριό και να το εκκενώσουν, παρόλο που υπήρχε αρκετός χρόνος για εκκένωση.

Όλα αυτά ενώ γνώριζαν ότι η Σιδηρούντα βρίσκεται στην κορυφή υψώματος και εύκολα θα περικυκλώνονταν από τις φλόγες εάν αυτές το πλησίαζαν και ότι γύρω από το χωριό υπήρχαν ακαλλιέργητες δασωμένες εκτάσεις που δεν είχε γίνει καμία προληπτική ενέργεια για καθαρισμό των εκτάσεων αυτών. Αναφέρει ότι ούτε μια απαγόρευση από τους αρμοδίους προκειμένου να μην μπαίνουν στο χωριό Ι.Χ. Η κάπνα έπνιγε τα πάντα και εκμηδένιζε την ορατότητα, φωτιές έπεφταν από τον ουρανό , και όλοι όσοι είχαν την ατυχία να βρίσκονταν εκεί ήταν σε πανικό και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να απομακρυνθούν από το χωριό. Επίσης αναφέρει ότι ούτε ασθενοφόρο δεν υπήρχε για να παραλάβει τους τραυματίες.

Πηγή: ethnos.gr

Του Αλέξανδρου ΚαλαφάτηΠΗΓΗ