Δείτε το έγγραφο που εστάλη σήμερα από την Π.Ο.ΑΣ.Υ.:

Προς: 1)Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

          2)Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

 

Κοιν.: 1)Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο

           2)Υπαρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Ανδρέα ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

           3)Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών

 

Θέμα: «Επιστολή στον Συνήγορο του Πολίτη για τις αλλεπάλληλες πειθαρχικές διώξεις»

 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

 

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, απέστειλε μακροσκελή Ανοικτή Επιστολή προς τον αξιότιμο Συνήγορο του Πολίτη κ. Ανδρέα ΠΟΤΤΑΚΗ, θίγοντας ένα ευαίσθητο θέμα που άπτεται της εσωτερικής δικαιοσύνης στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας με την εφαρμογή του Πειθαρχικού Δικαίου κατά τρόπο σκανδαλώδη πολλές φορές, αφού τίθεται εν αμφιβόλω η ορθή απονομή του και κλονίζεται το περί δικαίου αίσθημα των συναδέλφων μας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η διενέργεια αλλεπάλληλων πειθαρχικών ή και ποινικών διώξεων συνάδελφων για ασήμαντους λόγους, πολλές φορές αυτεπάγγελτα και με «πρωτοβουλία» της ίδιας της ΕΛ.ΑΣ. Το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι η διοίκηση αντλεί στοιχεία από εκατοντάδες ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τεκμηριώσει τις όποιες καταγγελίες για επιλήψιμες αστυνομικές ενέργειες, αλλά περιορίζει τις όποιες κυρώσεις στο κατώτερο προσωπικό και όχι σε όσους το διοικούν και εσφαλμένα το κατευθύνουν.

Ευλόγως, λοιπόν, το σωματείο επισημαίνει ότι ο νόμιμος και ορθός τρόπος εφαρμογής του Πειθαρχικού Δικαίου πρέπει να εδράζεται στην αμεροληψία και στην αναζήτηση της αλήθειας, χωρίς τον κίνδυνο της παραπλάνησης από ψευδείς καταγγελίες και τη χρήση αποσπασματικού φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού, που χρησιμοποιείται συχνά σε βάρος των αστυνομικών. Μάλιστα παρατηρεί ότι η «ευαισθησία» της διοίκησης είναι μονομερής, υποτιμώντας τις καταγγελίες όταν αυτές προέρχονται από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς είτε από τα συνδικαλιστικά τους όργανα και αφορούν αυθαιρεσίες της Διοίκησης.

Παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη σας την Ανοικτή Επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών προς τον Συνήγορο του Πολίτη, συμβάλλοντας στον επιδιωκόμενο στόχο, ήτοι στην εξάλειψη των φαινομένων απαξίωσης της Ελληνικής Αστυνομίας και στην ορθή εφαρμογή του Πειθαρχικού Δικαίου, το οποίο στο όνομα διαφόρων σκοπιμοτήτων γίνεται πολλές φορές «κουρελόχαρτο», γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους διακηρυγμένους σας σκοπούς ως Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

 (Το έγγραφο της Ένωσης επισυνάπτεται στο συνημμένο αρχείο)

Συνημμένα αρχεία: athina_18.pdfΠΗΓΗ