Τιμωρητική συμπεριφορά απέναντι σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. καταγγέλλει η Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, βάζοντας στο «κάδρο» τον Διευθυντή της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την τιμωρητική συμπεριφορά του Διευθυντή της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, Αστυνομικού Διευθυντή κ. Κωνσταντίνου ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΥ, απέναντι σε Αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι σχολίασαν την κρατούσα υπηρεσιακή κατάσταση σε μια συζήτηση μεταξύ μελών της κλειστής ομάδας που διατηρούν εκλεγμένοι συνδικαλιστές της Ένωσης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου φιλοξενούνται αποκλειστικά Αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης. Η ομάδα αυτή είναι ενημερωτική και στοχεύει στην άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των μελών και των συνδικαλιστών, για την προαγωγή και επίτευξη των καταστατικών σκοπών του Σωματείου μας. Στα πλαίσια αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που τα μέλη της ομάδας εκφράζουν παράπονα ή θίγουν τα κακώς κείμενα εντός της Υπηρεσίας τους.

Τα σχόλια αυτά, προφανώς μεταφέρθηκαν στον κ. Διευθυντή και του προκάλεσαν μεγάλη δυσαρέσκεια, καθώς με συνοπτικές διαδικασίες διέταξε την τρίμηνη απόσπασή τους σε άλλες Υπηρεσίες της ΓΑΔΘ. Φρονούμε ότι εφόσον υπήρξε ατόπημα εκ μέρους των Αστυνομικών, η Διοίκηση όφειλε να τους καλέσει σε απολογία όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία και να μην αναβιώσει πρακτικές που υποδηλώνουν επίδειξη δύναμης.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η Διοίκηση επιδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά μόνο όταν θέλει να εξαντλήσει την αυστηρότητά της έναντι του προσωπικού, ενώ η εν γένει στάση της είναι διαμετρικά αντίθετη.

Εξάλλου, πως αλλιώς να ερμηνευτεί η μη πραγματοποίηση συγκέντρωσης προσωπικού για τους δικυκλιστές της Άμεσης Δράσης, τους τελευταίους 10 μήνες; Ο νέος Διευθυντής από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ουδέποτε έχει συναντήσει το προσωπικό, με όσα αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις και τον τρόπο διοίκησης της Υπηρεσίας.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαζόντως λυπηρή, πολλώ δε μάλλον για τις Ομάδες ΔΙ.ΑΣ., οι οποίες επάξια έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και την έμπρακτη στήριξή σας. Από την αρχή της θητείας σας, αμφότεροι, επιδοθήκατε σε μια σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση των Ομάδων, ενέργεια που δυστυχώς δεν συμμερίζεται η Διοίκηση της Άμεσης Δράσης. Αυτό αποδεικνύεται και από τις υπηρεσιακές συνέπειες που θα επιφέρουν οι προαναφερόμενες αποσπάσεις, ήτοι τη μείωση, κατά μια, των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. που κινούνται και αστυνομεύουν τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, ένα χαρακτηριστικό της παρούσας Διοίκησης που αναδεικνύει την εκ διαμέτρου αντίθετη αντίληψή της σε σχέση με την κοινωνία και την Ηγεσία, είναι το γεγονός ότι επιλέγει, αποκλειστικά και μόνο, Αστυνομικούς των ΔΙ.ΑΣ. και ΖΗΤΑ για τις προσωρινές ενισχύσεις άλλων Διευθύνσεων ή για την στελέχωση νέων Υπηρεσιών.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Επειδή η υπηρεσιακή ευημερία των συναδέλφων μας έχει διαταραχθεί σφόδρα και έχει προκληθεί ανησυχία για παρόμοιες δυσάρεστες εξελίξεις στο μέλλον, παρακαλούμε για τη μεσολάβησή σας ώστε να παύσει η δίωξη και ο στιγματισμός των συναδέλφων μας. Άλλωστε, η σχέση μεταξύ κάθε συνδικαλιστικού Σωματείου και των μελών του είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων και όλοι μας υποχρεούμαστε να το διαφυλάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η Ένωσή μας εξετάζει τον τόπο και τον χρόνο που θα κλιμακώσει τις δράσεις της, ως μέσο για την προστασία των μελών μας και ως αντίδραση σε κάθε προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας του λόγου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος, Θεόδωρος Τσαϊρίδης
Ο γ. γραμματέας, Γεώργιος ΧατζόπουλοςΠΗΓΗ