Για «επιλεκτικές εκκαθαρίσεις στη συνέχεια του ίδιου έργου» κάνει λόγο σε ανακοίνωση της για τις φετινές κρίσεις αξιωματικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Πραγματοποιήθηκαν τελικά και οι φετινές ετήσιες κρίσεις των Αξιωματικών του Π.Σ., στη σκιά των θλιβερών γεγονότων του περασμένου καλοκαιριού, με κύρια χαρακτηριστικά την επιλεκτική λογική της καρατόμησης συγκεκριμένων Αξιωματικών που ενεπλάκησαν στην τραγωδία της Ανατολικής Αττικής αλλά και άλλων ανά το πανελλήνιο που για διαφόρους λόγους κρίθηκαν με τον κομψό όρο, ως «ευδοκίμως τερματίσαντες». Επί της ουσίας είχαμε μια επανάληψη, που καταντάει κουραστική ή και προβλέψιμη αν ξέρεις κάποιες παραμέτρους του «παρασκηνίου».

Οι όροι του παιχνιδιού ασαφείς, αιωρούμενοι ανάμεσα στα όρια της νομιμότητας και της διάθεσης επιβολής της κυριαρχίας, κινούμενοι από ξεπερασμένες λογικές όπου δεν κατάφεραν να θέσουν νέους κανόνες θεσμοθέτησης ενός σύγχρονου και δίκαιου νομοθετήματος, που θα εμπεδώσει επιτέλους και το αίσθημα της ανάδειξης των ικανότερων, διατηρώντας την άκρως επικίνδυνη και διχαστική λογική της αναμενόμενης ανάδειξης ως επί το πλείστον των ημετέρων.

Είδαμε να «καθαρίζουν» την «κακιά στιγμή» της φωτιάς του Ματιού, αποστρατεύοντας άξιους και ικανούς συναδέλφους με αναμφισβήτητη εμπειρία, που δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια συνταξιοδότησης.

Είδαμε να καρατομείται ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών, «με δεδομένα που κινούνται στα όρια ερμηνείας της νομιμότητας που πρέπει να εξετασθεί όχι μόνο για το τυπικό των διαδικασιών αλλά και τους σκοπούς που ενδεχομένως εξυπηρετούν».

Είδαμε μετακινήσεις συναδέλφων σε θέσεις, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της επικράτειας, αναδύουν τάσεις ρεβανσισμού, εν μέσω μιας κρίσιμης εποχής για την πορεία του Π.Σ. όπου αυτό μάλλον είναι άκρως επικίνδυνο και επισφαλές για την λειτουργία του Σώματος.

Ο προβληματισμός από τις αμφιλεγόμενες επιλογές αλλά και την διακριτική μεταχείριση κάποιων είναι παντού διάχυτος, την ώρα που το Π.Σ. και η ηγεσία του οφείλουν να το θωρακίσουν έναντι εκείνων που εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις, προσπαθούν να αμφισβητήσουν έναν οργανισμό που αποτελεί των ακρογωνιαίο λίθο στην ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας. Ευχή μας η διάψευση όλων όσων προαναφέρθηκαν και η ομαλή μετάβαση του Π.Σ. στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Απαίτηση συνάμα όμως και όλων, όπως χρόνια τώρα εκφράζεται από παντού, η αλλαγή και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου κρίσεων και προαγωγών του Π.Σ. που θα εμπεδώνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το αίσθημα αξιοκρατίας και ανάδειξης των ικανών και άξιων, οι οποίοι θα κληθούν να το οδηγήσουν στην νέα εποχή των πολλών απαιτήσεων και προσδοκιών της κοινωνίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Ο πρόεδρος, Δημήτριος Σταθόπουλος
Ο γ. γραμματέας, Νικόλαος ΛαυράνοςΠΗΓΗ