Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου έπαυσε οριστικά λόγω παραγραφής η δίωξη εις βάρος 4 κατοίκων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ηλικίας 28, 26, 29 και 32 ετών, που φέρονται να σκόπευαν να κάψουν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Ρόδο με την χρήση «μολότοφ».

Το αδίκημα μετετράπη μετά την τροποποίηση του ποινικού κώδικα σε πλημμέλημα και έχει υποπέσει ήδη σε παραγραφή.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης Ιδιοκτήτη Κατοικίδιου


Οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως κατά πλειοψηφία (3-2) για κατοχή εκρηκτικού μηχανισμού με σκοπό να τον χρησιμοποιήσουν για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα.

Το ΜΟΔ Ρόδου είχε κρίνει επίσης ένοχο κατασκευής εκρηκτικού μηχανισμού τον δεύτερο κατηγορούμενο, ενώ έπαυσε την δίωξη σε βάρος του πρώτου και του δεύτερου για το αδίκημα της απείθειας.

Είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3 ετών στον πρώτο, στον τρίτο και στον τέταρτο και ποινή φυλάκισης 4 ετών στον δεύτερο.

 

Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:

Υπαρχιφύλακας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου την 13.02.2012 και για το χρονικό διάστημα από 22.00′ έως 06.00′ εκτελούσε υπηρεσία επιτήρησης ευπαθών στόχων στην περιοχή Σαν Φραγκίσκο και ειδικότερα πλησίον των γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που βρίσκονται στην οδό Αγ. Αναργύρων.
Στον ως άνω τόπο και περί ώρα 05.00′ αντιλήφθηκε δύο άτομα να κινούνται πεζά προς τα γραφεία ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αποφάσισε να τα ελέγξει. Μόλις τα άτομα αυτά αντιλήφθηκαν τον αστυνομικό έκαναν αναστροφή στην πορεία τους και άρχισαν να ανηφορίζουν προς την οδό Κομνηνών. Ο αστυνομικός τους ακολούθησε και διαπίστωσε ότι εκεί τα ως άνω δύο άτομα συναντήθηκαν με άλλα δύο και τότε ο αστυνομικός τους έκανε σήμα να σταματήσουν, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα την ιδιότητά του και την πρόθεση του να τους ελέγξει.

Τα ως άνω τέσσερα άτομα ήταν οι κατηγορούμενοι, την στιγμή δε που ο αστυνομικός έλεγχε τον πρώτο εξ’αυτών, ο πρώτος και ο δεύτερος άρχισαν να τρέχουν.
Ο αστυνομικός τους καταδίωξε και εκείνοι εισήλθαν σε παρακείμενο συνοικισμό εργατικών κατοικιών. Κατά την διάρκεια της καταδίωξης ο δεύτερος φέρεται να πέταξε στο έδαφος ένα γυάλινο μπουκάλι μπύρας, το οποίο έσπασε και αμέσως διαχύθηκε έντονη οσμή βενζίνης.
Από περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι στο μπουκάλι, υπήρχε εφαρμοσμένο στο στόμιο ένα κομμάτι πετσέτας.
Επίσης κάτοικος της ως άνω περιοχής κατέθεσε ότι την 08.00′ της ίδιας ημέρας βγαίνοντας από την οικία του είδε στην πίσω ρόδα σταθμευμένου αυτοκινήτου ένα πράσινο μπουκάλι με στουπί, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, περιείχε βενζίνη και στο στόμιο του ήταν εφαρμοσμένο τεμάχιο πετσέτας όμοιο με αυτό που βρέθηκε στην κατοχή του δεύτερου.ΠΗΓΗ