Αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών, αποτελούμενη από τους εκλεγμένους Αντιπροσώπους στην ΠΟΑΣΥ ΖΕΪΝΟ Σόλωνα (από Ένωση Δυτικής Αττικής) και ΚΑΤΣΑΡΟ Βαγγέλη (από Ένωση Αθηνών), πραγματοποίησε περιοδεία σε αστυνομικές Υπηρεσίες της Δυτικής Αττικής. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας οι Αντιπρόσωποι συνομίλησαν με τους συναδέλφους για τα υπηρεσιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, ενώ επίσης συζητήθηκαν και τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση.

Όσον αφορά τα προβλήματα, αυτά είναι πάρα πολλά. Ο αστυνομικός που υπηρετεί στη Δυτική Αττική βιώνει μία υπηρεσιακή καθημερινότητα – κόλαση. Αγκυλώσεις που έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια περιγράφουν ένα «βαλτώδες» υπηρεσιακό περιβάλλον, που δείχνει να μην αλλάζει με τίποτα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Απουσία μόνιμου προσωπικού καθαριότητας που να παρέχει καθημερινές υπηρεσίες. Μολονότι ζούμε εν καιρώ πανδημίας οι περισσότερες υπηρεσίες δεν έχουν καν προσωπικό καθαριότητας, δημιουργώντας έτσι συνθήκες μόλυνσης σε αστυνομικούς, κρατουμένους και πολίτες. Μάλιστα σε κάποια Τμήματα οι ίδιοι οι συνάδελφοι «βάζουν το χέρι στην τσέπη» προκειμένου να έχουν το «προνόμιο» να υπηρετούν σε καθαρό περιβάλλον

  • Απουσία Μέσων Ατομικής Προστασίας

  • Δραματική υποστελέχωση των Τμημάτων. Ειδικά στα Τμήματα Ασφαλείας η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη. Συνήθως «μια χούφτα» συνάδελφοι καλούνται να βγάλουν πέρα τεραστίων διαστάσεων δουλειά

  • Συστηματική καταστρατήγηση των κανονισμών για το χρόνο εργασίας των αστυνομικών. Κομμένα ρεπό, μη χορήγηση ρεπό, εργασία από απογευματινή σε πρωινή βάρδια, διπλά βραδινά κ.α.

  • Δεν εκδίδεται σχεδόν πουθενά εβδομαδιαία υπηρεσία

  • Σε κανένα Τμήμα δεν ορίζεται Σκοπός Κρατητηρίων

  • Γερασμένος και δυσλειτουργικός στόλος οχημάτων που πρέπει να αντεπεξέλθει σε καθημερινά δρομολόγια

  • Υπάρχουν κρατητήρια σε Αστυνομικό Τμήμα που μολονότι έχουν κριθεί ως ακατάλληλα, εξακολουθούν να λειτουργούν προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο «θύελλα» προβλημάτων

  • Οι προϊστάμενες υπηρεσίες πάρα πολλές φορές διατάσσουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για νέα μέτρα ή τροποποιούν τα ισχύοντα μέτρα, με αποτέλεσμα να καλούνται οι επιμέρους Υπηρεσίες να τροποποιούν τις υπηρεσίες κατά συνέπεια τελευταία στιγμή

  • Ενίσχυση υπηρεσίων που ανήκουν ακόμα και σε άλλες Διευθύνσεις, μολονότι η Δυτική Αττική είναι, αν όχι η περισσότερο προβληματική, μία από τις πιο προβληματικές σε ολόκληρη τη χώρα (βανάκι Αθήνας, ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας)

Από πλευράς της αντιπροσωπείας της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών τονίστηκε η ανάγκη αφύπνισης του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζόμενων αστυνομικών, πράγμα που μπορεί να πραγματοποιηθεί συλλογικά και μαζικά μέσα από συστηματική δουλειά και διεκδίκηση. Όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να συζητούμε για τα μεταξύ μας προβλήματα –που είναι κοινά-, να τα ιεραρχούμε και να ορίζουμε όλοι μαζί σχέδιο δράσης και διεκδίκησης.

Η παράταξή μας κατέστησε σαφές στους συναδέλφους ότι θα δώσει μάχη μαζί τους «μπαίνοντας μπροστά», όπου τα δικαιώματά τους πλήττονται και θα δώσει φωνή σε κάθε έναν που θέλει να αναδείξει τα προσωπικά του υπηρεσιακά βιώματα.

Συνάδελφοι, να σταματήσουμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στους γνωστούς «αρχιερείς» του συνδικαλιστικού μας χώρου, και να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας!

Να δοθεί φωνή σε κάθε εργαζόμενο αστυνομικό!

Ούτε βήμα πίσω από αυτά που δικαιούμαστε!

Όλοι να σηκώσουμε ανάστημα μπροστά στην υπηρεσιακή κόλαση που βιώνουμε!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝΠΗΓΗ