Αν υπάρχουν δύο άνθρωποι στην Ελλάδα που επί της «ειδικότητάς» τους δεν συγκρίνονται με κανέναν άλλον, είναι οι αδελφοί Παλαιοκώστα στις… αποδράσεις.

Ωστόσο η τύχη του Βασίλη, που διαρκεί έως σήμερα και τον έχει αναγάγει σε έναν από τους πιο διάσημους καταζητούμενους της Ευρώπης, για τον μεγαλύτερο αδελφό του Νίκο, στέρεψε το Σεπτέμβριο του 2006. Τρεις μήνες νωρίτερα είχε σχεδιάσει την κινηματογραφική απόδραση του Βασίλη (και του Αλβανού Αλκέτ Ριζάι) με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, οργανώνοντας το «τέλειο έγκλημα». Ήταν ένα ελικόπτερο λευκού χρώματος με μπλε λωρίδες ώστε να μοιάζει με αυτά της ΕΛ.ΑΣ. και τη μέρα που επιλέχθηκε για να εφαρμοστεί το σχέδιο, βρίσκονταν στον αττικό ουρανό περισσότερα από 15 ελικόπτερα, ώστε να διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή του «Ράλι Ακρόπολις». Ο αιφνιδιασμός και η σύγχυση των φυλάκων ήταν πλήρεις, όχι όμως και των δύο δραπετών, που ήξεραν ακριβώς τι να κάνουν όταν το ιδιωτικό ελικόπτερο προσγειωνόταν στο προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2006 τρία τζιπ της Αστυνομίας Λιβαδειάς και 10 καλά εξοπλισμένοι αστυνομικοί στήνουν μπλόκο στο χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό. Εντοπίζουν ένα όχημα το οποίο θεωρούν ως ύποπτο για την κίνηση του Παλαιοκώστα και του κάνουν σήμα να σταματήσει για έλεγχο. Ο οδηγός όμως, αντί να φρενάρει, αναπτύσσει ταχύτητα και τα τζιπ ξεκινούν να τον καταδιώκουν. Τελικά το αυτοκίνητο εκτρέπεται της πορείας του και βγαίνει εκτός δρόμου, όπου και ακινητοποιείται. Λίγη ώρα αργότερα, στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα, απηχεί σαν… μελωδικός αντίλαλος η εξής ειδοποίηση: «Έχουμε τον Νίκο Παλαιοκώστα»!

Είχαν περάσει 16 χρόνια από τη στιγμή που για τον επονομαζόμενο «Φαντομά» εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. «Σήμερα κάνατε την τύχη σας», είπε με… αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Παλαιοκώστας στους αστυνομικούς, κατά τη στιγμή της σύλληψής του.

Η πορεία έως τη… δόξα

Το όνομα του είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στο αστυνομικό δελτίο το 1979, όταν ήταν 19 ετών, για τροχαία παράβαση. Εκείνη την εποχή αρχίζει να διαπράττει τις πρώτες κλοπές και διαρρήξεις στην περιοχή των Τρικάλων από την οποία κατάγεται. Παράλληλα γνωρίζεται με τον σχεδόν συνομήλικό του, επίσης διαρρήκτη, Kώστα Σαμαρά (γνωστό με τα παρατσούκλια Καλλιτέχνης ή Πεταλούδας) και στην «παρέα» ενσωματώνεται σταδιακά ο κατά έξι χρόνια μικρότερος του Bασίλης, που πρωτοαπασχολεί την αστυνομία, για κλοπές, το 1986.

Ο «Πεταλούδας» λειτουργεί περίπου ως μέντορας των δύο αδελφών και από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ξεκινά η… περιοδεία της ομάδας σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με τη διάπραξη ληστειών, κυρίως σε βάρος κοσμηματοπωλείων. Η δικογραφία που σχηματίζεται από το 1988 κιόλας, τους αποδίδει συμμετοχή σε 27 κλοπές και διαρρήξεις!

Τον Ιανουάριο εκείνου του έτους ο Νίκος Παλαιοκώστας συλλαμβάνεται, για πρώτη φορά, στα Τρίκαλα μετά από ακόμη μία διάρρηξη κοσμηματοπωλείου με σημαντική λεία.

Διαβάστε περισσότερα στο menshouse.grΠΗΓΗ